rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Підмосковна банда «GTA»: бойовики з Таджикистану, методи спецслужб й «дах» у Генпрокуратурі

Доки режим Путіна продовжує залякувати своїх громадян «Правим сектором» та НАТО, а Рамзан Кадиров обіцяє особисто вчинити розправу над ватажками «ІД», у самому серці Росії з'явилася нова загрозлива реальність у вигляді озброєного підпілля вихідців зі Середньої Азії, здатних скоювати зухвалі розбійницькі напади без будь-яких зрозумілих мотивів.

Йдеться про так звану банду GTA, ватажки якої, наслідуючи сценарій популярної відеогри Grand Theft Auto, теж вимагали від своїх підручних виконання різноманітних сценаріїв завдань, місій, квестів зі значенням, зрозумілим лише їм самим.

1 серпня, коли в Московському обласному суді мало відбутися друге засідання у цій справи, скориставшись своєю перевагою в кількості, п'ятеро обвинувачених влаштували аварійну зупинку ліфта й намагалися роззброїти конвой, після чого втекти з приміщення суду. Трьох із них конвоїри застрелили на місці, також поранення отримали двоє силовиків.

Хто це, і чим вони займалися

На рахунку GTA - 15 нападів на водіїв та пасажирів авто в Підмосков'ї та Калузькій області у 2014-2016 рр. Ними вбито 17 людей і ще двох поранено. Власне, ті, хто вижив, й дали перші фотороботи злочинців.

Title  
 Олексій Старовєров, найбагатший прокурор Росії 

Слідство дає інформацію про злочинне об'єднання у складі 11 чоловіків та 2 жінок (дружин керівників). 8 бойовиків затримано, один (і найголовніший) загинув, ще один (його заступник) наразі переховується за кордоном.

Діяли нападники лише вночі, ніколи не лишали відбитків пальців й майже не спокушалися грабунком. Полювали виключно на швидкісній федеральній трасі М4 «Дон», де є цілодобовий рух на південному напрямку. Спершу зупиняли авто за допомогою саморобних металевих шипів типу «куряча лапка», потім під'їжджали своїм транспортом, начебто, з метою допомогти або просто рухалися поряд, заздалегідь знаючи місце облаштування «пастки», розстрілювали впритул (здебільшого, в голову) своїх жертв з пістолетів. Й одразу зникали, так само раптово, як і з'являлися.

Організатором та керівником банди вважається громадянин Таджикистану Ібайдулло Субханов (він же Рустам Усманов), людина з досвідом бойових дій на Близькому Сході. Разом зі своєю дружиною Ранохон Субхановою він жив та працював у дачному селищі Удельная, Раменського району, Московської області, на вулиці Горького, 38, охороняючи заміський котедж керуючого справами Генпрокуратури Росії Олексія Старовєрова, тоді як Ранохон працювала там покоївкою. З ними ж мешкали й їхні неповнолітні діти.

Чим не ідеальне прикриття для функціонування «оперативного штабу» угрупування, який було створено ним у своїй сторожці? Туди, у флігель, до подружжя Субханових, наголошують у прокуратурі, постійно заходили «на чай» виконавці запланованих Ібайдулло злочинів, там же вони й отримували зброю перед кожним завданням.

Брат Ранохон виконував у банді роль головного зброяра. Він виготовляв «курячі лапки» для зупинки авто на трасі, а також переробляв газові пістолети на бойові. Для чого це було потрібно? В такий спосіб можна отримати раніше ніде не «засвічене» дуло й застосовувати його досхочу на практиці, не переймаючись тим, що «іграшка» є в базі даних правоохоронців.

Оперативники заявляють про два схрони зі зброєю, якими користувалася банда: 1) у маєтку Старовєрова (60 одиниць, зокрема, автомати) 2) у московському помешканні, які винаймали члени угрупування.

У підпорядкуванні Субханова перебували десятеро громадян Таджикистану, Узбекистану й Казахстану: Зафарджон Гулямов (26 років), Хазратхон Додохонов (33 роки), Шерджон Кодиров (30 років), Абдумуким Мамадчонов (35 років), Мирзомавлон Мирзошарипов (34 роки), Холик Субханов (42 роки), Анвар Улугмурадов (39 років), Умар Хасанов (30 років) і Фазлитдин Хасанов (30 років), а також його один найголовніший помічник, на постаті якого ми зупинимося трохи згодом.

У перестрілці 1 серпня загинули Мамадчонов, Мирзошарипов та Субханов. Поранення отримали Хасанов та Гулямов.

Для чого їм це було потрібно?

Найбільшою «білою плямою» (детальніше усі «нестиковки» розглядаються нижче) в діяльності азіатської GTA на околицях російської столиці є мотивація цих жахливих нападів на зовсім випадкових людей на трасі. За останній рік слідство так і не наблизилося до відповіді на це питання.

«Версія про те, що члени банди копіювали персонажів комп'ютерної гри GTA, своє підтвердження не знайшла. Слідство встановило, що при скоєнні вбивств учасники банди керувалися лише корисливими мотивами, викрадаючи гроші своїх жертв», - спершу офіційно заявляв речник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін.

Проте, вже незабаром ці слова Маркіна почали відверто висміювати, оскільки з'ясувалося, що гроші бойовики Субханова навпаки ніколи не брали. Вони могли взяти хіба що якусь дрібничку у вигляді «трофея», аби підтвердити своєму босу факт успішного виконання завдання.

Після того державні пропагандистські ЗМІ почали розкручувати ісламістський слід й стали прив'язувати GTA чи то до «Ісламської держави», чи то до «Хізб ур-Тахрір», чи то до обох організацій одночасно. Мовляв, Субханов є законспірованим вербувальником нових членів «ІД» з-поміж гастарбайтерів у Москві, а усі ці квести з вбивствами слугували як остаточна перевірка бажаючих вирушити воювати до Сирії.

Водночас, у приватних ЗМІ промайнули свідчення одного з бійців Субханова про те, що насправді готували їх не для Сирії, а для майбутньої революції проти Іслама Карімова в Узбекистані.

Прихильники ж конспірології (а таких в Росії зараз хоч відбавляй), навпаки, наполягають на версії про психологічну і військово-тактичну «обкатку» майбутніх диверсантів перед певними подіями у Москві.

Як вони це робили?

Окрім досі остаточно не з'ясованих мотивів убивць з банди GTA чимало запитань породжують інші, на перший погляд, другорядні деталі даної справи.

Насамперед, це історія зі Старовєровим, одним з найзаможніших російських співробітників прокуратури. За рейтингом Forbes, 2013 року він посів 4-у сходинку в рейтингу 20 російських силовиків-мільярдерів. Яку роль він виконував і продовжує виконувати у скандалі з «оперативним штабом» Субханова на території свого маєтку? Роль ще однієї випадкової жертви підступних мігрантів-терористів, у яких він не зміг своєчасно розгледіти особливо небезпечних релігійних фанатиків? Чи роль когось іншого?

До речі, Старовєров спочатку проходив у справі як свідок, потім як підозрюваний у незаконному зберіганні зброї. А потім з нього взагалі зняли всі звинувачення. Він досі продовжує працювати в російських правоохоронних органах.

  Title
  Абдумуким Мамадчонов, вбитий під час спроби
втекти з ліфту Московського обласного суду.
Фото L!FE

Чому загін, який штурмував хатинку Субханова, не подбав про те, аби узяти його живим під час затримання, щоб отримати безцінні свідчення організатора і ніби як реального керівника найнебезпечнішого злочинного угрупування № 1 у Росії?

Побачивши оперативників, він жбурнув у них гранату, після чого бійці спецназу відкрити шалений вогонь на ураження, спричинивши пожежу в хатинці.

Чому дали мовчки піти дружині Субханова, яку спершу вивели з приміщення разом з дітьми, а коли почали її шукати, то було вже запізно?

Жінка скористалася метушнею під час штурму й того ж вечора зникла. Схоже, що назавжди.

Хто навчав бойовиків GTA висококласній техніці вогневого та рукопашного бою?

Інколи жертви GTA намагалися від них утекти, але вогнева підготовка простих гастарбайтерів була настільки високою, що вони з одного-двох пострілів могли одразу поцілити у голову. Інколи навіть з 15-метрової відстані. Окрім того, зауважте, справа, здебільшого, чинилася в темну пору доби, при дуже поганому освітленні.

Яким чином ці неосвічені «роботяги» отримали основи навичок конспірації?

Слідство мало лише половинку відбитка одного з пальців. І все.

Інструктори якої структури пояснили, їм що на завдання ніколи не треба брати мобілки чи рації, а одне одного завжди слід називати прізвиськами-«позивними»?

Хто забезпечував їх призначеними для елітних загонів 9 мм кулями з заводу у Тулі, які не лишають слідів від дула?

Чому досі не затримали «праву руку» Субханова на ім'я Бахтієр Юсупов з аулу Калачі Мазор (Таджикистан)?

Його батьки кажуть про перебування сина у Туреччині, однак його дружина, коли телефонує їм, то каже, що вони переховуються в Ірані. При цьому вона щоразу використовує інший номер.

Нова російська дійсність, яку важко назвати «російською»

Шановний читач запитає нас: «Перепрошую, а навіщо нам знати всі подробиці про якусь там банду мігрантів у Підмосков'ї?». Відповідаємо: а) тому що банда не така вже й звичайна, не така вже й пересічна; б) історія з GTA виявила цілу низку засадничих речей, котрі формуватимуть порядок денний у Росії ХХІ сторіччя, позаяк це не буденний прояв етнічної злочинності, а переломний момент у стосунках формальних «росіян» з тими, кого вони досі вважають «неросіянами».

Москвичі можуть скільки завгодно збиткуватися з Європи, де, якщо вірити путінським телеканалам, «усе заполонили мусульмани», але сьогодення вносить свої корективи: це Москва, а не Вільнюс чи Варшава, потерпає від навали мігрантів. І це там, а не деінде вони здатні створити чудово організоване, добре вишколене і гарно обладнане технічно збройне підпілля. Так, підпілля, тому що як підпіллям те, чим займалися бойовики GTA, інакше не назвеш.

І такі драми розгортаються не в Чечні чи Дагестані, а під боком у Кремля.

Хто дасть гарантію, що наступна GTA не обере своєю ціллю політиків чи відомих телеведучих, й не візьме за основу своєї боротьби певні політичні цілі? Наприклад, вимагатимуть суверенізації ісламських Татарстану, Башкортостану... Або ж наполягатимуть на припиненні переслідування мусульман у Криму, повного виведення звідти російських військ і забезпечення повернення юридичного статус-кво, котрий існував на початку 2014 року.

Хто може запевнити, що пан Старовєров знову не пригріє (якщо вже не пригрів) точно таких, а то й ще боєздатніших суб'єктів?

При цьому, ФСБ-СЗР-ГРУ та інші російські спецслужби, як і в цьому випадку, виявляться перед ними абсолютно безсилими. Це ж не українських школярів чи пенсіонерів катувати і розстрілювати на окупованих територіях. Ні, це інше. Це називається «намагатися відтермінувати свою смерть», «намагатися зупинити історію» й «завадити відмиранню несумісного з життям організму під назвою «Російська Федерація».

Столичні враження та парадокси

Українські студенти: цьогорічна хвиля

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers