rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Автосвіт \ Особливості електромобільного буму в Україні

Ще у 2015 році світ подолав психологічно важливу позначку - був проданий перший мільйон електромобілів. За прогнозами Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії IRENA, до 2030 року в світі буде 160 млн. електромобілів. Спробуємо проаналізувати, чому електрокари набирають популярність, і як йдуть справи з авто на електротязі в Україні.

У 2010 році електрокарами займалися тільки чотири компанії (Renault, Nissan, Tesla, Mitsubishi), а сьогодні у цей процес уже залучено понад двадцять автомобільних брендів, зокрема, непрофільні компанії, такі, як Google і Apple. Вони презентували свої останні розробки у вигляді безпілотних електромобілів, йдеться у звіті IRENA про електротранспорт.

Чому електромобіль?

Головною і незаперечною перевагою електрокарів є відсутність викидів в атмосферу при русі. Сьогодні на транспорт припадає приблизно 30% світового споживання енергії. Природно, викиди вихлопних газів складають значну частку всього забруднення атмосфери, успішно конкуруючи навіть із промисловими гігантами.

Противники розвитку електромобілів підкреслюють, що їхня екологічність багато у чому нівелюється використанням акумуляторів, які потім необхідно утилізувати. Електроліти в електробатареях містять шкідливі хімічні компоненти і завдають чималої шкоди навколишньому середовищу. Однак таке твердження - некоректне, оскільки питання утилізації відпрацьованих акумуляторів будь-якого типу - вже давно вирішене. Зазвичай, виробники батарей самі зацікавлені у купівлі такого товару.

Використання електрики як рушійної сили передбачає певне спрощення конструкції автомобіля. Так, електродвигун може забезпечити рух вперед і назад без будь-яких додаткових пристроїв, за розмірами він значно менший і простіший, ніж двигун внутрішнього згоряння. Таким чином, електромобіль не потребує масла, фільтрів, свічок і т. д. У зв'язку з цим немає необхідності у сервісних інтервалах і постійних додаткових витратах.

Електродвигун істотно якісніше перетворює енергію. Так, ККД більшості електрокарів перебуває на рівні 88-95%, тоді як двигун внутрішнього згорання може похвалитися лише 22-42%.

Title Title 
 Tоп-10 виробників електромобілів у світі
в 2016 році (джерело InsideEVs.com)

 Фото: EPA / UPG

 

Електромобілі мають низький центр тяжіння через наявність важкої батареї під днищем. Завдяки цьому зменшується ймовірність перекидання авто при зіткненнях, а, значить, збільшується безпека. Корпус електромобілів, зазвичай, має посилений каркас, який створює навколо пасажирів своєрідні «решітки безпеки». Електрокари не мають баків із великою кількістю пального, здатного за певних умов стати причиною виникнення пожежі.

Одна з важливих переваг електромобілів - невелика вартість електроенергії порівняно з ціною на бензин або дизпаливо. Так, якщо, в середньому, в місті 100 км на бензиновому Nissan Leaf обійдуться у 180 грн., то витрати електрокара на цю ж відстань будуть у п'ять-сім разів менші.

Але рівень розвитку сучасних технологій не дозволяє електрокарам залишатися повністю автономними. Запас ходу стосовно недорогих моделей електромобілів становить лише 150-200 км. Якщо їх використовувати для далеких поїздок, неодмінно виникне необхідність підзарядки. Щоб здійснити її швидко, потрібно скористатися послугами спеціальних зарядних станцій. Недостатня кількість таких станцій у багатьох країнах значно стримує поширення екологічного транспорту.

Вартість електромобілів наразі перевищує ціну на аналогічні моделі з двигунами внутрішнього згоряння. У середньому, купівля електрокара обійдеться на 15-50% дорожче від аналогічної бензинової моделі (якщо тільки у країні не діють спеціальні пільги на електроавто - про це нижче).

Час зарядки батареї електрокара від звичайної побутової електромережі, в середньому, становить вісім годин. Це - досить незручно. Щоправда, існує можливість швидкої зарядки, якщо дозволяє інфраструктура. Однак, і в цьому випадку доведеться чекати не менше, ніж півгодини, тоді як бак можна залити бензином або дизпаливом за лічені хвилини.

А що в Україні?

Україна за підсумками 2016 року посіла п'яте місце у міжнародному рейтингу за темпами розвитку ринку електромобілів. Головною причиною, через яку наша країна потрапила у п'ятірку лідерів, стало швидке зростання частки електрокарів серед нових автомобілів, куплених українцями минулого року. За інформацією найбільшого незалежного видання про електротранспорт InsideEVs.com, серед машин, зареєстрованих в Україні вперше у 2016 році, на електромобілі припадає 4%. Видання зазначає, що за рік цей показник для нашої країни виріс у п'ять разів, а кількість проданих електромобілів перевищила 2500 штук.

Швидше, ніж в Україні, електротранспорт розвивається лише в Ісландії, Швеції, Норвегії та Китаї. Але за кількістю (а не за темпами зростання ринку) електромобілів ми відстаємо від багатьох країн світу. Так, у Норвегії було зареєстровано понад 22 тис. електрокарів, у Франції - 17 тис., Німеччині - 9,4 тис.

Title Title 
  Прототип першого українського електромобіля
Synchronous. Фото взято з Ecotechnica.com.ua

 

Пояснюється цей «феномен» досить просто: українці купують понад 82% електромобілів із пробігом, причому, 78% з них - Nissan Leaf. Причина банальна - вони коштують удвічі менше, ніж нові. Це відбувається завдяки американському ринку, де працюють державні програми субсидування, і де люди часто змінюють машини. Саме цей ринок дозволив генерувати в Україні ціну вдвічі нижчу від ціни нового електромобіля з Європи.

Імпортери починають відкривати у великих містах України автосалони електромобілів із пробігом, їх уже налічується близько десятка. Це позитивно позначається на ціні, але продаж стримує відсутність кредитування. Поки що тільки два держбанки пропонують кредити під придбання електрокара.

Одна з головних проблем для власників електромобілів полягає наразі в тому, що інфраструктура в Україні ще не настільки розвинена, щоб можна було зарядити машину з мінімальними тимчасовими витратами. Крім того, кількість заправних станцій - ще недостатня для забезпечення безперебійного функціонування навіть наявного електромобільного парку. Але останнім часом інфраструктура в країні розвивається навіть швидше від зростання парку: кількість електрозаправок збільшилася майже у чотири рази.

На жаль, розвиток мережі електрозаправних станцій в Україні ґрунтується лише на ентузіазмі та приватній ініціативі. Держава практично не бере жодної участі у даному процесі. У той же час, наприклад, в Японії - одній із найбільш просунутих електромобільних країн, кількість зарядних пунктів уже зараз перевищує кількість АЗС. А в США мережеві оператори електрозаправок отримують підтримку не лише від уряду, а й від автовиробників. Концерни BMW і Volkswagen погодилися допомогти мережі ChargePoint у фінансуванні будівництва 100 швидких зарядних пристроїв уздовж швидкісних трас біля берегів США.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян в інтерв'ю Elmob казав, що в планах уряду на 2017 рік - обладнати електрозаправками насамперед міжнародні аеропорти (Бориспіль і Львів), а всього встановити у країні близько 40 станцій. Пізніше міністерство розраховує передати ці станції на баланс комерційним організаціям, які будуть безкоштовно заряджати електромобілі - як додатковий сервіс для готелів, магазинів, заправок і т. д. Це будуть не «суперчарджери» (потужні швидкі заправки), а станції на 20 кВт, які, тим не менш, будуть здатні повністю зарядити таку популярну модель, як Nissan Leaf, за 30-40 хвилин.

У березні 2017 року Міністерство інфраструктури також презентувало новий законопроект про стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні, в який були поміщені наступні ініціативи:

  • скасування ПДВ для імпорту електротранспорту на 5 років;
  • нульовий акциз на купівлю електромобіля;
  • звільнення покупця від сплати збору до Пенсійного фонду при першій реєстрації електромобіля;
  • а також додаткові переваги, такі, як дозвіл руху в смугах громадського транспорту і безкоштовне паркування електромобілів у місті.

Якщо всі ці ініціативи будуть прийняті Верховною Радою України, то економія при купівлі електромобіля може становити близько 40%. У даному випадку електромобіль стає дуже вигідним придбанням і в перспективі. До 2020 року частка електричного транспорту в Україні може зрости до 15% (згідно з Концепцією реформи щодо стимулювання ринку електромобілів). Однак, депутати поки що не проголосували за ці пропозиції. Немає в Україні і масового виробництва легкових електроавто високої якості, які б могли замінити звичний транспорт на бензині або дизпаливі. Окремі «кулібіни» майструють авто на акумуляторах, випускають комерційний електротранспорт (прогулянкові автобуси для туристів, трицикли і моторолери). Кримський парк левів «Тайган», наприклад, закупив український електрокар фірми SIG Motors у 2012 році. Але навіть сайт цієї компанії виглядає досить непрезентабельно, а розділ «Новини» оновлювався востаннє майже рік тому.

Існує також український прототип електрокара більш високого рівня - концепт авто Synchronus. Але придбати таку машину у випадку масового виробництва зможуть дозволити собі одиниці. Її творці прогнозують, що вартість не перевищить 100 тис. євро за один серійний автомобіль.

 

Автор: Валерій Щербина, історик, економіст

Джерело: LB.ua

 

Bentley випустить авто для веганів

«Золоті» правила і поради водіям

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers