rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Пам’ять \ Доктор наук Євген Федоренко (1929-2017)

Українська шкільна Рада при УККА з глибоким сумом повідомляє, що 1 серпня 2017 року, на 89-му році життя, в м. Моріс Плейнс, Нью-Джерсі, відійшов у вічність д-р наук проф. Євген Федоренко, багаторічний голова Управи Української шкільної Ради в США (1983-2017), Почесний голова шкільної Ради, дійсний член і почесний академік Академії наук Вищої школи України, іноземний член Академії педагогічних наук України, почесний доктор Національно-педагогічного Харківського університету ім. Г. Сковороди, член Національної спілки письменників України, Науковий секретар УВАН, член управи НТШ, член Асоціації українських американських професорів, член Об'єднання українських журналістів, член Ради Координаційного комітету допомоги Україні, Почесний голова Комітету допомоги Україні.

Д-р Євген Федоренко народився 28 січня 1929 р., на Харківщині, на хуторі Одринка, біля Люботина, у селянській сім'Ї. Дитинство майбутнього доктора наук і академіка пройшло в надзвичайно важкі й небезпечні часи колективізації, розкуркулення, Голодомору, примусових робіт у Німеччині, життя в таборах для переміщених осіб (DP Camps). Далі навчання в українській школі й гімназії в Баварії, здобуття освіти у Лювенському католицькому університеті (Бельгія, 1949-1955), Фордгамському університеті (Нью-Йорк), Нью-Йоркському університеті (1962-1969). Участь у роботі молодіжних організацій, зацікавлення спортом та невтомна праця в українському шкільництві США спочатку як учителя і директора школи українознавства у Виппані, Нью-Джерсі, а пізніше як члена і голови Управи шкільної Ради (з 1983). Засновник і провідник літніх курсів (семінару) учителів шкіл українознавства в оселі УНС «Союзівка». Автор численних статей, підручників, студій, редактор журналу «Рідна школа» (1978-2016), співробітник «Радіо Свобода», член редколегії журналу «Молода Україна» та видання «Мова про мову».

Д-р Є. Федоренко назавжди залишиться в пам'яті своїх рідних, учнів і колег, друзів і членів української громади як великий патріот України, невтомний організатор української освіти, мудрий і розважливий наставник-вихователь молоді й порадник для колег-учителів, який передбачав, що українське шкільництво може затримати асиміляцію української молоді в США. Він звертав увагу на підтримку сільських шкіл в Україні рівно ж з підтримкою університетів.

 

Хай американська земля буде йому пухом! Світла і вічна Йому пам'ять!

Управа шкільної Ради

 

Щоб їхня жертва була недаремною

Федір Павлович Габелко: «Умру, а жить не перестану…»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers