rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Відзначення 26-ї річниці Дня Незалежності України українською громадою Чикаго

«Історичне життя українського народу не плило одним рівним річищем, а переходило епохи великого зросту і світлості та часи довгого занепаду. І саме те є найцінніше у нашому минулому, що український народ ніколи не дав себе зломити і знівечити до краю, що у найжахливіші часи проявляв тверду відпорність, все знаходив у собі свіжу силу, вмів перемагати супротивні хвилі, все відбудовував знищене життя й у нову епоху входив з побільшеним національним майном, з новими засобами енергії і сили».

(«Велика Історія України»,
Львів-Вінніпег, 1948 р.)

24 серпня український народ у всьому світі відзначає головне свято нашої держави - День Незалежності України. Після розпаду Радянського Союзу Україна отримала шанс поборотися за свою незалежність. 16 липня 1990 року було підписано «Декларацію про державний суверенітет України». Цього ж дня Верховною Радою тодішньої Української Радянської Соціалістичної Республіки було прийнято постанову «Про День проголошення Незалежності України», яка була підписана пізніше, 24 серпня 1991 року. На підтримку цього рішення і внесення змін у чинну Конституцію було проведено Всеукраїнський референдум.

Title Title 

 

Вже три роки поспіль відзначення цього дня - дня початку формування Української держави - відбувається з тривогою на душі. Мільйони українців до сьогодні не можуть оговтатись від наглого вторгнення на нашу землю одного з гарантів Будапештського меморандуму - Росії. Та якщо зануритись в порівняно недалекий відтинок історії - лише за останніх 100 років Україна вп'яте захищає свою територію від посягань «брата-сусіда». Детальний історичний аналіз московських вторгнень на українські землі подає Павло Подобєд - історик, співробітник Українського інституту національної пам'яті. У його книзі «З-під Конотопа до Аризони: Невигадані історії вояків Армії УНР» знаходимо наступне: «Перші три війни увійшли до вітчизняної історіографії під назвою Перші Визвольні змагання і тривали майже 5 років:

Title Title 

Перша більшовицько-українська війна (листопад 1917-квітень 1918 рр.);

Title Title 

 

Російсько-українська війна (Добровольча армія проти Армії УНР, вересень 1919 - лютий 1920 рр.);

Друга більшовицько-українська війна (грудень 1918 - листопад 1921 рр.).

Цей період російсько-українських війн завершився поразкою Другого Зимового походу Армії УНР у листопаді 1921 року та вилився у низку збройних повстань у 1920-1930-х роках.

Title Title 

 

Наступний період збройної боротьби з Москвою розпочався на території Галичини та Волині у 1939 році (Другі Визвольні змагання) і тривав до середини 1950-х років».

Сьогодні український народ переживає досить складний процес свого становлення. З одного боку, відбувається п'яте, за останніх 100 років, вторгнення Росії на українські землі. З іншого боку - народ страждає від зневаги чинної в Україні влади.

Свого часу Степан Бандера застерігав українців, що: «Україна є стрижнем фронту поневолених Москвою народів в їхній боротьбі за національно-державне визволення... На карту поставлено долю не лише українців, а й білорусів, прибалтів, кавказців...»

Розуміючи загрозу Москви для певної частини території Європи, представники сусідніх з Україною держав пліч-опліч йдуть з нами в цей нелегкий для України час.

Title Title 

 

Відзначення 26-ї річниці Дня Незалежності України українською громадою Чикаго розпочалося 24-го серпня церемонією підняття Державного прапора на площі Дейлі Плаза, що розташована в центрі міста. А вже на вихідні дні відбувся щорічний грандіозний фестиваль «Українські Дні», на якому тисячі українців із багатьох сусідніх штатів, численні гості з інших країн, вшановували головне державне свято України. Серед них:

Dr. John V. Prunskis - Honorary Consul General of the Republic of Lithuania Chairman, Lithuanian Parliament/World Lithuanian Community Commission;

Consul Piotr Semeniuk - Consulate of the Republic of Poland;

Attorney Saulius Kuprys - President Lithuanian American Council Joint Baltic American National Committee, Inc. Central and East European Coalition;

Mr. Romuald J. Poplawski - Vice-President Polish Hungarian World Federation;

Henryk Marciniak - Chair, Road to Peace Foundation Former President, Polish Congress of America, Illinois Branch;

Commissioner Dan Patlak - Cook County Board of Review;

Title Title 

 

Ben Kelner - Director of Strategy and External Affairs for Chicago Sister Cities International from Office of the Mayor of the City of Chicago;

Лариса Герасько - Генеральний консул України в Чикаго;

Богдан Ватраль - президент Українсько-Американської Федеральної Кредитової Спілки «Самопоміч»;

Title Title 

 

Тарас Дрозд - президент Фундації «Спадщина»;

д-р Олесь Стрільчук - колишній голова Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс);

Христина Верещак - голова Головної Управи Об'єднання Жінок Чотирьох Свобід України.

Головні гості:

Андрій Левус - народний депутат України, голова підкомітету держбезпеки Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, заступник голови служби безпеки України, засновник та співкоординатор Всеукраїнської мережі «Вільні Люди», яка проводила компанію «Євронаступ», що була спрямована на примушення влади підписати угоду про асоціацію з ЄС;

Title Title 

 

Сергій Кузан - заступник голови і співкоординатор Всеукраїнської мережі «Вільні Люди»;

Borys Potapenko - International Council in Support of Ukraine.

На церемонії відкриття були також присутні громадські організації української громади Чикаго, а саме - Українсько-Американська Федеральна Кредитова Спілка «Самопоміч», Фундація «Спадщина», Спілки Української Молоді - Чикаго і Палатайн, Об'єднання Жінок Оборони Чотирьох Свобід України (відділ Алли Горської), Об'єднання Жінок Оборони Чотирьох Свобід України (відділ О. Мишко), Український Інститут модерного мистецтва, Український Національний музей в Чикаго, Фундація Українського Геноциду США, школа св. Миколая в Чикаго, представники багатьох духовних конфесій.

Title Title 

 

Організатори фестивалю - Український Конгресовий Комітет Америки (відділ Іллінойс) подбали про нове місце проведення цієї імпрези. Цього року фестиваль відбувся на відтинку між вулицями Вестерн та Левіт.

Ведуча церемонії, заступник голови УККА (відділ Іллінойс) Марія Коркач-Грошко, Д. П., відрекомендувала присутнім усіх гостей та запросила до слова президента Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс) - Ігора Дячуна. Пан Ігор привітав усіх присутніх на святі з Днем Незалежності України, а також подякував усім почесним гостям, котрі прийшли, щоб розділити з українцями радість в цей важливий для України день.

Title Title 

 

Title Title 

 

Церемонія відкриття свята почалася спільною молитвою разом з настоятелем катедри св. Миколая отцем Богданом Налисником. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять героїв, які віддали свої життя за Незалежність України. Далі українсько-американськими ветеранами (пост 32 Чикаго) під керівництвом полковника Петра Бенсака відбулася церемонія внесення державних прапорів Америки та України. У виконанні Софії Фрейзер та всіх присутніх прозвучали гімни Америки та України.

Title Title 

 

Title Title 

 

Опісля пані Марія ознайомила присутніх з діяльністю Всеукраїнського об'єднання «Вільні Люди», створеного після вторгнення російських окупантів у Крим та на територію Донбасу. Оскільки державна скарбниця була спустошена режимом Януковича, потрібно було шукати шляхи надання українським військовим всебічної підтримки. Створювалися волонтерські батальйони, підрозділи Національної гвардії, котрі взяли на себе функцію забезпечення потреб українських військових. Однією з таких мереж є об'єднання «Вільні Люди» - координатор груп добровольців по всій Україні. До слова було запрошено головного доповідача Андрія Левуса - історика, політика, співкоординатора Всеукраїнської мережі «Вільні Люди», одного зі засновників Самооборони Майдану, учасника спецоперацій в зоні АТО, ініціатора міжфракційного, антиокупаційного об'єднання «Наступ», народного депутата України. Пан Андрій більш детально розповів про діяльність мережі «Вільні Люди». Зокрема, було наголошено на тому, що волонтерський рух забезпечив армію всім необхідним, починаючи з предметів особистої гігієни і аж до нелетальної військової техніки. Допомога надходила з багатьох країн світу - України, Канади, Польщі, Німеччини, США, Ізраїлю, Італії, Іспанії, Литви, Білорусі і навіть з Росії. Головний доповідач подякував українській діаспорі Чикаго за вагому матеріальну підтримку українським захисникам Вітчизни.

Одне за одним зі своїми найкращими побажаннями до мікрофону підходили представники урядових структур багатьох країн світу, акредитованих у Чикаго, вітали Україну з Днем Незалежності.

Title Title 

Генеральний консул України в Чикаго пані Лариса Герасько вручила Почесні відзнаки від Національної спілки майстрів народного мистецтва України «За особистий значний внесок у розвиток українського народного декоративного мистецтва», якими нагороджено Український Інститут модерного мистецтва, Фундацію «Спадщина», Олену Прийму та Настасію Марусик. Завершалась церемонія спільною молитвою настоятеля храму св. Володимира і Ольги отця Олега Кривокульського.

Організатори фестивалю - зокрема, Український Конгресовий Комітет Америки (відділ Іллінойс) - подбали про цікаву і змістовну розважальну програму, в якій взяли участь артисти з України, Канади та багато місцевих колективів. Серед них: популярний гурт з України «От Вінта», гурт «Ефіра», «5K Miles (екс Фліт)», танцювальний колектив з Канади «Десна», школа латиноамериканського танцю (хореограф Тетяна Олійник), танцювальний колектив «Горлиця» (керівник В'ячеслав Тіхонов), школа танцю «Вишиванка» (художні керівники Оксана та Павло Федьківи), вокальна студія «Елегія», гімнасти академії О. Вітріченко, СУМівський хор ім. М. Павлушкова (художній керівник В. Попович), дитячий хор «Надія» при парафії св. Йосифа Обручника (керівники Ольга Допілко та Люба Лукашевич), учні школи українознавства при парафії св. ап. Андрія Первозванного, учасники з «Петергоф», та «Живаго», гурт «Гармонія» (В. Ільницький, Л. Лукашевич, О. Бурак), театр, Софія Фрейзер, сестри Мальгівські, Мірон Бренд, Іван Шміло, Леся Багрій-Мухамед, Михайло Бойчук, Галина Мазурик, Василь Мисак, «Гандзя Фіклярка», Андрій Бойчук, Ангелінка Бакун, Ірина Курницька, Володимир Окілко, Юрій Яремчук, Ольга Гуменяк.

Title Title 

 

Було проведено розіграші багатьох лотерей, а також конкурс «Вишиванка».

Title Title 

 

Ведучі святкової програми - Леся Бакун-Левандовська та Тарас Лесик.

Title Title 

 

Організатори фестивалю висловлюють щиру подяку спонсорам та добродійникам, а саме:

Українсько-Американській Кре­ди­товій Спілці «Самопоміч», MB Financial Bank, «Cricket Wireless», Ukrainian Catholic Education Foundation, «Meest», Fur Salon, Claim Consultants LLC, Midwest Star Group, Cirque Realty Group, «Tryzub» Restaurant, Kasias Deli, «Zhivago» Restaurant, «Petergof» Restaurant, Real Trucking, Realty Advisors Elite LLC, «Old Lviv» Restaurant, Schiff & Gorman LLC, Mr.Browns Lounge, Tumans Tap and Grill, Ukrainian Institute of modern art, Ann's Bakery, Muzyka Funeral Home, Bohdan Bilas DDS Dentistry, Continental USA, Oksana Beauty, Woman's Assn. for the Defense, Four Freedoms for Ukraine - Alla Horska Branch in Chicago.

 

Світлини Володимира Тюна та автора

 

Зберігаймо нашу національну ідентичність разом

Генеральний прокурор Іллінойсу Madigan подала позов проти недобросовісного постачальника електроенергії

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers