rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Неймовірно, оригінально, прикольно: джеми та варення з незвичних фруктів

Наших господинь нічим тепер не здивуєш: усе вони вміють та знають, клопочуться на кухні, запасаючись смаколиками на всі пори року. А хочете до свого записничка ще й оригінальні солодощі, якими можна буде смакувати довгими зимовими вечорами?

Саме тоді, коли, закутавшись у плед, читаєш цікаву книжку, куплену на вересневому Львівському форумі (адже раніше руки не доходили), так хочеться чогось тако-о-о-го, сама не знаю чого. Тістечок не можна (бережемо фігуру!), то, може, фруктів? Бо саме тоді, коли свіжих фруктів обмаль, та й дорогі вони, їх хочеться найбільше. Тож варення чи джем смакують особливо. А якщо вони ще й оригінальні, з незвичних фруктів, навіть овочів - то у холодну пору року зможете потішити себе дивовижними смаколиками.

Крім того, вони не лише смачні, а й корисні.

Варення з м'яти
Title

Неймовірно смачне і свіже!

250 г м'яти, 500 г води, 2 цитрини, 1 кг цукру.

М'яту перебрати, залишаючи лише свіжі листочки, промити, просушити паперовим рушником і дрібно порізати. Нарізане листя пересипати в баняк з товстим дном, додати воду. Лимони полити окропом, нарізати акуратними скибочками разом зі шкіркою і додати до м'яти. Лимонно-м'ятну суміш довести до кипіння. Коли варення закипить, варити його ще протягом 10 хвилин, потім зняти з вогню, накрити покришкою і залишити настоюватися на добу. Наступного дня процідити варення через марлеву тканину, складену втричі. Отриману рідину змішати з цукром і знову поставити на вогонь. Ласощі слід варити доти, поки вони не матимуть густу й в'язку консистенцію.

Варення із зелених грецьких горіхів

 

Title
 

 

За смаком таке варення нагадує східні солодощі. Крім того, в ньому міститься багато йоду, тому воно корисне тим, хто страждає від йододефіциту. Зберігати його можна в темному, прохолодному місці до трьох років.

80 молодих зелених горіхів, 4 л води, 1,2 кг цукру, 25 штук гвоздики, 2 палички кориці, 2 чайні ложки лимонної кислоти.

Горіхи проколоти зубочисткою у чотирьох місцях, покласти в емальовану посудину, залити холодною водою і на 10 днів залишити вимочуватися у прохолодному місці. Воду треба міняти 2-3 рази на день.

Горіхи промити, очистити тоненько від верхньої шкірочки (робити це варто в рукавичках, щоб не зафарбувалися руки).

У 3,5 літра води додати лимонну кислоту, перемішати, викласти горіхи і залишити на добу. Потім поставити на вогонь, довести до кипіння й варити на маленькому вогні ще 20 хвилин. Залишити горіхи на добу. Лимонну воду злити, горіхи промити.

До півлітра води додати з цукор, довести до кипіння, вкинути гвоздику і паличку кориці, хвилину проварити, додати горіхи, перемішати, варити на слабкому вогні 10 хвилин, постійно помішуючи. Залишити варення на добу. Наступного дня знову поставити на вогонь, коли закипить, варити ще 15 хвилин на маленькому вогні. Зняти з вогню й залишити на добу, потім знову на вогонь і знову 15 хвилин поварити після закипання.

Викласти гарячим у стерилізовані банки, закатати, банки перевернути.

Шоколадно-баклажанний джем

 

Title
 

 

Когось, можливо, здивує таке незвичне поєднання, однак джем виходить справді чудовий. Баклажани дають ніжну текстуру, імбир і лимон - пікантну кислинку, а шоколад - насичений смак.

1 кг баклажанів, 800 г цукру, 50 г тертого імбиру, 250 г гіркого шоколаду, сік і цедра одного лимона.

Баклажани бажано брати з невеликою кількістю насіння. Почистити і порізати їх невеликими кубиками. 250 мл води закип'ятити з цукром. Додати баклажани, імбир та варити на невеликому вогні 40-50 хвилин. За 5 хвилин до кінця варіння додати цедру лимона.

Шоколад подрібнити, додати разом зі соком лимона до джему. Збити все блендером до однорідного стану і поварити ще 10 хвилин.

Розкласти в стерилізовані банки й закатати.

Варення зі шкірок кавуна

 

Title
 

 

Кавун з'їли, а шкірку викинули? Даремно! Бо з неї можна зварити смачне, духмяне, насичене ароматом кавуна варення.

1 кг шкірок з кавуна, 800 г цукру.

Зі шкірок кавуна тоненько зрізати зелений верхній шар, а самі шкірки нарізати шматочками шириною приблизно один сантиметр. Засипати цукром, перемішати і залишити на 8 годин. Шкірки мають пустити сік, а цукор розтанути.

Поставити суміш на вогонь, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму й варити 2 години, постійно помішуючи. За цей час варення зменшиться в об'ємі в кілька разів. Якщо його варити довше, ніж 2 години, воно буде більш густим.

Готове варення розлити в банки і закатати.

Варення «Чорнослив у шоколаді»

 

Title
 

 

Це варення чудово підходить для приготування пляцків, тортів та тістечок. Але найкраще смакує як самостійний десерт, особливо з горішками.

4 кг сливок-«угорок» (або інших, але щоб легко відділялися кісточки), 2 кг цукру, 80 г ванільного цукру, 100 г какао-порошку.

Сливки помити, видалити кісточки. Засипати половиною порції цукру (1 кг), перемішати й поставити у прохолодне місце на добу. Через добу додати решту цукру, какао і ванільний цукор. Перемішати, щоб цукор і какао розподілилися по сливках рівномірно, й поставити на вогонь. Після закипання варити варення на маленькому вогні 40-60 хвилин, постійно помішуючи, щоб не пригоріло.

Готове варення гарячим розлити в стерильні банки й закупорити.

Замість какао можна розчинити у гарячому варенні 100-грамову плитку чорного шоколаду.

Джем із зелених помідорів

 

Title
 

 

Зелені овочі та фрукти, які не встигли дозріти, не варто викидати. З них можна приготувати, наприклад, оригінальні салати чи джеми. Подаємо рецепт джему із зелених помідорів з цитрусовим смаком.

750 г зелених помідорів, 500 г цукру, цедра з одного апельсина, 3 зірочки анісу, 2 столові ложки соку лимона.

Помідори порізати скибочками й замочити в содовому розчині (1 чайна ложка соди на 1 л води) на 2 години. Воду злити й помідори добре сполоснути. Засипати цукром і залишити на ніч. Зранку додати лимонний сік, цедру, аніс.

Варити на найменшому вогні 25 хвилин. Коли вистигне, витягнути аніс, джем перемолоти. Покип'ятити ще 2 хвилини й розлити у стерилізовані банки. Виходить ідеальний джем до солоного сиру.

Варення з кабачків з лимоном та імбиром

 

Title

 

Дивовижне варення з незвичайним смаком, що здивує ваших друзів.

3 кабачки (5 склянок потертих або порізаних на дрібні кубики кабачків), 1 велике яблуко, шматочок кореня імбиру (5-7,5 см), 2 лимони, 2 апельсини, 4 склянки цукру.

Тонким шаром зрізати цедру з апельсинів і лимонів, дрібно нарізати або потерти її і додати до кабачків. Почистити лимони та апельсини від решти шкірки і білої серцевини, видалити кісточки. Шкірку і серцевини зав'язати у великий марлевий мішечок. Натерти імбир і зав'язати його в окремий марлевий мішечок. Дрібно нарізати апельсини, лимони та яблуко, додати все в каструльку до кабачків. Поставити на середній вогонь, додати цукор, довести до кипіння і повного розчинення цукру. Додати мішечки, зменшити вогонь і, помішуючи, варити 45 хвилин.

З готового варення витягнути мішечки, розлити його у гарячі стерилізовані банки, закрити покришками. Стерилізувати в киплячій воді 10 хвилин, закрутити.

«Апельсиновий» джем з кабачків

 

Title
 

 

Ніхто не здогадається, з чого приготований цей джем. Тож кажіть, що з апельсинів, бо цьогоріч вони добре вродили у вашому саду.

1 кг цукру, 1 кг кабачків, 1 апельсин.

Кабачки порізати дрібними кубиками й засипати цукром. Залишити на 4-5 годин, щоб кабачки пустили сік (можна залишити на ніч).

Апельсин помити, порізати довільно, видалити кісточки і перемолоти його у м'ясорубці (або подрібнити у блендері) разом зі шкіркою, додати до кабачків і поставити все на вогонь. Варити на середньому вогні, періодично помішуючи, близько години. Хочете дуже густий джем - варіть трохи довше.

Гарячим розкласти в стерильні баночки. Коли охолоне, поставити їх у холодильник, там джем остаточно загусне. Виходить дуже смачний, ароматний і гарний джем.

Варення з апельсинової шкірки

 

Title
 

 

500 г шкірки з апельсинів, 1 кг цукру. 2 склянки води.

Зі шкірок з апельсинів треба зрізати білий шар, бо він дасть сильну гіркоту. Шкірки порізати тонкими смужками або невеликими квадратиками, залити водою й відставити на 2-3 дні, часто змінюючи воду. Потім варити на малому вогні, поки не стануть м'якими. З цукру і двох склянок води зварити сироп «до нитки» і в ньому варити покраяні шкірки до прозорості. Скласти їх у банку, залити сиропом, в якому варилися.

Варення з огірків

 

Title

 

1 кг огірків, 1,5 кг цукру, 3 склянки води, 1 цитрина, по 0,5 чайної ложечки гвоздики і кориці, ванілін.

Огірки пообирати, вибрати серцевину, покраяти їх, залити холодною водою, додати корицю, гвоздику й варити на невеликому вогні, поки не зм'якнуть. Потім воду злити, огірки викласти на паперовий рушник. Зварити сироп, додати до нього сік і цедру з цитрини, залити цим сиропом огірки й варити на малому вогні до прозорості. Наприкінці варення додати ванілін. Лимон можна замінити лимонною кислотою до смаку.

«Ананаси» з кабачків та аличі

 

Title
 

 

Такі «ананаси» можна додавати до салатів, запікати з м'ясом по-французькому або просто їсти на десерт.

3 кг кабачків, 0,5 кг аличі, 1 кг цукру, 1 л води.

Кабачки середньої зрілості почистити від шкірки й видалити серцевину. Частину, що залишилася, нарізати шматочками завдовжки 4-5 см і завтовшки 1 см. Скласти їх у чисті стерилізовані банки. Зверху покласти 7-10 плодів жовтої кислої аличі. Залити гарячим цукровим сиропом 50% концентрації (1 кг цукру на 1 л води). Стерилізувати: 0,5 л банки - 10 хвилин, 1 л - 12 хвилин. Загорнути, перевернути банки догори дном, укутати й залишити до повного охолодження. На смак ці кабачки дуже нагадують ананас.

Фрукти з коньяком на зиму

 

Title
 

 

Шматочки фруктів з густим цукровим сиропом і коньяком зігріють холодними зимовими вечорами. Доступно, просто, швидко і надзвичайно смачно.

1 кг яблук, 1 кг груш, 1,5 кг брусниці, 1 кг цукру, 1,5 л води, 1 лимон, коньяк, кориця.

Яблука і груші помити, розрізати на 4 частини, видалити серцевину. Лимон помити, нарізати шматочками. Воду з цукром закип'ятити, зняти піну, покласти яблука і варити 5 хвилин. Витягти шумівкою, перекласти в іншу посудину. Так само зробити з грушами і брусницею.

До сиропу додати корицю, закип'я­тити. Викласти в стерилізовані банки почергово: яблука, брусниця, груші (зверху повинна бути брусниця). В кожну банку додати шматочок лимона, залити сиропом. Додати по 2 столові ложки коньяку, закатати.

Смачного!

Автор: Марта Волошанська

Джерело: «Львівська газета»

 

Давні галицькі переписи страв Як варили наші бабці та прабабці…

В очікуванні змін: особливості фарб для волосся

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers