rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Клінт Мартін: «Для українських компаній ніколи ще не було так просто потрапити на ринок Канади, як зараз»

Один з творців Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою поділився своїм баченням розвитку економічних стосунків між країнами та дав поради щодо завоювання канадських ринків.

 

- На вашу думку, коли саме український бізнес зможе відчути ефект від дії Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою (далі - УВТ), яка офіційно набула чинності 1 серпня?

- Я вважаю, що Україна вже це відчуває, тому що ця угода використовується як частина стратегії диверсифікації. Українська влада та бізнес роками розуміли, що їм потрібно відмовлятися від розвитку відносин лише з одним торговельним партнером, Росією. І тепер, згідно з цією стратегією, вони шукають надійних партнерів, в яких можна вчитися і з якими можна ділитися власним досвідом. Диверсифікація - це краще для бізнес-клімату в країні, для обміну новими технологіями і для взаємовигідного співробітництва. Тому Україна вже активно це робить з 2015 року. Компанії розвиваються, вивчають особливості угоди про зону вільної торгівлі з ЄС для того щоб поступово виходити на ці нові ринки, зокрема, і до Канади. Власне кажучи, Канада за останні 20 років підписала доволі багато торговельних угод з малими та середніми країнами, зі схожими на канадську економіками. І це допомогло нашим підприємствам, навіть невеликим, знайти альтернативні ринки - крім традиційної торгівлі зі США, відкрити нові можливості для зростання. І ми бачимо значне збільшення торгівлі. Наприклад, цього року ми святкуємо 20-тиріччя з підписання УВТ з Чилі. Сьогодні Чилі - це основний напрямок для прямих інвестицій з боку Канади серед країн Південної Америки, маємо зростання торгівлі майже у три рази. Ми підтримуємо наші компанії, і вони роблять це крок за кроком.

- За вашим досвідом, які українські товари та послуги можуть мати попит на канадському ринку?

- УВТ присвячена саме товарам, але ми можемо обговорити і важливість послуг. Україна серед лідерів в ІТ-галузі, ви вже маєте потужну базу надзвичайних ІТ-сервісів. Це може допомогти канадським підприємствам, які будуть заходити на український ринок. Я бачу в цьому великий потенціал. Як зазначають експерти, ІТ-сектор обох країн виграє від дії УВТ, адже продавці будуть торгувати своїми товарами, а ІТ буде працювати разом з ними, підтримуючи нові ініціативи і використовуючи інновації для прискорення торгівлі. Щодо товарів, то на мою думку, є великий потенціал у легкої промисловості України. Наприклад, одяг, аксесуари, взуття, меблі, декор, продукти харчування, але, разом з тим, і машинобудування. Однак, немає жодних обмежень, тому це залежить тільки від українських підприємців, які будуть відкривати новий ринок. Також я вважаю, що непоганий шанс для українських фермерів отримати всі необхідні сертифікати з органічного виробництва і експортувати цей тип продуктів. В Канаді органічні продукти дуже дорогі, тому українська продукція може бути дешевшою і конкурентною.

- Один з пунктів УВТ присвячений допуску компаній до участі в державних закупівлях. Чи допоможе це боротися з корупцією в Україні?

- Абсолютно правильно. Державні закупівлі - це не лише шанс для української чи канадської компанії отримати великий контракт, але водночас і необхідність зрозуміти та виконувати процедури для необхідного рівня прозорості, бути готовими до детальної перевірки об'єктів інвестування, що є обов'язковим для закупівель найвищого рівня. Однак, якщо ви подивитесь на канадське бізнес-середовище, ви помітите, що там прозорість є скрізь на всіх рівнях. Звичайно, в Україні з'явилася система ProZorro, яка буде зрозумілою для канадських компаній. Час покаже, наскільки далеко та як швидко Україна зможе пройти далі від корупції. Я думаю, що програма максимум, яку ми сподіваємося побачити, крім системи ProZorro, це проведення закупівель та тендерів відкрито та прозоро. І це стане новою нормою, коли українські виробники зрозуміють, що саме таку поведінку від них чекають канадські продавці та покупці в усіх сферах торгівлі. Це буде поступовим процесом. Однак, ті підприємства, які зрозуміють, що саме таким чином можна зацікавити канадських партнерів для взаємовигідного співробітництва, зможуть добитися успіху швидше. Ті, що будуть залишатися на місці без змін, вважаючи, що старі бізнес-практики ще актуальні для Канади, - програють.

- Як ви можете оцінити діяльність ваших колег з боку України?

- Українське Міністерство економічного розвитку та торгівлі, а особливо Торговий представник Наталія Микольська, вони фактично повернули країну на світову арену. Дали можливість активним торговим компаніям відкрити для себе нові ринки, як наприклад в Африці, Південно-східної Азії та, звичайно, Канаді. Я вважаю, що вони зробили дуже великі кроки уперед, просуваючи ідею, що експорт - це майбутнє економічного зростання, і необхідний напрямок для України. Зараз наступний етап, як малі та середні підприємства зможуть зрозуміти всі переваги УВТ і почнуть думати більш прогресивно в цьому напрямку. Це складно і в Канаді теж, бо в нас вистачає людей, налаштованих консервативно. Разом з тим, в Україні більше бізнесів знаходяться в стані «роби, або помирай», тому вони повинні звертатися до свого уряду, контактувати з посольством України, щоб отримати допомогу та консультації. Я вірю, що вони зможуть стати потужними експортерами.

- Наскільки просто для української компанії зараз потрапити на канадський ринок?

- Це ніколи не було простіше, ніж зараз. По-перше, ми маємо УВТ. По-друге, ми маємо багато онлайн-сервісів, багато компаній можна легко знайти в інтернеті чи в соціальних мережах. Буває, що компанія старого покоління, що ж, таке може бути, але подивиться на Україну. Країна переповнена молоддю з підприємницьким складом розуму. Найміть їх, працюйте разом з ними, допускайте їх в свої проекти та розвивайте вашу компанію. Час думати більш глобально. Я не вражений компаніями, які досі не проводили якісь базові дослідження чи взагалі не розглядали можливість виходу на європейський ринок. Я маю на увазі, що якщо ви не дивитеся в бік ЄС, то чому вважаєте, що Канада якимось чарівним чином відкриється для вас. З іншого боку, є прогресивні бізнесмени, які мислять творчо, не чекаючи поки уряд завершить всі необхідні бюрократичні процедури. Здебільшого компанії намагаються просуватися самостійно. Тому припинить мислити традиційно, вмикайте творчий підхід, використовуйте можливості інтернету, завойовуйте соціальні мережі та намагайтеся якнайкраще зрозуміти Канаду. Так ви зможете отримати додаткові бали в очах своїх майбутніх партнерів. Щоб це зробити - відвідайте Канаду, беріть участь у виставках, хоча це й дорого. Однак, доволі багато можна зробити онлайн, з віртуальною участю. Стежте за канадськими ЗМІ, компаніями та інвесторами, щоб побачити, чим вони цікавляться, що саме рухає нашу економіку.

- Переваги для українських виробників зрозумілі. А чому УВТ важлива для Канади?

- Це дуже важливо мати такий аспект, як вільна торгівля, в наших стосунках. Ми маємо міцну історичну дружбу між двома націями, велику політичну співпрацю, демократичну синергію. Ми маємо спільні цінності, історію та культуру. Українці були однією з тих націй, які іммігрували та допомогли побудувати Канаду. УВТ це можливість для Канади зробити щось схоже у відповідь з новим виміром потужних торговельних стосунків. Тому це важливо в символічному плані для нашої країни. Так ми показуємо, куди будуть рухатися компанії, над чим вони будуть працювати, які інновації та ідеї будуть з'являтися. Молодь у свою чергу, може думати про нові кар'єрні можливості та освіту.

А ще для Канади необхідно мати все більше і більше зв'язків з ЄЄ, використовуючи Україну як хаб на кордоні Європи. Нам вкрай важливо мати надійного стратегічного партнера на перехресті Азії, Африки та Європи. А компаніям потрібні нові ринки. Україна велика, в неї зростає ринок, в неї зростає середній клас населення. Також ми маємо відвідувати Україну, щоб вивчати нашу спільну історію, а це відкриває потенціал для туристичного бізнесу. Найважливішим є наше бажання показати всьому світові, що таке справді вільна торгівля. Деякі країни роками проводили політику протекціонізму, в той час як Канада була чи не найбільш відкритою країною в світі. Так чи інакше, але у підсумку протекціонізм нікому не допоміг. А вільна торгівля - це вільна торгівля. Разом ми стаємо сильнішими.

Довідка

Клінт Мартін народився в південно-східній Альберті, Канада. Закінчив університет Альберти у 2006 році за фахом правознавство. Має вищу музичну освіту, грає на фортепіано. Працював в Департаменті закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади з 2007 року, пізніше обіймав посаду другого секретаря при посольстві Канади в РФ. Був комісаром з питань торгівлі в Канадсько-Індійській бізнес-раді в Торонто. З вересня 2013 року - Радник та очільник торговельного представництва при посольстві Канади в Україні.

Автор: Юрій Лапаєв

Джерело: «Український Тиждень»

Позбутися стереотипів. Як торгівля з ЄС змінює українську економіку

Управління персоналом: що змінилося за роки незалежності?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers