rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Олег Панфілов, експерт у близькосхідних питаннях: «Вербувати у Росії бойовиків для ІДІЛ допомагають військкомати»

Шпальти світових газет останнім часом переповнені новинами про діяльність ІДІЛ - так званої ісламської держави. Теракти по всьому світу, масові страти мирних мешканців, зруйновані світові пам'ятки культури - це все справа рук терористів. Експерти знаходять докази, що ІДІЛ пов'язана з Росією. І хоча офіційний Кремль визнав цю організацію терористичною, в мережі дедалі частіше з'являються свідчення того, що на боці ІДІЛ воюють росіяни.

Досить часто - навіть кадрові російські військові. Так, наприклад, війська ІДІЛ очолив виходець із Таджикистану, випускник Академії МВС Гулмурод Халімов, який на батьківщині керував спецпідрозділом ОМОН.

А нещодавно правозахисна організація Conflict Intelligence Team оприлюднила паспорт громадянина Росії, який воював на боці терористів.

Чи дійсно Росія має стосунок до ІДІЛ, та чому російські командири переходять на бік бойовиків?

Пролити світло на цю проблему «Укрінформ» спробував разом з колишнім засновником і директором московського Центру екстремальної журналістики (2000-2010), професором Держуніверситету Ілії у Грузії, автором і упорядником 35 книг, відомим експертом у галузі Близького Сходу та проблематики ІДІЛ Олегом Панфіловим.

- Пане Олеже, на вашу думку, хто стоїть за ІДІЛ і звідки вона виникла?

- Одного разу я звернув увагу на відео, яке було поширене в мережі Інтернет. Воно вражало всіх тим, що один етнічний росіянин нібито перерізає горло іншому етнічному росіянинові. Один бойовик звинувачує іншого в тому, що той - агент ФСБ. Я вирішив порадитися з професіоналами, режисерами і попросив їх уважно переглянути цей запис. За їхніми словами - це надзвичайна режисура і монтаж. Знято це з кількох ракурсів 3Д камерами, дуже добре змонтований задній фон. Це абсолютно незрозумілий пейзаж, який можна зробити, де завгодно - і на Дніпрі, і на Волзі.

А пізніше з'явилася інформація про те, що такі фільми могли знімати в Донецьку. Тому я б сказав, що ІДІЛ - це вигадана організація, яка не має ніякого стосунку до ісламу, бо вона не є носієм релігії. Тому багато хто з мусульман не сприймає ІДІЛ, їхню програму і діяльність тільки тому, що це все вигадано. І в багатьох ісламських державах категорично не визнають цю назву - «Ісламська держава», замість неї вже три роки використовують ІД або ДАІШ, що виключає слово «іслам». Тільки тому, що не може якась організація брати на себе право називатися ісламською.

Я розглядав проблему ІД з точки зору мого досвіду спілкування з різними людьми в Центральній Азії. Але, що я можу сказати точно - існує деяка демонізація ІДІЛ. Організація стала однією з маріонеток зі сфери ісламських фундаменталістів. Хоча в ІД, наскільки відомо, велика кількість людей з пострадянського простору, які вільно спілкуються російською мовою і в іншому житті, до ІД, займалися світським життям. Починаючи з командуючого військами ІД полковника МВС Таджикистану Гулмурода Халімова, (випускник Академії МВС Таджикистану, командир ОМОНу зник у квітні 2015 року. Через місяць медіацентр «Ісламської держави» «Фурат» поширив звернення Халімова, який повідомив, що перейшов на бік «Ісламської держави», звинувативши владу Таджикистану в «очорненні й утисках мусульман» - Ред.), який, за твердженнями його знайомих, зовсім не хворів ісламом. Він не був релігійною людиною.

Думаю, що більшість з пострадянського простору - саме такі люди. Якщо вони були завербовані на території Росії, то переважна більшість із них - це гастарбайтери - незахищені люди. Найімовірніше, ті, хто займається вербуванням найманців саме в Росії, роблять це по всій її території.

- Як, на вашу думку відбувається вербування громадян з пострадянського простору?

- Я думаю, якщо до вербування майбутніх бойовиків причетна російська військова розвідка, то це відбувається за участі військкоматів. Але оскільки вербують людей з іншим громадянством, то є окремі особи, які саме цим і займаються. Не думаю, що соціальні мережі відіграють велику роль у вербуванні, оскільки люди, які потрапляють до лав ІДІЛ, прагнуть заробити, і зовсім не мають часу сидіти в соціальних мережах.

І зараз серед завербованих спостерігається тенденція, коли їм пропонують забрати зі собою родини на війну. Привозити свої родини - це повний абсурд. На мій погляд - це спроба просто перервати всілякі відносини з родичами, щоб потім ніхто не переймався, що трапилось.

А по-друге, що мені абсолютно незрозуміло, це коли російські офіційні представники кажуть, що є декілька тисяч бойовиків з Росії. У мене виникає питання: а де ж ваші браві прикордонники? Яким чином бойовики з Росії туди потрапляли? Через Туреччину? Навряд, тому що, аби перетнути кордон зі Сирією - потрібно перетнути всю Туреччину. А там працюють спецслужби. Залишається відкритим питання - як їх туди скеровують? Скоріш за все, вони одразу прилітали в Сирію, на офіційний аеродром у Дамаск.

- Крим поступово перетворюється на закриту військову базу. Чи може півострів стати майданчиком для підготовки бойовиків, для того ж ІДІЛУ?

- Що стосується Криму, то не можна виключати, що якась кількість кримських татар, які мають проросійські погляди, також вступили до ІДІЛ. Але, на мою думку, це - одиниці. А загалом, кримські татари ніколи не були радикалами в ісламі. У цьому ключову роль зіграло те, що більшість народились у депортації і жили більше побутовими спільнотами, ніж релігійними.

Якщо взяти до уваги версію, що ІДІЛ - це справа рук російської розвідки, то їх можна цілком ототожнювати з бойовиками Донбасу. Як уперше на проросійському походженні спіймали ІДІЛ? Це було дуже легко! Ці бойовики, які нібито різали комусь голови, були одягнені в такий тип форми, як «горка» - це камуфляж російського походження. І плюс до всього - той факт, що російські військові консультанти не для регулярних російських військ, а для бойовиків, вони одні й ті самі що для ІДІЛ, що для Донбасу.

- Територія, на якій діє ІДІЛ, досить невелика. З чим це може бути пов'язано?

- ІДІЛ з'явилася досить дивно, лише в одному місці на Близькому Сході - на перетині трьох країн - Сирія, Ірак та трішечки Туреччина. Чому саме там? По-перше, це дуже важливий географічно та політично регіон, пов'язаний з нафтовидобутком. По-друге, для Росії дуже важливо утримати цей регіон, бо після арабських революцій, в арабському світі у Росії майже не залишилось друзів. У Кремля на Близькому Сході є лише Асад, Хамаз та Хезбалла в Лівані. Тому, зрозуміло, що російські стратеги хотіли би розширити свій вплив на Схід.

- Бойовики ІД часто беруть на себе відповідальність за теракти в Європі. Чи це так просто - організувати теракт прямо під носом у європейських спецслужб?

- Навколо ІДІЛ велика кількість різної пропаганди. Причому, пропаганда працює не лише кремлівська, але може бути і західною. Тому, коли ІДІЛ оголошує, що причетний до підриву нового об'єкта в Європі, це також викликає підозри, що це не просто так. Якась військова організація, напівпідпільна в Сирії і частині Іраку, раптово проводить теракт у Парижі чи Лондоні...

Для того, щоб проводити теракти, потрібна дуже злагоджена система - стеження, визначення часу: якщо мета теракту - загибель великої кількості людей, значить, повинні знати, в який час здійснювати цей теракт. Я б сказав, що це роблять досвідчені розвідники. Я думаю, що в Європі є група проросійськи налаштованих людей, які виконують певну роботу - першочергово - пропагандистську.

- Теракти, озброєння, форма - це все величезні затрати. Європейські ЗМІ називають цифри у 50 мільйонів доларів щомісяця чистого прибутку на нафті. А в пресі часто фігурує інформація, що фінансування йде з Росії...

- Я не вірю в названі цифри, вони можуть бути зовсім іншими. Можливо, навіть на декілька порядків нижчими. А по-друге - механізм перерахунку коштів. Я думаю, що можливо, вони йдуть не безпосередньо з Росії. Можуть бути країни - транс-фонди. Тобто, країни, які різними схемами передають суми якимось організаціям, а потім ці кошти з'являються в бойовиків.

Мене на цю думку наштовхнула ситуація з Катаром. Всі, починаючи зі Саудівської Аравії, заявили, що Катар фінансує ІД. Це логічно і цілком можливо. Врешті-решт, - 19% від продажу «Роснафти», які отримали в Катарі... Вони ж не просто так поступалися Катару в торгах. Значить, Росія була в цьому зацікавлена.

- Нещодавно Росія заявила про вбивство лідера ІД аль-Багдаді, а США нічого з цього приводу не сказали. Як ви можете це прокоментувати?

- Ібрахім Аввад Ібрахім Алі аль-Бадрі на прізвисько аль-Багдаді - дуже специфічна фігура в історії ІД. Він самопроголосив себе лідером Ісламської держави в 2014 році, в одній зі старих мечетей Мосула, на півночі Іраку. Із скромного громадянина, що дотримується аскетичного способу життя, він раптом став лідером потужного на Близькому Сході угрупування, захопивши з прибічниками значну частину Іраку. За останні два роки його п'ять разів «вбивали», востаннє 16 червня, коли міністерство оборони оголосило, що в результаті атаки російської авіації ще 28 травня був убитий аль-Багдаді. Проте, американці відмовилися підтверджувати загибель лідера ІД. Тоді на підтримку російської версії іранське телебачення показало фотографії вбитого - чоловіка, що має подібність з аль-Багдаді. Одночасно російські ЗМІ почали писати про те, що в ІД з'явилися фінансові проблеми...

І дивним чином вони збіглися з такими самими проблемами в Росії.

Автор: Юлія Значко

Джерело: «Укрінформ»

 

АТО, а не війна? Виявляється, за це треба платити. Дорого

УККА закликає всіх прихильників України підтримати санкції проти Росії

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers