rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Літературна сторінка \ Урус-шайтан і листи султанам

Перший номер осені цього разу - літературний! І ми вирішили запропонувати вам класику на надзвичайно актуальну тематику.

 

Почнімо здалеку. Цього року головну нагороду Міжнародного конкурсу «Коронація слова» отримав роман Віктора Михайлова «Останній бій Урус-шайтана». Одним із головних героїв цього твору, зрозуміло, є отаман-характерник Іван Сірко. І поки цей роман готується до друку, ми вирішили нагадати вам про класику цього жанру.

Десь трошки більше, ніж півстоліття тому, письменник-історик Володимир Малик милувався картиною уродженця Харківщини, нащадка козаків Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану».

Намилувався Малик на цілу тетралогію романів «Таємний посол»: «Посол Урус-шайтана» (1968 р.), «Фірман султана» (1969 р.), «Чорний вершник» (1976 р.), «Шовковий шнурок» (1977 р.).

Головний герой тетралогії - козак Арсен Звенигора. Радянські критики звинувачували Малика, що його герой вийшов надто вже кмітливим везунчиком, і надто вже багато разів смерть обходила його десятою дорогою. Однак життя, як відомо, буває набагато фантастичнішим, ніж література. Фактично Малику не довелося особливо вигадувати - у головного героя був цілком реальний прототип, розвідник Сірка, котрий вмудрився таки привезти «шефові» фірман султана Магомета IV про підготовку походу на козаків. Документ цей зберігся і до наших днів. Наступ турків відбили, щоправда, для цього довелося піти на, скажімо так, тісну співпрацю з Москвою, і врешті-решт було підписано Бахчисарайський мирний договір, котрий, хоч і лишив Запоріжжя незалежним, але поділив Україну по Дніпру між турками, татарами і росіянами.

Років три тому стало чітко зрозуміло, що спроби знову поділити і переділити Україну тривають досі.

І тепер нащадкам козаків доводиться писати листи і турецькому султану, і московському царю, та й західним царям потроху...

Згадаймо, як це було тоді, кількома століттями раніше. Пропонуємо вам перший роман тетралогії Малика - «Посол Урус-Шайтана». Приємного читання - і цікавих роздумів!

Посол Урус-шайтана. Володимир Малик

Володимир Лис: «Достатньо, щоб 200 чільних українських родин заговорили українською в побуті»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers