rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Лісові пожежі охопили Каліфорнію

Лісові пожежі охопили Каліфорнію

Лісові пожежі вирували в неділю у більшій частині Каліфорнії у США, через що було евакуйовано сотні людей з їхніх будинків. Про це повідомляє AFP.

Як зазначається, близько 5000 пожежних боролися з 14 великими лісовими пожежами на території штату. Найбільше пожежі вирували в Аламо, поблизу округу Сан-Луїс-Обіспо, приблизно на півдорозі між Сан-Франциско і Лос-Анджелесом.

За словами чиновників, площа пожежі - близько 100 квадратних кілометрів.

У сусідньому окрузі Санта-Барбара близько 1000 пожежних було відряджено на гасіння пожежі за допомогою вертольотів.

Крім того, пожежа в окрузі Б'ютт у північно-центральній частині штату знищила понад 22 квадратних кілометри і 17 споруд. Було проведено евакуацію і повідомлялося про чотири випадки травмувань.

Велика частина південної Каліфорнії, включаючи Лос-Анджелес, потерпає від спеки, температура сягає 37 градусів за Цельсієм.

 

У США алігатор з'їв пілота, який потрапив в авіакатастрофу

В американському містечку Флорида алігатор з'їв пілота, літак якого потрапив в авіакатастрофу. Очевидцями кривавої сцени стали рятувальники спецслужб.

Про це повідомляє Daily Mail. За даними видання, загиблий пілот вирушив у самовільний політ, не попередивши нікого. Льотчик був єдиною людиною на борту літака.

За попередніми відомостями, причиною катастрофи могла стати втрата пілотом просторової орієнтації в темряві навколо національного парку Еверглейдс.

Два роки тому це повітряне судно вже здійснювало аварійну посадку. Слідчі з'ясовують, чи був минулого разу за штурвалом цей самий пілот.

 

У Вашингтоні місцева влада виділяє гроші на мурали, щоб боротися з несанкціонованими графіті

Наприкінці шістдесятих років минулого сторіччя у місті Філадельфія один місцевий підліток почав писати й малювати на стінах, аби привернути увагу дівчини. Так народилося сучасне графіті.

На думку одних, це є мистецтво самовираження вуличних художників, на думку інших - хуліганство, що псує вигляд міста. Хоча у наш час графіті можна побачити у престижних мистецьких галереях, уряди на місцях проводять боротьбу з малюнками на стінах своїх міст. Десятки мільйонів доларів витрачають на чистку несанкціонованих малюнків. Аби запобігти їх появі, місцеві урядовці, зокрема, у Вашингтоні, діють на випередження. Вони замовляють професійним художникам стінописи, тематику яких вибирає спеціальна комісія.

У художника Анікана Юдофії робочий день у самому розпалі. Саме зараз він працює над портретом місцевого музиканта. «Це 3-4 нашарування різних кольорів», - каже Анікан Юдофія. Пензель звичайний, з жорстким ворсом. Фарби також не для живопису».

«Це - звичайна фарба, яку використовують у домашньому побуті. Думаю, на всю цю стіну мені потрібно десь 30-50 банок», - каже художник.

На стіні довжиною у декілька метрів Анікан намалював 16 портретів: тут і колишній мер Вашингтона, і декілька комедійних акторів та співаків. «Ось тут зображений принц, Мухаммед Алі, Обами, плюс я намалював їх разом, щоб передати більше емоцій. Зображення вийшло дуже привітним», - каже Анікан.

Щоб знайти потрібне зображення, Анікан зі своїм арт-директором переглянули більше, ніж сотню фотографій кожного персонажа.

«Це було справжнє дослідження кожної людини - треба було зробити так, аби кожен залишився задоволеним своїм зображенням», - пояснює арт-директор Мія Дюво. «Водночас, ми подбали, щоб репутація цих людей не була сумнівною», - додає вона.

Далі було декілька ескізів та начерк чорною фарбою прямо на стіні. Анікан пояснює: просто заповнити фігуру кольором - недостатньо. Треба працювати з відтінками та напівтонами, аби в результаті вийшла видовищна фреска.

Анікан всю картину писав трохи більше, ніж два тижні. Оплачує і матеріал, і роботу художника місцева влада. Щороку з бюджету виділяється близько ста тисяч доларів на подібні стінописи. Таким чином влада бореться з графіті. Виявляється, вже розписану стіну художники у сфері графіті, зазвичай, не чіпають.

«Таким чином ми заощаджуємо гроші і власників нерухомості, і міста загалом. Ви, звісно, можете подивитись на мурал і запитати: «Так, а він скільки коштуватиме?» Але я вас запевняю: замальовувати графіті знову і знову, часом щомісяця, коштує значно дорожче», - пояснює координаторка проекту «MuralsDC» Ненсі Лайнс, передає «Голос Америки».

За десять років існування програми у Вашингтоні намалювали 54 фрески в різних районах міста. Тематику муралів, зазвичай, обирає художня комісія або ж місцеві мешканці.

 

У червні в американській економіці створено 222 тисячі робочих місць

За повідомленням Міністерства праці, минулого місяця в економіці США створено 222 тисячі нових місць праці. Також дещо зріс рівень безробіття, досягаючи 4,4% робочої сили. Про це повідомляє «Голос Америки».

Збільшення безробіття на один відсоток пов'язане з тим, що більше людей, мабуть, заохочені кращими економічними новинами, відновили пошуки роботи.

На теперішній час у Сполучених Штатах приблизно сім мільйонів американців безробітні. Ще 1,6 мільйона не працюють, але не зараховані офіційно до безробітних, тому що вони не шукали роботу протягом останніх чотирьох тижнів. Ще п'ять мільйонів хочуть працювати повний робочий тиждень, але можуть знайти лише неповний робочий тиждень.

Найбільше нових місць праці в червні створено в галузі охорони здоров'я, послуг і в ресторанах.

Порівняно з червнем місяцем минулого року, заробітна плата збільшилася на 2,5%, тобто, на дещо більше, ніж рівень інфляції.

 

Торнадо пошкодив літаки «судного дня»

Десять літаків ВПС США, зокрема, два так звані літаки «судного дня» E-4B, були пошкоджені в результаті торнадо в штаті Небраска. Про це повідомив представник ВПС США Пет Райдер, передає СNN.

За його повідомлення, торнадо налетіло на військову базу 16 червня.

«Два літаки E4-B Національного оперативного центру, що базуються на авіабазі «Оффут», отримали пошкодження в результаті шторму», - заявив П. Райдер.

Ще він додав, що також пошкоджено вісім літаків-розвідників RC-135.

«Пошкодження не завадить E-4B виконати свою місію у випадку знищення наземних пунктів управління», - підкреслив він.

 

Голлівудська історія про те, як бізони потрапили на острів у Тихому океані

Свого часу на території Північної Америки жило кілька десятків мільйонів бізонів. Однак, із приходом європейців наприкінці 19 сторіччя ці тварини опинилися на межі вимирання. Завдяки зусиллям уряду та приватних організацій бізонів вдалося врятувати. З минулого року бізон офіційно є твариною-символом Сполучених Штатів. Сьогодні їх можна побачити в усіх штатах і навіть зустріти у місцях, де вони ніколи не жили.

На відстані 45 кілометрів від узбережжя Каліфорнії, на острові Каталіна, стільки бізонів, що їх доводиться «експортувати» в інші штати. Історія, як вони туди потрапили, буквально списана зі сценарію голлівудського кіно.

Відвідувачі острова Санта-Каталіна, а таких чимало, готові годинами «трястися» по горбистих і гірських дорогах, аби лише побачити бізонів - свідків історії Голлівуда.

«У 1924-му році на острів завезли десь 14 бізонів для зйомок фільму», - каже працівниця заповідника Джулі Кінґ. Зйомки закінчилися, знімальна група поїхала, а бізони залишилися... Тепер вони є найбільшою принадою острова.

«Вони - неймовірні. Дуже дивні створіння», - розповідає співавторка книги «Неймовірні пригоди Бейбі Бізона» Дебі Розен. «Ми собі не уявляємо, які вони велетенські, але вони насправді великі. Хочеться до них підійти й обняти їх. Красиві тварини», - каже співавторка книги «Неймовірні пригоди Бейбі Бізона» Гові Розен.

«Я часто називаю їх слонами Північної Америки. Вони дуже схожі. Вони - такі собі пухнасті слони», - ділиться враженнями працівниця заповідника Джулі Кінґ.

Через відсутність хижаків на острові популяція бізонів за останніх 90 років зросла до таких розмірів, що утримувати їх стало не під силу.

«У 2002-му, третьому і четвертому роках ми переселили (кілька сотень) бізонів у природні для них заповідні зони та резервації у Північній і Південній Дакоті, працівники яких намагаються знову заселити свою територію бізонами. Там бізони зникли ще 100 років тому», - розповідає Джулі Кінґ.

За останніх кілька місяців з острова переправили 500 бізонів на материк. Фахівці нагадують, що бізони, які свого часу населяли всю Північну Америку, відігравали важливу роль у житті індіанців.

«Вони були джерелом їжі для індіанців. Вони слугували захистом. З їхньої шкіри робили житло. Використовувалося все, отож, з екологічної точки зору це було чудово», - каже Дебі Розен.

Що ж стосується екологічного балансу між бізонами та островом... «В ідеалі, як експерт із дикої природи, я скажу: бізонів на цьому острові забагато. Вони не є місцевими тваринами», - каже Джулі Кінґ.

Однак, бізони дуже сильно переплелися з історією острова.

«Вони «зрослися» з островом. Люди приїжджають сюди саме заради бізонів», - каже Гові Розен.

Контроль над народжуваністю та часткове переселення бізонів дозволяє владі утримувати цих тварин на острові. Бізони тут непогано освоїлися і, можна сказати, стали своїми.

 

Які виклики чекають на Трампа у США після повернення з Європи?

Законодавці Іллінойсу після двох років дебатів нарешті прийняли бюджет

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers