rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Диня: і для здоров’я, і для фігури, і для потенції

Гарна східна легенда розповідає, що давним-давно дині росли лише в небесних садах і ласувати цими плодами мали право лише боги та їхні наближені. Один з ангелів вчинив страшний злочин, ненавмисно кинувши насіння дині на землю. За це нещасний був назавжди вигнаний з раю. Так люди вперше скуштували «райські плоди».

І ось уже понад дві тисячі років красуні ставляться до дині як до забороненого плоду, за любов до якого доводиться розплачуватися стрункою фігурою чи розладом травлення. Існують дев'ять найпоширеніших, часом суперечливих, помилок про властивості дині, на які у дієтологів є чіткі відповіді.

Помилка № 1. У дині майже немає корисних речовин, лише вода і цукор

На Сході кажуть: «Диня робить очі молодими, губи свіжими, волосся блискучим, чоловіків бажаними, а жінок - прекрасними». Будь-який дієтолог погодиться з цією східною мудрістю. Звичайно, диня, здебільшого, складається з води і цукру, але, крім цього, вона є сховищем вітамінів, мікроелементів, мінеральних солей, азотистих і пектинових речовин. А за вмістом деяких з них - диня просто рекордсмен.

Золоту медаль можна було би присвоїти калію - так би мовити, будівникові-ремонтнику наших м'язів і судин, а срібну - біофлавоноїдам, які забезпечують їхню еластичність. Таке поєднання «робочої сили» неодмінно оцінять ті, чиї судини схильні до крихкості. А ось за вмістом кальцію, що відповідає за здоров'я кісток, зубів і нігтів, диня посідає перше місце серед рослинних продуктів.

Значний вміст каротиноїдів, що містяться в дині, є корисним для підтримання здоров'я очей, зменшує ризик розвитку катаракти і дегенерації сітківки ока. Вета-каротину в дині міститься 3382 мкг, в той час, коли, наприклад, вітаміну В1 - 0,017 мкг, В5 - 0,105.

Залежно від сорту, диня містить від 5 до 20 відсотків цукрів, серед яких «першу скрипку» відіграє глюкоза - живлення для мозку і «ліки» від виснаження. Чималі запаси фолієвої кислоти сприяють виробленню серотоніну, який відповідає за гарний настрій. Нікотинова кислота підтримує роботу серця, конт­ро­лює рівень холестерину і виділення шлункового соку. А вітамін С забезпечує надійний імунний захист.

А ще ця східна красуня обов'язково подбає про вашу зовнішність. Шкіра і волосся будуть шовковистими та еластичними завдяки вітаміну А, кремнію, інозиту, що активно перешкоджає випадінню волосся. У ній багато заліза, тому пристрасні поціновувачі динь ніколи не страждають блідістю та недокрів'ям.

Помилка № 2. Цей фрукт важкуватий для шлунка

Навіть затяті противники дині погоджуються з тим, що її груба рослинна клітковина - чудова «мітла» для організму. Диня має м'яку проносну, сечогінну та антисклеротичну дію. Тому вона може стати прекрасним очисником для шлунково-кишкового тракту, нирок і крові.

У багатьох європейських країнах популярним є очищення по-арабському або бліц-терапія, основою якої є динний сік. Дієтологи вважають, що він перетравлюється значно швидше, ніж будь-які інші соки. Для виведення шлаків рекомендується щоранку протягом 20 днів випивати натщесерце склянку динного соку з додаванням будь-яких ягід. Причому, ягоди тут потрібні, скоріше, для корекції смаку, оскільки сік з «райських плодів» надмірно нудотний і нагадує густий сироп. А в комбінації з відваром петрушки динний сік здатний навіть дробити і виводити камені з нирок (проте, конкретні рекомендації може дати лише лікар).

Помилка № 3. Диня не підходить для дієти зі схуднення, лише «додасть» зайвих кілограмів

Це - найбільша помилка, якою грішать ті, хто завзято стежить за своєю фігурою. По-перше, в таблиці калорійності диня лише трохи випереджає свого побратима, кавуна: у 100 г її апетитної м'якоті міститься приблизно 35-45 кКал. А це нітрохи не більше, ніж в абрикосах, грушах, персиках і сливах.

По-друге, ефект схуднення при динній дієті настає не тому, що ви повинні суворо обмежувати себе в їжі, а тому, що диня - натуральний розщеплювач жиру, який виводить з організму «поганий» холестерин і важкі тваринні жири.

По-третє, на відміну від інших дієт, споживаючи дині, ви не відчуватимете голоду та втоми. Цей продукт не лише легко засвоюється, швидко насичуючи організм, але і завдяки глюкозі підвищує працездатність. А про те, що після кожної з'їденої скибочки дині в організмі виробляється серотонін, який забезпечує приплив енергії та радості, ви вже знаєте.

Однак, не варто захоплюватися сушеною динею, у 100 г якої міститься 341 кКал. А отже, надмірне споживання сушеної дині може призвести до появи надмірної ваги.

Помилка № 4. Влаштовуючи дні смакування дині, можна їсти, «скільки душа забажає»

На відміну від кавунової дієти, «сидіти» на динях кілька днів поспіль гастроентерологи не рекомендують. Як і сира капуста, диня має властивість обпалювати слизові оболонки шлунка й кишківника. З оздоровчою та очисною метою можна не частіше, ніж один раз на тиждень влаштовувати динний день, з'їдаючи по 500 грамів фрукту 3-4 рази. Перевищувати дозування не слід, інакше можете спровокувати кишкові кольки. Візьміть на озброєння полегшений варіант: 1,5-2 кілограми дині на день за 3-4 рази в перервах між основною їжею. Така терапія може тривати не більше, ніж тиждень. Якщо хочете схуднути, досить замість сніданку, обіду або вечері з'їдати 300-500 грамів дині. Харчуючись у такому режимі сім днів, ви станете легшими на три кілограми. Вважаєте такий успіх недостатнім? Тоді через тиждень дієту можна повторити.

Помилка № 5. Для лікувальної дієти найкраще вибирати несолодкі, трохи недостиглі дині

Ще давні єгиптяни стверджували, що цілющі властивості дині безпосередньо залежать від її достиглості і солодощів. Стигла диня, на відміну від недостиглої, не спричинить розлад шлунка.

До речі, для лікувальної дієти важливий сорт, зовнішній вигляд і консистенція дині. Найбільш корисним вважаються фрукти з пружною або волокнистою м'якоттю. Дині з борошнистою «серцевиною» містять менше сахарози і мінеральних солей, тому вважаються менш цілющими. А найбільш старанними очищувачами організму є круглі дині дуже солодких сортів, наприклад, «колгоспниця» або «медова». У випадку хронічних захворювань печінки і сечового міхура необхідно з'їдати протягом місяця в день по півкілограма дині, але неодмінно з волокнистою м'якоттю. Сік з м'якоті круглих динь прискорить одужання після пневмонії, а вичавлений з подовжених - допоможе при хронічних фронтитах, гаймориті, бронхітах, якщо вживати його щодня протягом двох тижнів.

А найпростішим та найприємнішим способом позбутися головного болю є наступний: не поспішаючи треба з'їсти 200 грамів дині, її м'якуш має легкий болезаспокійливий ефект. Цей же «рецепт» стане допоміжним і після виснажливого робочого дня - втому як рукою зніме. Діючи заспокійливо на центральну нервову систему, диня одночасно підвищує загальний тонус організму.

Помилка № 6. Насіння дині не їстівне, а шкірку можна викинути

Властивість дині виводити дрібні камені з нирок і сечового міхура одним з перших помітив Авіценна. Пізніше виявилося, що для цього підходить і її насіння. Мало хто знає, що насіння дині впливає на чоловічий організм краще, ніж віагра. Щоб підсилити потенцію, досить просто пожувати протягом дня п'ять свіжих насінин. А щоб така «жуйка» не нашкодила селезінці, до неї рекомендують додати мед, який візьме на себе функцію нейтралізатора.

  Title

Про цілющі можливості шкірки знають адепти народної медицини. Наприклад, щоб зупинити носову кровотечу, сік зі шкірки дині знахарі радять закапувати по 2-3 краплі в кожну ніздрю. А для зниження високої температури досить прикласти шкірку дині до чола. Компреси з таких шкірок на груди і горло допоможуть швидше перемогти ангіну або бронхіт. Але лише в тому випадку, якщо фруктовий «гірчичник» не використовується як «головна дійова особа», а лише доповнює основне лікування. Свіжі шкірки дині - гарне болезаспокійливе при забоях: їх потрібно прикласти внутрішньою поверхнею до хворого місця.

Помилка № 7. Цей фрукт не має протипоказань

Невелике уточнення - корисний він майже всім. При деяких захворюваннях диня категорично протипоказана. Наприклад, при цукровому діабеті, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, розладах травлення і кишківника. Не варто ласувати динею матерям, які годують грудьми, оскільки цей фрукт може викликати у малюка серйозні порушення травлення.

Помилка № 8. Диня з йогуртом - смачні та корисні ласощі

Деякі араби мають звичку починати обід зі склянки холодної води і великого шматка дині. У багатьох країнах Близького Сходу диню подають до риби. А італійці опускають її в підсолоджений оцет і отримують чудовий гарнір до м'яса. Але, незважаючи на безліч рецептів, які передбачають «дуети» з динею, дієтологи все-таки не радять їсти її з деякими продуктами. Королева солодощів вельми примхлива. «Поганий характер» райських плодів у сусідстві з будь-якими фруктами або заправками (йогуртом, сметаною, вершками) негайно дає про себе знати розладом травлення. Напої теж не повинні супроводжувати споживання дині - молоко, кефір, алкоголь і навіть холодна вода можуть спровокувати кишкові кольки і здуття. Тому їжте диню як самостійну страву у проміжках між прийняттям їжі, але не раніше, ніж через 2-3 години після інших страв. Особливо «не дружить» диня з молоком, кисломолочними продуктами і яйцями. У той день, коли ви їсте диню, від них доведеться відмовитися.

Помилка 9. Диню потрібно вибирати, як і кавун, за зовнішнім виглядом

Справжні знавці та поціновувачі динь - араби - завжди безпомилково визначають стиглу, соковиту і солодку диню. Прислухаючись до їхніх знань, диню потрібно вибирати, як і парфуми - за запахом. У стиглої дині сильний неповторний аромат. А щоб бути точно впевненими у виборі, пропонуємо ще кілька ознак для визначення зрілості. Для початку зверніть увагу на стебло - воно має бути товщиною з олівець. Потім натисніть на шкірку з протилежного боку від стебла - у недостиглої дині вона тверда, а у стиглої - злегка піддається натиску.

Це цікаво!

Незважаючи на те, що батьківщиною дині вважається Африка та Ост-Індія, найбільш популярною вона стала в середні віки у мусульманських країнах Середньої та Передньої Азії. Це був чи не найпопулярніший харчовий продукт, особливо в період тривалого посту перед святом Рамазану, коли мусульманам належить вживати лише рослинну їжу.

У Киргизії, Узбекистані та Таджикистані диню шанують, як жінку. А в Туркменії навіть визначили спеціальний день для того, щоб віддати їй особливі почесті - другу неділю серпня. Про глибоку пошану туркмен до цього плоду свідчить той факт, що в 1994 році указом президента цей день було оголошено державним святом, яке повинно відродити світову славу туркменських динь.

Це цікаво!

Письменник і «колгоспниця»

Знаєте, звідки пішла назва найбільш популярного у всьому світі, зокрема, й в Україна, сорту динь - «колгоспниця»? Його придумав письменник Максим Горький. Цей сорт, як і багато інших, вважався споконвічно туркменським і мав майже поетичну назву - «золота тюбетейка». Скуштувавши кілька скибочок соковитого плоду, Горький сказав: «На вигляд вони такі ж мозолясті, як руки наших колгоспниць, але від цього не менш солодкі і соковиті, як східні красуні».

Це цікаво!

Регулярне споживання дині допомагає боротися зі стресами. Калій є одним з незамінних поживних речовин, що містяться в динях. Його основною властивістю є позитивний вплив на кровоносні судини. Калій має судинорозширювальний ефект, тим самим сприяючи зменшенню артеріального тиску. А це, своєю чергою, знижує ризики виникнення почуття тривоги при стресових ситуаціях. Калій також поліпшує приплив крові та кисню до мозку, що викликає заспокійливе відчуття і значно спокійніше ставлення до всього, що відбувається.

Консультувала гастроентеролог
Ніна Норченко

 

AQUA VITA: кілька фактів про воду

Клаус Екснер, німецький пластичний хірург: «В Україні ми допомагаємо дітям, маємо наукові інтереси і чудову співпрацю»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers