rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Чому ми старіємо

Нерівний бій з часом людство розпочало ще в ті далекі часи, коли почало мріяти про молодильні яблука та еліксир краси. Сьогодні відомо близько десятка теорій старіння, що дали життя новітнім розробкам у сфері медицини та косметології. Чи допомагає це нам протистояти цілій армії причин, які наближають старість?


Генетика

Якщо розібрати механізм цього «природного лічильника», то виявиться, що головну скрипку в оркестрі старіння грають так звані тіломіри - ділянки ДНК, що є на кінцівках 23 пар успадкованих нами хромосом. Вони захищають як самі хромосоми, так і цілісність ДНК. З кожним поділом клітини тіломіри стають коротшими, а разом з цим пришвидшено цокає наш біологічний годинник. Довжина тіломірів закладається при народженні, і від цього безпосередньо залежить рівень зношуваності організму. Чим вони коротші - тим менше разів встигає поділитися кожна клітина. Але й більше, ніж передбачено природою, не вийде, згідно з лімітом - максимум - 50 разів. В цьому і полягає секрет, чому наш біологічний вік не завжди відповідає «паспортним» даними: адже зношуваність нашого організму насамперед зумовлена довжиною тіломірів.

Що ми можемо? На жаль, подовжити тіломіри поки що нам не під силу, але науковці вже працюють над цією проблемою. Зате вкоротити - завжди будь ласка. Досить сильного стресу, фізичного чи емоційного перевантаження, тривалої депресії. При цьому відбувається надмірний викид у кров гормону стресу кортизолу. Якщо його рівень зашкалює тривалий час, це виснажує клітини, що активують певні білки, з яких і складаються тіломіри.

 

Імунітет

Головним органом імунної системи є вилочкова залоза (тимус). Але після досягнення людиною статевої зрілості, тимус починає зворотний розвиток і поступово «слабшає». Тому після 25 років наш організм стає більш уразливим до зовнішніх агресорів, але, що найголовніше, всі процеси в організмі починають сповільнюватися. Ми витрачаємо більше часу і сил, щоб перемогти хворобу, а наші клітини оновлюються з меншою швидкістю. Правда, до перших зморшок ще років 10-20, але шкіра з кожним роком потребує більш ретельнішого догляду. Цікаво, що у одних вилочкова залоза з часом майже повністю перероджується в жирову тканину, а у інших частково зберігається і працює до глибокої старості.

Що ми можемо? Слідкувати за власним здоров'ям і доглядати за собою: якщо починають докучати проблеми зі шлунково-кишковим трактом (які загрожують незасвоєнням мікроелементів, вітамінів та корисних поживних речовин), часті респіраторні вірусні інфекції, гормональні збої, можна очікувати ранніх вікових проявів - сивини, зниження тонусу шкіри і зморшок. Проте, не варто без потреби підстьобувати свій імунітет за допомогою різноманітних імуностимуляторів, якщо не хочете згодом лікувати онкологію. Бо не знайшовши в організмі конкретної загрози у вигляді вірусу чи інфекції, імунні захисники можуть обрати об'єктом свого знищення клітини вашого власного організму.

 

Клітинне сміття

В організмі кожної миті відмирають і розпадаються клітини. Щоб вони не затримувалися і не заважали роботі молодих, згідно з теорією академіка Болотова, на допомогу приходять ферменти пепсину. Вони формуються в шлунку під дією шлункових соків, далі потрапляють у кров, розносяться по всьому організму і розчиняють усі «мертві» та пошкоджені клітини, що трапляються на їхньому шляху. Коли регуляція шлункових соків стає проблематичною, все це токсичне біологічне сміття накопичується в організмі у геометричній прогресії. У таких випадках кажуть, що організм зашлакований і вимагає детоксикації. Однією з перших від цього страждає шкіра, оскільки частково бере на себе функцію позбавлення організму від шлаків. На ній можуть з'явитися подразнення, сухість, лущення тощо.

Що ми можемо? Не варто відмовлятися від активізації обміну речовин на «місцевому рівні»: масаж, косметичні процедури зі зігрівальним або охолоджувальним ефектом. Чергування тепла і холоду під час щоденних водних процедур у випадку регулярного застосування також дають позитивний ефект.

 

Естрогени

Зниження рівня продукування власних естрогенів починається ще у 35-40 років. Під їхнім контролем перебувають сальні залози, волосяні фолікули, клітини епідермісу та фібробласти, які відіграють значну роль у регенерації тканин, зокрема, і шкіри. Тобто, з недостатністю естрогенів, шкіра стає сухішою і стоншується, але головні зміни відбуваються в дещо нижчих шарах - дермі. Коли кількість та активність фібробластів знижується, продукування в шкірі колагену, еластину і гіалуронової кислоти зменшує темпи. Ще один наслідок - переродження кістково-хрящової тканини, що робить нас крихкими в буквальному сенсі цього слова. А витончення кісток черепа є пусковим сигналом для «обвисання» шкіри обличчя.

Що ми можемо? Якщо суху і тонку шкіру можна підтримувати за допомогою зволожуючих та ліфтингових косметичних засобів, то питання фібробластів дерми вирішується радикально. У клініках естетичної медицини вам можуть запропонувати спеціальну омолоджувальну процедуру. Фібробласти отримують зі шкіри пацієнта, вирощують у лабораторії і знову підсаджують на потрібні ділянки. Ефект від такої дії стає помітним через 1,5-2 місяці і може тривати до 3 років. Можна також піти шляхом замісної гормонотерапії, але перед цим гінеколог-ендокринолог має пояснити вам всі «за» і «проти».

 

Гормон росту

Він не лише друг боді-білдерів, але й усіх, хто ревно стежить за фігурою та волоссям. Тільки-но дорослий організм починає потерпати від дефіциту гормону росту, то перестає піклуватися про щільність кісток, м'язів, шкіри і пишність шевелюри. Замість цього займається активним накопиченням жирової тканини. Найчастіше таке трапляється після 30 років. Однозначної відповіді на питання «чому?» науковці поки що не знайшли, але деякі з них вважають, що винна у всьому зміна якості і кількості сну. Адже гормон росту виробляється в нас уві сні, причому, під час фази глибокого сну, яка з віком поступово скорочується з кожним роком.

Що ми можемо? Більше спати і рухатися. Найпотужніший викид гормону росту спостерігається приблизно через годину-дві після засинання. Стимулюють його і фізичні навантаження. Навіть у тих, хто роками «ухилявся» від фізкультури, а потім різко змінив свої звички, секреція гормону різко активізується. А якщо потрібно боротися з лисиною, на допомогу прийде мезококтейль на основі факторів росту.

 

Вільні радикали

Про шкоду вільних радикалів і фотостаріння сьогодні знає навіть дитина. Пошкоджуючи генетичний апарат клітини, вільні радикали впливають на всі клітини шкіри і сприяють накопиченню в них пігменту старіння - ліпофусцину. Коричневі плями на шкірі у людей похилого віку - це саме його сліди. Але значно небезпечнішою є взаємодія радикалів з жирними кислотами, які присутні в організмі. Внаслідок цього утворюються продукти окислення, які є в кілька разів токсичнішими, ніж самі радикали. Простіше кажучи, прихильники шоколадної засмаги із зайвими кілограмами мають більше шансів постаріти раніше, ніж худорляві смаглявки.

Що ми можемо? Як мінімум - уникати тривалих сонячних ванн під полуденним сонцем та переїдання. Якщо маєте зайву вагу, то для початку варто схуднути. Не зайвими будуть і антиоксиданти, яким під силу зв'язувати і виводити з організму вільні радикали. Це вітаміни, які можна знайти у звичайних продуктах: E (шпинат, капуста, висівки, проросла пшениця та кукурудзяна олія), C (шипшина, цитрусові, ківі, капуста, цибуля, червоний перець, петрушка, кислі ягоди), U (капуста, спаржа, селера, буряк, яйця, банани, а також помідори та баклажани) і Р (його джерелом є продукти рослинного походження, здебільшого, капуста, ягоди та фрукти). На селен багаті морепродукти та субпродукти, а також курячий жовток.

 

Глюкоза

Хто б міг подумати, що продукти з високим глікемічним індексом також можуть стати причиною початку передчасного старіння. Глікемічний індекс продуктів означає їхню здатність підвищувати рівень глюкози у крові. Чим він вищий - тим багатша їжа на так звані легкодоступні вуглеводи. Якщо ви не уявляєте своє життя без солодощів, фаст-фуду й інших «радощів життя», ви - у групі ризику. Глюкоза може поводити себе не менш агресивно, ніж вільні радикали, але вона уражає не жири, а білки, здебільшого, колаген та еластин. Вона буквально осаджує молекули білків, склеюючи їх між собою. Згодом таких спайок стає дедалі більше, а білкові волокна з кожним разом твердішають. Подібні метаморфози в тканинах називають глікаціями. Природно, про еластичність шкіри в такій ситуації залишається лише згадувати. Зверніть увагу: якщо навіть на незначні удари тіло миттєво реагує появою синців, а дрібні ранки почали гоїтися довше, ніж зазвичай, процес глікації в організмі може набирати обертів.

Що ми можемо? На жаль, наш організм не має захисної системи проти глікації. Її можна лише сповільнити, перейшовши на здоровий спосіб життя. Без переїдання, гіподинамії та емоційних стресів - від цього рівень глюкози у крові має здатність підскакувати. Але на першому місці все ж відмова від шкідливих страв. Хоча кілька років тому науковці, нібито, винайшли «ліки» від глікації - розмариновий екстракт, який потрібно регулярно пити як мікстуру. Проте, його ефективність поки що не доведена.

 

Психологія

Чим далі ми від дитинства, тим рідше на наших обличчях «позначаються» позитивні емоції. Значно частіше ми відчуваємо хвилювання, невдоволення, страх, ревнощі, злість, образу, розчарування, ретельно приховуючи їх під маскою стриманості. Але постійне перезбудження нервової системи, яке може нами навіть не відчуватися, повільно і непомітно призводить до спазму певних м'язів і мікросудин. І ось приблизно років до 40 на обличчі «написане» все наше не вельми радісне і привабливе життя. Причому, мімічні зморшки «врізаються» у шкіру значно глибше, ніж тонка сіточка вікових.

Що ми можемо? Змінити своє ставлення до життя: позитивні емоції дадуть поштовх до роботи максимальній кількості лицьових м'язів, які і підтримують тонус шкіри. Класичний масаж обличчя має на меті теж саме: підтягує одні м'язи і розслабляє інші. Але основний секрет - у його регулярності.

 

Це цікаво!

У США жила дівчина, яка практично не схильна до вікових змін. Брук Грінберг у 16 років мала зріст 76 см, вагу - 7,3 кг, молочні зуби і кісткову тканину 10-річної дитини. Щоправда, вона померла у віці 20 років. 42-річний Ніікі Фрімен з Австралії досі має тіло 10-річної дитини. Якщо науковцям вдасться зрозуміти причину цього природного феномену, можливо, скоро ми отримаємо якусь потужну зброю проти старіння.

 

Встановлено, що чоловічий організм зношується швидше, ніж жіночий. Якщо вікова межа для слабкої статі становить 55 років, то для представників сильної - 48. Щоправда, пройшовши свій рубікон, чоловіки значно уповільнюють швидкість старіння, а ось жінки, навпаки, набирають її.

 

Виявляється, безсмертя на землі існує! Гідри, актинії та деякі види медуз можуть похвалитися безперервним оновленням клітин, тому живуть необмежено довго, не демонструючи жодних ознак старіння.

 

У 1947 вчені вперше синтезували один з головних «вітамінів краси» - жиророзчинний вітамін А, відомий також як ретинол або бета-каротин. Оскільки він виявився першим з відкритих вітамінів, то отримав для позначення першу букву абетки. Від нього залежить здоров'я шкіри і волосся. Ретиноїди є синтетичними аналогами ретинолу, який застосовують у лікуванні будь-яких захворювань або пошкоджень епідермісу. Найкращими джерелами вітаміну А визнано риб'ячий жир і печінку, наступні у рейтингу - вершкове масло, яєчний жовток, вершки і незбиране молоко, а також всі оранжево-червоні плоди.

Юрій Іванів: «Сьогодні в кардіології ми застосовуємо такі технології, які років 30 тому не були навіть науковою фантастикою»

Ліки на столі: те, що ми не знали про спеції та прянощі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers