rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Острів Бальєнак: Хорватський відбиток пальця

Цей крихітний острів в Адріатичному морі розташований поблизу берегів Хорватії. Під пильною увагою громадськості він опинився нещодавно.

Розташований на архіпелазі Шибеник, на далматинському побережжі, цей острівець площею в 1,4 квадратних кілометра повністю покритий павутиною кам'яних стін. З висоти пташиного польоту овальний острів Бальєнак схожий на гігантський відбиток пальця з довгими лініями низьких стін, що нагадують поглиблення у шкірі.

Як у безлічі західноєвропейських країн, включаючи Ірландію, Англію і Шотландію, велика частина сільської місцевості та берегової лінії Хорватії покрита кам'яними стінами. Вони були побудовані багато сторіч тому й історично використовувалися для маркування кордонів між суміжними орними землями. Стіни будувалися без використання цементу. Натомість, будівельники ретельно вибирали камені та акуратно підганяли їх один до одного.

Велика частина хорватської берегової лінії характеризується карстовою топографією, тобто, є скелястою. Для культивування цього скелястого ландшафту фермери ретельно вибирали з ґрунту каміння, з якого потім і будувалися стіни. Острів Бальєнак досягає лише півкілометра завдовжки, але загальна протяжність його стін становить цілих 23 кілометри. Хорватський уряд звернувся до ЮНЕСКО з проханням включити його кам'яні стіни до списку об'єктів Всесвітньої спадщини, і отримав згоду.

Крім визначення сільськогосподарських кордонів, стіни також захищають посіви від сильних вітрів, роблячи можливим сільське господарство вздовж берегової лінії.

Джерело: vsviti.com.ua

 

10 неймовірно дешевих райських місць, де можна почати нове життя

Приховані перлини: 7 не дуже відомих країн, які варто відвідати

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers