rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Візит Ан-132D до Франції. Перші підсумки

Кожні два роки містечко Бурже, в околицях Парижа, стає місцем зустрічі великих авіаційних виробництв. Саме цей захід було обрано українським Державним підприємством «Антонов», щоб вперше показати світу свій новий літак Ан-132D. Цей апарат є першою моделлю, яку українці випускають без жодної виготовленої в Росії деталі.

Українцям на салоні в Бурже пощастило. Новий літак авіакомпанії ДП «Антонов» був розміщений одразу навпроти журналістського намету. Це означає, що кожен, хто заходив до прес-центру або виходив з нього, мусив пройти повз нього. Помітність - гарантована. Але за всіма іншими критеріями стати предметом інтересу потенційних замовників на цьому величезному саміті авіавиробників не так легко.

Салон у Бурже збирає на своїй території, на відстані 15 кілометрів від Парижа, все, що може літати, - цивільне та військове. До участі запрошують підприємців з усього світу. Цього року понад 2300 промисловців, великих та малих, привезли свої літаки та дрони, гелікоптери та космічні пускові станції. Вони прибули у пошуках замовлень з Індії, Китаю, Бразилії, Канади, Росії, інших держав...

Традиційно перші дні тижня зарезервовані під ділові переговори професіоналів, натомість, у п'ятницю, суботу й неділю допускають до салону всіх бажаючих. Десятки тисяч осіб приходять подивитися на повітряні апарати та, насамперед, побачити демонстраційні польоти. Упродовж тижня до Бурже завітали понад 350 тисяч відвідувачів, з них 150 тисяч - фахівці авіагалузі.

Роботу салону завжди супроводжують повідомлення про гігантські контракти. Саме тут, зазвичай, змагаються за клієнтів Airbus та Boeing, віддзеркалюючи у такий спосіб конкуренцію між Європою та Сполученими Штатами. Цього року виграш здобув американський авіаконструктор. Упродовж чотирьох днів він зумів підписати угоди на продаж 571 нового літака, на суму $74,8 млрд. Airbus, натомість, мусив задовольнитися лише 14 чіткими замовленнями та 182 протоколами про попередню згоду на суму 39,7 мільярда доларів.

Тиждень був також ознаменований презентацією нових літаків - останніх розробок галузі. Зіркою салону, без жодної можливої конкуренції, був американський F35 - багатоцільовий винищувач виробництва американської фірми Lockheed Martin. Цей військовий літак має 15 метрів у довжину, а за витонченою формою нагадує лезо. Попри невеликий розмір, це - найдорожчий в історії повітроплавання літальний апарат. Розробка і придбання 2400 таких пристроїв коштуватиме армії США понад $400 млрд.

F35 належить до так званої «п'ятої генерації». Він заповнений під зав'язку електронікою, заявлений як «невидимий» - себто невловимий для радарів. Апарат мав чимало проблем на шляху до завершеної версії, через що його поява на ринку затримувалася та неодноразово переносилася. Але віднедавна він був прийнятий на озброєння. 220 повітряних апаратів уже поїхали до клієнтів у США та 7 - до інших країн. Вперше літак експоновано саме у салоні в Бурже. Щодня здійснювалися демонстрації польотів: 8 хвилин акробатики в небі, понад злітними смугами, аби продемонструвати потенціал новинки. Відтак, щодня, о 15:30, коли в небо здіймався F35, весь Салон завмирав, не зводячи з літака очей.

Поряд з такими титанами світової індустрії завод Антонова, звичайно, не є аж настільки помітним. Тим не менш, українське підприємство має кілька сильних позицій. Насамперед, це - відоме ім'я, з яким пов'язані кілька рекордів, як, скажімо, найбільший літак у світі - АН-255. Воно має хорошу репутацію у царині транспортних літаків, здатний приземлятися будь-де та в будь-яку пору року, - не лише у найкращих аеропортах, але й на не надто доглянутих злітних смугах в Африці.

Спираючись на цю репутацію, Антонов спроектував упродовж двох років свій новий літак АН-132D. Апарат має 24,5 метра завдовжки та 29 метрів у розмаху крил, здатен перевозити у багажному відділенні до 9 т вантажу. Він може використовуватися також для перевезення військового контингенту (до 75 осіб), здійснювати парашутний десант, перевозити медичне устаткування та навіть цистерни з водою, щоб гасити пожежі.

Літак здатний долати до 4900 км на максимальній висоті 8200 метрів, на швидкості 550 км на годину. Його розроблено за сприяння Саудівської Аравії, яка шляхом співпраці з українцями сподівається навчитися виготовляти власні літаки. Особливістю цього літака є те, що вперше він не містить жодної найменшої деталі, виготовленої в Росії. Апарат використовує канадські мотори фірми Pratt&Whitney, британські повітряні гвинти Dowty, американську авіоніку виробництва Honeywell, систему кондиціонерів від французької компанії Liebherr, а також кисневу систему від також французького виробника Zodiac.

«Цей літак є ніби символом сучасної України, - каже колега. - До старого, ще радянського апарату додано західні мотор та устаткування. І саме завдяки цьому він - у небі». Програма з виробництва АН-132D дійсно мусила б ознаменувати відродження «Антонова», що відмовився від подальшої співпраці з Росією та намагається заявити себе незалежним виробником, спираючись на нові партнерства з Китаєм, Саудівською Аравією та західними підприємствами.

«Антонов» сподівається продати 260 апаратів у період до 2035 року. Постачання першого літака має бути здійснено до Саудівської Аравії цього року. «Після 2016, що був роком виживання для українського виробника, 2017 є дійсно вирішальним для цієї кампанії», - вважає Бруно Тревідік, журналіст, що спеціалізується на авіаційній тематиці в економічному щоденному часопису Les Echos. Цього року «Антонов» обіцяє злетіти на власних крилах.

 

Автор: Ален Гіймоль

Джерело: «Український Тиждень»

Станіслав Руссу, директор Нацагентства з туризму (Молдова): «Молдаван приваблює розвинений гірський туризм у Карпатах»

Ставлення українців до сезонної роботи: переваги та недоліки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers