rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Голосування згідно зі совістю, законом чи з ганьбою?

11 липня став днем виснажливої боротьби між прокуратурою та парламентом України.

У парламентській залі розглядалися подання на позбавлення депутатської недоторканості на п'ятьох нардепів.

Всі вони різною мірою відомі громадськості країни і мають несхожі біографії та партійно-політичні вподобання.

Напередодні Регламентний комітет Верховної Ради України розглянув на своєму засіданні ці подання правоохоронців і прийняв рішення, яке може бути виражено футбольним рахунком 4:1 не на користь прокуратури.

Тобто, стосовно чотирьох своїх колег - нардепів Євгена Дейдея, Андрія Лозового, Олеся Довгого та Максима Полякова - члени Регламентного комітету прийняли рішення, що прокурорські подання на позбавлення цієї четвірки депутатської недоторканості, нібито, є недостатньо обґрунтованими.

А стосовно народного депутата Борислава Розенблата Регламентний комітет раптом проявив своєрідну принциповість і визнав, що подання Генерального прокурора України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт цього «невдахи» є, нібито, законним та обґрунтованим.

Чи не пов'язане це з тим, що Б. Розенблат є членом парламентської фракції Блоку Петра Порошенка (БПП) і всі інші фракції зі своєрідним злорадством «здали» його правоохоронцям?

Однак, і в БПП швиденько «відхрестилися» від свого недавнього колеги. Саме 11 липня, у день розгляду Верховною Радою України прокурорських подань на п'ятьох нардепів, голова ВРУ Андрій Парубій оголосив, що фракція БПП виключила Б. Розенблата зі своїх лав.

Таким чином нещодавній член президентської фракції, який ледь не щодня щось бадьоро і впевнено промовляв з телеекранів і озвучував у ЗМІ точку зору своєї захищеної іменем президента фракції, зненацька опинився у становищі незахищеного і покинутого колегами політичного «сироти».

Це фактично може означати, що Борислав Розенблат вибраний на роль жертви, цапа-відбувайла, і має символізувати об'єктивність Генпрокуратури - мовляв, дивіться, ми не боїмося притягувати до відповідальності навіть членів президентської фракції, якщо на це є підстави і матеріали досудового слідства.

Що цікаво, інші фракції та депутатські групи щодо своїх нардепів з цієї підозрюваної четвірки жодних санкцій щодо них не застосовували, зі своїх лав не виключали.

Впевнені, що більшість депутатського корпусу не проголосує за зняття недоторканості з цієї четвірки?

Можливо, дійсно правоохоронці недопрацювали в частині доказовості і їхнє подання на зняття депутатської недоторканості з деяких нардепів може бути недостатньо переконливим.

Але справа може бути в іншому, бо закон кругової поруки ніхто не скасовував.

Чимало нардепів думають приблизно так: сьогодні я «здам» того чи іншого колегу, а завтра можуть «здати» і мене. І тому не голосує «за».

Першим розглядали подання Генпрокуратури на нардепа Євгена Дейдея. Той закликав колег голосувати згідно зі совістю та законом. Нагадаю, що голосування було поіменним, отже, позиція кожного проглядалася чітко.

І колеги проголосували. Результат: лише 192 голоси «за», і таким чином прокурорське подання не підтримане.

По фракціях голосували так: лише «Об'єднання Самопоміч» одноголосно віддало свої 26 голосів «за». Інші не були такими одностайними.

Більш активними були члени коаліції більшості: за надання згоди на зняття недоторканності з Є. Дейдея від БПП проголосували - «за» - 86 нардепів зі 139 нардепів (відсутні були 28 депутатів), від «Народного фронту» підтримали це подання 44 депутати з 81 (відсутні - 24).

Фракція «Батьківщина» дала 9 голосів «за», утримався 1, не голосував 1, відсутніх було 9 депутатів.

Можна сказати - «відморозилися» нардепи з групи «Відродження»: 25 із 26 нардепів їхньої групи були відсутні, а один, котрий був у залі, кнопку не натискав.

Група «Воля народу» дала нульовий результат «за».

Радикальна партія пішла врозбрід, але Генпрокурора не підтримала: «за» проголосував 1 народний депутат, проти - 7, не голосував - 1, відсутні - 3.

Голосування позафракційних депутатів відбувалося таким чином - «за» - 26, не голосували - 8, і відсутніх було 16 депутатів.

З «Опозиційного блоку» також не надійшло жодного голосу «за». Зі 43-х членів їхньої фракції 17-ти не було в залі, 20 кнопки не натискали, а один натиснув, але «проти».

Обурений Генпрокурор Ю. Луценко заявив з парламентської трибуни: «Не ганьбіть, будь-ласка, парламент. Проголосуйте за повернення до голосування по першому нардепу і проголосуйте позитивно».

Не знаю, чи почули його нардепи, але з наступного колеги - Олеся Довгого - недоторканість вони зняли. Правда, це відбулося після того, коли сам Олесь Довгий із трибуни закликав їх це зробити: «Маючи мужність і відповідальність перед вами і перед українським народом як послідовний політик, я прошу вас підтримати це з юридичної точки нікчемне подання для того, щоб дати мені можливість виконати свою передвиборну обіцянку, і для того, щоб мати можливість довести свою правоту, як кожен громадянин України, в суді».

Думаю, що колеги знизали плечима, що могло означати: «Як хочеш, ти сам знаєш, на що йдеш» - і проголосували за зняття з колишнього соратника мера Л. Черновецького недоторканості, віддавши за це 251 голос.

Головуючий на засіданні Андрій Парубій з полегшенням зітхнув: «Подання підтримане, рішення прийняте».

Розглядаючи справу наступної «жертви» - нардепа Андрія Лозового, зала подання Генпрокурора не підтримала. Хоч той заявив, що А. Лозовий має сплатити добровільно або за рішенням суду один мільйон 700 тисяч грн. податків. А це означає, що поки що здаватися «народні» обранці не мають наміру.

Уже початок цього протиборства правоохоронців та нардепів свідчить про те, що боротьба буде нелегкою. Але щось мені підказує, що правоохоронці будуть намагатися вирвати зі спаяного круговою порукою депутатського корпусу максимум «жертв» і довести їх провину.

Цього вимагають наші західні партнери, цього очікує українське суспільство, а це означає, що і керівництво держави має стати на бік правоохоронців і дати «відмашку», не заперечуючи проти посилення антикорупційної боротьби у вищих ешелонах вітчизняного політикуму.

Що ж, будемо спостерігати, як розгортатимуться події.

Далі буде. І буде цікаво.

 

Психологічний форум у «Перлині біля моря»

Спалах маячні в інформаційній війні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers