rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Українці в Чикаго провели конкурс на найкращу вишиванку

Декілька тижнів минуло з часу «Українських Днів-2017», проведених у Чикаго, а яскраві фотоспомини, відгуки продовжують циркулювати в мережі. Здається, що людям смакує оце відчуття «післясвята», а це і є найкращою ознакою гарно проведеного часу та успішності заходу загалом.

 

Така емоційність невипадкова, адже вперше за 34 роки цей фестиваль змінив локацію, з такого звичного Smith Park перемістився в центр Ukrainian Village. Організатори - члени Українського Конгресового Комітету Америки в штаті Іллінойс, вирішили, всупереч усталеним традиціям, використати формат street festival, який американцям більше до вподоби. Однією з цілей проведення фестивалю організатори визначили представлення української громади ширшій аудиторії.

Title Title 

 

Однак, це було не єдиною новацією цього року. Вперше у 2017 році відбувся конкурс на найкращу вишиванку «А сорочка вишита серцю мила», організований членкинями УККА (Іллінойс) - Марією Дзюмою та Марією Дмитрів.

Протягом останніх років українська вишиванка набула всесвітньої популярності, і навіть голлівудські зірки залюбки красуються у вишитих сорочках і сукнях. Тож і не дивно, що з року в рік дедалі більше відвідувачів фестивалю, незалежно від статі чи віку, захоплюються вишиванкою. З часом перед найбільшими ентузіастами поставало завдання обрати ще кращий, ще цікавіший за гамою кольорів чи багатством візерунків стрій. Можна було з упевненістю сказати, що цей конкурс був неминучим, тому й організатори хотіли якось особливо відзначити захоплення людей вишиттям.

Title Title 
 Василь та Олена Глебіви Михайло та Наталя Глебіви

 

Вирішено було провести конкурс у простий і тим самим ефективний спосіб. Запрошений фотограф Петро Ковтун організував мобільну фотостудію просто на фестивалі. Усі охочі мали можливість упродовж кількох годин у неділю підійти і сфотографуватися, залишивши свої контактні дані.

Заздалегідь було сформоване компетентне журі під головуванням Настасії Марусик, члена національної спілки майстрів народного мистецтва, автора книги «Барви Буковини». Члени журі по завершенню фотосесій знайшли притулок у тиші гостинного Українського Інституту модерного мистецтва для перегляду сотень файлів та голосування.

Title Title 
 Анна Росінська Михайло Федько

 

Слід зазначити, що було вирішено вибрати кількох переможців за категоріями:

 

Title

 

Яків-Василь та Уляна Галій

- «А ми такі паровані, як сорочки вишивані» - гармонійний ансамбль вишиванок цілої родини. Переможцями стала родина Глебівих: Василь, Олена та їхній син Михайло з дружиною Наталею;

Title Title 

 

Title Title 

- «Ой, файна я си файна» - найкраща жіноча вишиванка. Одноголосно було надано перевагу Анні Росінській за розкішне традиційне українське вбрання з борщівської сорочки, дукачів, запаски;

- «Козацькому роду нема переводу» - найкраща чоловіча вишиванка. Переможцем став в результаті доволі запеклого голосування : ) Михайло Федько. Вирішальним фактором стало те, що традиційна вишиванка «білим по білому» вирізняється складністю техніки;

- «Народився у сорочці» - найкраща дитяча вишиванка. Оскільки поміж дітей вибирати найважче, бо вони всі гарненькі, ухвалили «Соломонове» рішення - віддати нагороду наймолодшому учасникові чи учасниці. Відповідно, перемогу здобув Яків-Василь Галій, кількамісячний малюк зі серйозним виразом обличчя, що позував на руках своєї мами Уляни. : )

Title Title 
 Міла Амелі Ольга Майгутяк

 

Були також дві переможниці з категорії «Сучасний образ українки» - за дизайнерську вишиванку. Переможниці - Міла Амелі в сукні від бренда «Chernikova» та Ольга Майгутяк у сукні від бренда «Вільні люди».

Title Title 
 Настасія Марусик Ярослав та Ольга Мендюк

 

Призами, врученими згодом на сцені, були задоволені всі учасники. Вручено було сертифікати на родинний відпочинок у заміському будиночку, обіди та вечері у різних ресторанах, подарункові картки на послуги в салоні краси.

Title Title 
 Марія Климчак Ігор Дячун

 

Інші учасники не журилися, що цього разу не перемогли. Адже на них чекала інша винагорода - світлини від Петра Ковтуна, що зафіксували всю барвистість та красу їхніх святкових строїв.

Title Title 
 Михайло Боднар Микоал та Ольга Бурядник

 

Перша спроба, безумовно, вдалася й стала натхненням на подібні конкурси в майбутньому. Це й приємна розвага, яскраві спогади та добрий стимул для збереження й розвитку українського національного вбрання - традиційного й сучасного.

 

І знову школа кличе нас...

У Чикаго заснували новий відділ Союзу Українок Америки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers