rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ Талановиті, але дуже дивні: цікаві звички письменників

Кожна людина має свої дивацтва, але кажуть, що у геніїв химерна поведінка перехлюпує всі межі.

Журналістка «Друга читача» Анна Поточняк дізналась, які особливості вдачі мали класики української літератури. Вона зрозуміла одну річ: наші класики - зовсім не серйозні вогнеокі «революціонери-демократи» з іконоподібних портретів. Ні, вони - цілком прикольні диваки.

Іван Нечуй-Левицький

 

Відомо, що письменник прокидався та лягав спати у визначену годину. Трапезував лише вдома, також у визначений час, і ніколи ніде не пив навіть чай, бо то було не в призначену годину і могло вибити його з колії.

 

Title
 

 

Ще відомий літератор ну дуже боявся застудитися, і, збираючись у поїздку, брав зі собою пальто та шапку. Ще автор був вельми категоричним щодо правопису: «Писати треба так, як люди говорять!» Дратувала його буква «і» та апостроф (писав сімя, а не - сім'я). Але найдужче письменник ненавидів букву «й», а саме в закінченні прикметників у місцевому відмінку, і був за те, щоб писати - «на зелені траві», «у сиві шапці» і запевняв, що так розмовляє більша частина України.

Іван Франко

Саме Іван Якович Франко був першим, хто почав одягати вишиванку під піджак, зараз такий стиль - у тренді. Тоді ж, за Австро-Угорщини та Польщі, це виглядало дещо дивакувато. Саме через відкрите дивацтво і прямолінійність письменника недолюблювали в колах галицького бомонду.

 

Title
 

 

Ще один цікавий факт з життя письменника - те, як він писав вірші. Справа в тому, що Іван Якович майже ніколи не записував віршовану форму одразу, тільки-но виникала ідея. Спочатку він довго ходив по хаті, вистукуючи, підбирав ритм до майбутнього вірша, мугикав мелодію. Далі під уже сформовану мелодику він підставляв слова, наспівуючи їх. І лише тоді, коли і мелодія, і текст ставали одним цілим, поет записував своє творіння.

Ольга Кобилянська

Книга була для Ольги Кобилянської найголовнішим скарбом з того моменту, коли вона навчилася читати. Вона настільки любила книги та читання, що у 18 років вийшла заміж не за конкретного чоловіка, а за його бібліотеку. Як виявилось, наречений був відомим інтелектуалом і звали його Пан Вробль - декан філософського факультету, який підписував всі табелі Іванові Франку. Ольга Кобилянська називала його «стара мумія». Її не цікавила його особистість, важливо було те, що вона зможе читати книги. Бо ж єдиний шлях для того, щоб щось дізнатися - це книга.

 

Title
 

 

Тодось Осьмачка

А ось прозаїк Тодось Осьмачка в житті поводився надзвичайно дивно. Не можна виключати, що він справді був божевільним, проте, безперечно, письменник грав на публіку - ночував, де доведеться, та лякав людей на вулицях антирадянськими лозунгами. Одного разу Осьмачка привселюдно запитав знайомого біля газетного кіоску, навіщо він читає «їхні газети» і «невже ти їм прислужуєш». Автор неодноразово демонстративно намагався перетнути кордон, а потім ще й написав заяву з проханням випустити його в Галичину чи Канаду.

 

Title
 

 

ІА ZIK також пропонує дізнатися про дивацтва світових класиків.

Фрідріх Шиллер

Він не міг працювати, якщо шухляда його письмового столу не була заповнена гнилими яблуками. На це, до речі, нерідко нарікав Гете, коли заходив у гості до друга.

Щоб розплатитися з боргами, він почав посилено працювати, проводячи за письмовим столом 14 годин на добу. Такий спосіб життя підірвав його здоров'я. Він сильно захворів, та так, що з лекцій його забирали буквально на ношах. Запалення легень протікало у важкій формі і залишилося хронічним захворюванням на все життя. Воно не дозволяло йому виступати з кафедри, і в університеті Шиллер залишився номінальним професором.

 

Title
 

 

У 1791-му навіть з'явилась чутка, що Шиллер помер. Особливо ця звістка вразила датських шанувальників творчості драматурга. Три дні в Данії тривали траурні церемонії у пам'ять про Шиллера. А тим часом сам Фрідріх разом із дружиною приїхав на лікування в Карлсбад, де він і дізнався про власну «смерть», пише dovidka.biz.ua.

Жорж Санд (справжнє ім'я - Аврора Дюпен Люсіль)

Переїхавши в Париж після розлучення з чоловіком, молода письменниця спочатку була дещо обмежена у гардеробі. Можливо, саме цим спочатку пояснювалася її манера надавати перевагу чоловічому одягу. Він був теплішим, зручнішим і підходив до різних випадків життя. Однак пізніше, вже будучи знаменитою і багатою, Аврора так і не відмовилася від подібного стилю.

 

Title
 

 

До того ж, незабаром вона і в особистих розмовах почала надавати перевагу псевдоніму Жорж замість жіночого імені Аврора. Це породило безліч пліток про її орієнтацію.

Чарльз Діккенс

«Якась незрима сила тягне мене в морг», - якось зізнався Діккенс. Йдеться, насамперед, про паризький морг, де протягом XIX сторіччя на загальний огляд виставляли на впізнання тіла. Діккенс мав дивну прихильність до цього місця. Він міг проводити там цілі дні безперервно, захоплений видом трупів, потонулих волоцюг та інших останків. Почуття, яке опановувало його в ті моменти, письменник називав «привабливістю огидного».

 

Title
 

 

А ще Діккенс завжди спав головою до Північного полюса. Він стверджував, що в жодному іншому положенні спати не може.

Письменник так ненавидів пам'ят­ни­ки, що у своєму заповіті заборонив, аби йому зводили будь-які статуї, пише pixanews.com.

Ганс Крістіан Андерсен

Улюблений казкар не одного покоління дітей був страшним панікером. Маленька подряпина могла навести на нього жах, а самі лише назви хвороб викликали паніку. Він боявся собак та незнайомих людей. Пограбування бачив на кожному кроці.

 

Title
 

 

З юнацького віку Андерсен був цілковито впевненим, що його батько - це король Крістіан Восьмий, який, будучи принцом, дозволяв собі численні романи. І від одного з них, а саме з дворянською дівчиною на ім'я Еліза Алефельд-Лаурвіг, він і народився.

Під час його подорожі до Рима данська принцеса Шарлотта-Фредеріка справді сказала письменнику, що він є позашлюбним сином короля. Найімовірніше, вона просто посміялася над бідним фантазером-письменником. Але, коли Андерсен, жебракуючи у своїх 33 роки, несподівано отримав королівську стипендію (яку видавали йому щорічно), він ще більше переконався в тому, що він - королівської крові.

Фото Pexels

Підготувала Надія Сапіга

Джерело: ІА ZIK

«Епоха лазерної зброї»: як фантазери вигадали сенсацію

Apple зупинила виробництво iPod nano і iPod shuffle

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers