rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Померла єдина жінка-лауреат Філдсівської премії

15 липня 2017 року померла Мар'ям Мірзахані, єдина жінка-лауреат Філдсівської премії, найпрестижнішої нагороди для математиків, іранська математик та професор математики Стенфордського університету.

«Іноді незнання - благо; не знаючи, наскільки складна задача, можна просто займатися своєю справою», - казала Мар'ям Мірзахані. Вона почала займатися головним завданням свого життя у 2003 році, розвинувши і розширивши завдання, яке якраз тоді вирішив її науковий керівник, математик Кертіс Мак-Маллен. Його завдання стосувалося розрахунку руху куль на гіпотетичному більярдному столі з двома лузами, простір якого можна звернути в тор (геометричну фігуру, що нагадує бублик).

Мірзахані запитала: а чому луз має бути лише дві? Чому не вирішити цю задачу для простору з будь-якою кількістю «дірок»-виходів? Тоді вона ще не знала, наскільки це буде складно.

На цю задачу в Мірзахані та її колеги, Алекса Ескіна, пішло 10 років. Щоб записати рішення, довелося витратити 172 сторінки паперу. Стаття вийшла у 2012 році, і за неї Мірзахані отримала Філдсівську премію - аналог Нобелівської премії для математиків. Із препринтом статті можна ознайомитися на ArXive.org (https://arxiv.org/abs/1302.3320).

Крім завдання про кулі, яка вирішується на перетині геометрії, топології і теорії динамічних систем, Мірзахані займалася теорією струн і геометрією гіперболічних поверхонь. Зокрема, до тематики її досліджень належали простір Тайхмюллера, геометрія Лобачевського, ергодична теорія та симплектична геометрія.

Мар'ям Мірзахані народилася 3 травня 1977 року, в Тегерані. Вона навчалася у середній школі для дівчат у Тегерані під егідою Національної організації з розвитку виняткових талантів. Брала участь у міжнародних змаганнях та отримала золоті медалі на Міжнародних математичних олімпіадах спочатку в Гонконзі, а потім - у Торонто, де стала першим студентом з Ірану, якому вдалося завершити змагання з максимальним балом.

Вона отримала ступінь бакалавра з математики 1999 року в Технологічному університеті Шаріфа в Тегерані. Мар'ям Мірзахані перебралася до США для роботи над дипломною роботою, де здобула ступінь доктора філософії (з математики) у Гарвардському університеті, де її науковим керівником був лауреат Філдсівської премії - математик Кертіс Мак-Маллен. Вона була також науковим співробітником у Математичному інституті Клея та професором у Принстонському університеті.

 

І, все ж таки, Сонце… згасає?!

Microsoft створить універсальний зарядний пристрій для телефонів і ноутбуків

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers