rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Дні української діаспори у Львові

Світовий Конгрес Українців відзначає 50-річний ювілей. Святкування почалося в Україні і пройде у кількох країнах світу, де компактно проживають українці.

Title  
 Президент СКУ Є. Чолій і хор «Хорей» на відкритті
50-річного ювілею СКУ у Львові
 

Ювілейний захід за участю представників українських громад із 39 країн розпочався 25 серпня у Києві. У цей день у Міністерстві закордонних справ відбувся захід з нагоди 50-річчя СКУ. Наступного дня в готелі «Hyatt» відбулася Економічна конференція і прийняття закордонних гостей. Завершальним етапом 26 серпня відбувся гала-вечір святкування 50-річчя СКУ в Мистецькому Арсеналі за участі президента України Петра Порошенка. Паралельно у Дніпрі проходив Форум української молоді діаспори, який зібрав приблизно 700 діаспорян з понад 20 країн світу.

Керівники українських громад світу запевнили Україну та її народ у великій підтримці у цей нелегкий для країни час. Вони закликали всіх українців згуртуватися заради майбутнього України, тісно співпрацювати як у культурній, так і в економічній та інших сферах, допомагати виходити на нові ринки, знаходити інвесторів, використовувати українські товари та просувати їх на світові ринки. Також було акцентовано увагу на тому, щоб у цей важкий час не обливати одне одного брудом, а вирішувати проблеми за зачиненими дверима, щоб світ побачив нашу єдність та згуртованість.

Друга частина відзначення ювілею проходила протягом трьох днів у Львові під назвою «Дні української діаспори у Львові». Організаторами цього дійства виступив Світовий Конгрес Українців (СКУ) разом із своїм партнером - Міжнародним інститутом освіти, культури та зв'язків з діаспорою (МІОК) Національного університету «Львівська політехніка».

У підготовці до прийняття української діаспори у Львові було створено Організаційний комітет на чолі з головою Львівської обласної державної адміністрації Олегом Синюткою, до якого також увійшли ключові особи з мерії та області, зокрема, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, міський голова Андрій Садовий, ректор Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало, директор Львівського оперного театру Василь Вовкун, ректор Українського католицького університету о. Богдан Прах та представники МІОК.

Для відзначення 50-річчя СКУ MIOK підготував низку проектів, зокрема, мандрівну виставку про СКУ, відеоролики про СКУ, створені студентами факультету журналістики «Львівської політехніки», та випуск цитат про значення та діяльність цієї організації, які з'являються щодня на сторінках МІОКу та СКУ у мережі Facebook.

«Дні української діаспори - це символ нашої непохитної єдності, яку не здолати кордонами, відстанями та обставинами. Жорстока агресія Російської Федерації зробила нас сильнішими в боротьбі за незалежність, територіальну цілісність і за наш європейський цивілізаційний вибір. Відзначення 50-річчя СКУ - це шана і вдячність за пройдений шлях і запевнення у подальшій спільній праці для України», - зазначила директор МІОК Ірина Ключковська.

  Title
  Голова МІОК Ірина Ключковська

Офіційне відкриття Днів української діаспори у Львові відбулося 27 серпня, о 17.00 годині, на площі біля пам'ятника митрополитові Андрею Шептицькому. На відкриття прибули поважні гості, зокрема, Президія СКУ на чолі з президентом Євгеном Чолієм, представники Львівської міської та обласної рад, голови українських громад у країнах закордоння. Супроводжував відкриття хор «Хорей» Національного університету «Львівська політехніка». Президент СКУ Євген Чолій у привітальному слові зазначив, що, відзначаючи 50-річчя СКУ, учасники і гості не могли оминути Львів, оскільки його обрано на знак ідентифікації України як європейської держави.

У своєму виступі Євген Чолій озвучив основні завдання СКУ перед Україною: реформування і модернізація, деокупація територій України, боротьба з дезінформацією про «невдалу Україну». Закінчуючи виступ, згадав: «Торік, відзначаючи у Києві 25 років Незалежності України, пригадую, як накрапав маленький дощ, ніби радіючи, що Україна незалежна. Але, в той же час, лилися сльози у багатьох матерів за своїми синами. Як спільно святкували перемогу Євромайдану, так спільно відсвяткуємо ще більшу перемогу над нашим ворогом», - зазначив пан Чолій.

Title  
 Вітальний виступ Славка Вакарчука 

Після офіційного відкриття відбулася Велика вечірня з Литією в Архікатедральному соборі св. Юра. Після цієї відправи у Національному університеті «Львівська політехніка» було відкриття виставки, присвяченої 50-річчю Світового Конгресу Українців. На відкриття виставки приїхав також співак Святослав Вакарчук. Гості думали, що буде співати, а він виступив із промовою.

Наступного дня, зі самого ранку, проходило урочисте відкриття Міжнародної конференції «СКУ в 50 років і далі: Європейський контекст» у Національному університеті «Львівська політехніка». На відкриття конференції приїхала віце-прем'єр міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. У своєму виступі вона запевнила, що Україна має велику підтримку світового українства.

Найбільш зворушливим був виступ Володимира Голоднюка - батька наймолодшого Героя Небесної Сотні Устима Голоднюка. Володимир Голоднюк зазначив: «Борімося - поборемо. Нам Бог помагає. Ми повинні повернути Україну в її кордони. Ми повинні зробити Україну європейською. Ми повинні продовжити те, за що загинула Небесна Сотня. Ми повинні вичистити наші «Авдієві стайні», покарати винних у розстрілі Небесної Сотні та тих, хто довів Україну до її зубожіння».

Після урочистого відкриття учасники поділилися на дві групи і розійшлися по секціях. На секцію з питань європейської інтеграції прибули народний депутат України Оксана Юринець, український кримськотатарський політик і громадський діяч, народний депутат України Рефат Чубаров та багато інших гостей. Рефат Чубаров у своєму виступі зазначив: «Кримські татари та українці не є бажаними мешканцями окупованого Криму. Тому на них здійснюється шалений тиск з тією метою, щоб вони виїхали звідти, оскільки Росія прагне зробити в Криму військову базу». Паралельно працювала секція «Українська освіта як чинник збереження національної ідентичності за кордоном».

Після закінчення доповідей на секціях відбулася презентація видання «Українсько-польське примирення в документах ієрархії та священства».

Дуже насиченим був третій останній день. Вранці у Державному історико-культурному музеї-заповіднику «Личаківський цвинтар» пройшла урочиста акція «Шана героям». Гості з-за кордону вшанували захисників України а також поспілкувалися з матерями загиблих захисників. Наступна акція «Українці разом - майбутнє за нами» відбулася у «Саду світового українства», в Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай». Представники кожної країни пов'язали стрічки у кольорах прапора кожної з цих країн на дереві СКУ. Нагадаю, що 2008 року, під час ІІІ-го Конгресу «Діаспора як чинник державотворення України в міжнародній спільноті» був висаджений єдиний у світі сад світового українства. Цей сад має глибоке символічне значення. На час висадження саду були представники 30 країн. Зараз є висаджено 40 дерев. Дерева укорінилися, розрослися. Першим заплодоносило дерево українців Естонії. Президент СКУ Євген Чолій під час виступу зазначив, що потрібно посадити ще 13 дерев, тому що мережа СКУ розширюється і нещодавно поповнилася ще тринадцятьма країнами, де проживають українці.

Title Title 
 Спільне фото учасників відзначення ювілею СКУ Володимир Голоднюк

 

Після цієї акції відбулося покладання квітів до пам'ятника Тарасові Шевченку. Потім представники кондитерської фірми «Lauffer» вручили президентові СКУ «Коровай миру».

Далі на гостей з діаспори чекало відкриття виставки творів митців діаспори з колекції Національного музею ім. Андрея Шептицького у Львові.

Title Title 
 Віце-прем’єр міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе Рефат Чубаров

 

Завершилось відзначення ювілею СКУ урочистою академією «Ремінісценції. UA» у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької. Це - історично-музичне, мультимедійне дійство, яке розкриває маловідомі сторінки історії України. Режисер та автор проекту - Ірина Мазур. Учасники проекту: актори балету «Життя», вокалісти - Ірина Доля, Ліля Ваврін, Софія Федина, Петро Радейко.

Title Title 
 Біля дерева СКУ. Зліва направо: Ірина Мицак –
голова Світової комісії з відзначення 50-річчя СКУ,
Євген Чолій – президент СКУ, Юрій Бобало –
ректор НУ «Львівська політехніка», Ірина Ключковська
– директор МІОК
 Учасники акції «Українці разом – майбутнє за нами»

 

Відзначення 50-річчя СКУ відбудеться впродовж року в різних країнах на всіх континентах. Серед основних заходів - низка конференцій щодо майбутньої діяльності СКУ, які відбудуться в містах: Буенос-Айрес, Сідней, Рим, Лісабон, Афіни, Брюссель, Нью-Йорк і Торонто.

Title Title 
 Вручення президентові СКУ «Короваю миру» Покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку

 

Довідка

Світовий Конгрес Українців є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ має мережу складових організацій та зв'язків з українцями у 53-х країнах. Заснований у 1967 р., СКУ в 2003 р. був визнаний Економічною та соціальною радою Організації Об'єднаних Націй як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом.

Title Title 
 Фрагмент пересувної виставки 50-річчя СКУ Фрагмент «Ремінісценції. UA»

 

50 років тому отець Василь Кушнір, перший президент Світового конгресу вільних українців, на першому конгресі у Нью-Йорку зазначив: «Ми документуємо перед світом непохитну волю українського народу до відновлення його суверенної соборної держави; маніфестуємо солідарність української спільноти у вільному світі; об'єднуємо всі сили українців для органічної співпраці; прокладаємо шлях до скріплення й розбудови всіх ділянок життя української спільноти у вільному світі». Ці слова є програмними у діяльності СКУ - найбільшої та найавторитетнішої організації українців за межами України.

Світовий Конгрес Українців на чолі з його президентом Євгеном Чолієм постійно працює на високому міжнародному рівні з такими структурами, як Рада Європи, ПАРЄ, НАТО, ОБСЄ, урядами та президентськими адміністраціями Європи й світу. Діаспора ініціює і проводить двосторонні бізнес-форуми, зокрема, українсько-канадський, українсько-австралійський. СКУ відкрило свої представництва у Києві (директор Сергій Касянчук) та у Брюсселі (директор Марина Ярошевич).

Спадкоємиці амазонок. «Невидимий батальйон» жінок у війні проти Росії

Рецепт успіху авторів «Коронації слова»: критика + екранізація

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers