rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ 10 найкращих озер України

Ми розповімо про найкрасивіші незвичайні озера України. Саме в ці мальовничі місця можна поїхати у відпустку.

Синевир (Міжгірський р-н, Закарпатська обл.)

 

 

Title
 

 

Синевир - найбільше озеро Українських Карпат, розташоване на висоті 989 м над рівнем моря, на території Національного парку «Синевир». Його площа становить близько 4-5 га, глибина - від 11 до 22 м, а вода настільки чиста, що навіть на великій глибині з берега можна розгледіти, як плаває форель. Хоча вилов її заборонено. На березі встановлені дерев'яні скульптури Сині і Вира - закоханих, на чию честь, згідно з легендою, і було названо озеро. Купатися в Синевирі теж не можна. Втім, вода в ньому досить холодна. Тому можна відплисти на плоті до середини, перекусити в невеликому ресторані на березі, відвідати розташований недалеко Музей лісу і сплаву, погуляти по лісах, подихати надзвичайним гірським повітрям або організувати пішу мандрівку до водоспаду Шипіт.

 

Title
 

 

 

Світязь (Шацький р-н, Волинська обл.)

 

 

Title

 

Світязь - одне зі Семи чудес України. Найбільше і найглибше озеро, яке входить до складу Шацького природного національного парку, що в народі іменується «Шацькі озера», яких, до слова, налічується близько 30-ти. Його площа становить 26 кв. км, довжина - понад дев'ять, а максимальна глибина - близько 60 м. Це дуже популярне туристичне місце, вода в ньому насичена всілякими мікроелементами і вважається лікувальною. Тому навколо розташовано безліч котеджів і пансіонатів, а чисті піщані пляжі максимально облаштовані для відпочинку. Вчені побоюються, що через роботу Хотиславського крейдяного кар'єра озеро може обміліти. Тому варто поквапитися його побачити.

Ялпуг (м. Болград, Одеська обл.)

 

 

Title

 

Друге за величиною озеро Європи - завдовжки близько 40 км і площею 150 кв. км. Його глибина досить невелика - до 6 м, завдяки чому вода добре прогрівається. Це місце вподобано рибалками. Тим більше, що в його водах налічується понад 40 видів риб і раків. Крім цього, озеро славиться своєю флорою і фауною. Його береги поросли очеретом і осокою, в густих заростях яких живуть безліч водоболотних птахів, зокрема, чаплі і пелікани. Наймальовничіша, майже скеляста, ділянка берега - біля села Нова Некрасівка. Правда, є один нюанс: у зв'язку з тим, що озеро бере свій початок у Молдові, а за очищенням стічних вод там не дуже ретельно слідкують, вода інколи буває, скажімо так, не дуже чистою. В озері періодично беруть лабораторні заміри води.

 

Бребенескул (Рахівський р-н, Закарпатська обл.)

 

 

Title
 

 

Найвисокогірніше озеро України, розташоване на висоті 1801 м над рівнем моря - на території Чорногірського заповідного масиву. Місце дуже популярне серед туристів. Однак, варто звернути увагу на те, що його береги навіть у травні часто ще вкриті снігом. А влітку сонце світить тут лише в першій половині дня, і вода не прогрівається більше, ніж на 15 градусів. Тому купатися в озері, найімовірніше, не вийде. Риби в ньому немає, живуть там лише ракоподібні. І пити воду теж не варто. Тим більше, що поруч є справжнє підземне джерело. Зате тут можна розбити намет і переночувати на мальовничому схилі. До речі, теплого одягу зі собою потрібно брати багато.

 

Title
 

 

Шелехівське озеро (с. Межиріч, Сумська обл.)

 

 

Title

 

У цього озера незвичайна історія. На думку вчених, воно існує ще з часів льодовикового періоду. Воно таке ж давнє, як всесвітньовідомі Байкал, Ладозьке (Росія) і Вікторія (Африка). Його площа становить 7 га, воно оточене природним листяним лісом з вербами, березами, кленами і сторічними дубами. В околицях часто-густо можна побачити диких кабанів, бобрів та інших звірів. А у воді, яка досить холодна для купання, не дивлячись на всю свою прозорість, багато раків і риби. Озеро має один недолік - до нього складно дістатися. Тому варто взяти зі собою наплічник з їжею або навіть намет, і провести на його березі кілька незабутніх днів.

Біле озеро (с. Рудка, Рівненська обл.)

 

 

Title
 

 

Озеро досить невелике - лише три на три км. Вода в озері настільки прозора, що в ній можна бачити все, що діється на глибині двох метрів. Максимальна ж глибина озера сягає 26 м. Озеро розташоване неподалік від Рівненської АЕС та своєю назвою, якщо вірити розповідям місцевих мешканців, зобов'язане частим туманам, які, зазвичай, залягають в околицях атомних станцій. Місце добре підійде як для сімейного відпочинку, так і для туристів. Тут є база з будиночками і безліч дерев'яних помостів, з яких можна пірнати. До слова, тутешня вода славиться своїми пом'якшуючими властивостями за рахунок великого вмісту гліцерину. У ній є багато риби, а на березі можна побачити цілі колонії бобрів і диких водоплавних птахів.

 

Title
 

 

Озеро в Буковелі (Івано-Франківська обл.)

 

 

Title
 

 

Найкомфортніше і найбільш зручне для відпочинку з усіх, перерахованих у списку. Воно - штучне, розміром 750 на 140 м, а глибина досягає 8 м. На його створення було витрачено близько 150 млн. грн. Тут є чудово облаштований пляж завдовжки понад 2 км зі шезлонгами і парасольками. Напрокат можна взяти катамарани, водні лижі, гідроцикли і байки. В озері можна поплавати з аквалангом. Окремо є зона з атракціонами для дітей і великими гірками для дорослих.

Курорт Буковель розташований в оточенні хвойних лісів і гір, тому там знайдеться заняття абсолютно для всіх. Можна ходити на екскурсії, збирати ягоди і гриби, кататися на велосипедах і конях.

Термальні води Косино (Берегівський р-н, Закарпатська обл.)

 

 

Title
 

 

Тут немає озер, лише басейни, наповнені термальною водою, що б'є з підземних джерел. Що, власне, і дає привід про них розповісти. Ці води за своїм складом є унікальними не лише в Україні, а й у всій Європі. Вони мають жовто-коричневий колір, а на виході зі свердловини температура становить близько 40 градусів. І це вже результат охолодження, оскільки фактична температура - градусів 60-80. Холодні басейни теж є. Цією водою можна лікувати все: від шкіри до внутрішніх органів. У районі дуже розвинена інфраструктура, є безліч санаторіїв і місць, де можна зупинитися. У Закарпатті ще, крім Косино, є термальні джерела в с. Велятино, що в Хустському р-ні, і в Берегово.

Озеро Сиваш (с. Григоріївка, Херсонська обл.)

 

 

Title
 

 

Сиваш або Гниле море - це затока Азовського моря, куди вода надходить лише через одну вузьку протоку, воно часто пересихає влітку. Його площа становить близько 2500 кв. км. Озеро мілководне, з великим вмістом солей, тому вода в ньому має рожевий колір. Кажуть, що лікувальними властивостями води та грязі Сиваш не поступається своїм родичам з Мертвого моря. Однак, у нас їх потенціал реалізований, у кращому випадку, на 10%. Інфраструктури майже немає, санаторіїв або якихось оздоровниць теж. Якщо захочете залишитися на кілька днів, шукати житло доведеться в довколишніх селах. Але всі ці обставини жодним чином не повинні перешкодити, якщо плануєте поїхати туди хоча б на один день. Тому що рожевий захід сонця на берегах зі солі не зрівняється ні з чим. До слова, протилежний берег озера - це вже Крим.

 

Title
 

 

Озеро Росохан (Рожнятівський р-н, Івано-Франківська обл.)

 

 

Title
 

 

Найбільш дике і маловідоме широкому загалу озеро є гідрологічною пам'яткою природи і розташоване високо-високо в горах. Подейкують, що воно виникло в результаті падіння метеорита. Його площа - 500 кв. м, глибина - близько 5 м. Причому, вода в озері настільки чиста, що видно кожен камінчик. Правда, озеро ще й досить холодне: температура води приблизно 15 градусів. Але це легко пояснюється розташуванням на висоті 1120 м над рівнем моря. Тут - незвичайні ліси, найчистіше повітря і майже ніколи немає туристів. Тому їжу потрібно брати зі собою. І куртку теж - про всяк випадок.

 

Title
 

 

Джерело: «В світі»

Храм літаючих ченців Шаолінь

Чудеса світу, про які ви ніколи навіть не чули

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers