rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Україна хабаристична

Минулий тиждень потішив Україну цілим калейдоскопом новин - не знаєш, за що хапатися. Найпомітнішим, звісно, був велетенський пшик антихабарницької операції під кодовою назвою «податківці Клименка».

Починалося все помпезно, голлівудські творці спецефектів відпочивають.

Звіт генерального прокурора Юрія Луценка у Верховній Раді - із обіцянкою посадити Януковича, закликом повернути Мінздох, перепрошую, Міністерство зборів і доходів, і підвищити зарплату прокурорам. (Бо прокурор першого року місцевої прокуратури, за словами Луценка, має на руки від 9 до 10 тис. грн, а прокурор регіональної - від 11 до 12 тис. грн.)

Звіт генерального прокурора Юрія Луценка у телевізорі - з палкими обіцянками посадити колишніх податківців часів Віктора Януковича (тобто, чиновників Мінздоху Клименка).

«Ми ретельно здобули докази, у нас на руках є висновки експертизи, у нас на руках є безліч документів, і фінальним рішенням було затримувати декілька десятків високопосадовців Податкової системи часів Януковича одночасно. Нам вдалося не допустити витоку інформації. Нам вдалося все зробити скоординовано, вертольоти нам були необхідні, щоб встигнути піти в суд за санкціями на арешт», - пояснював країні Луценко.

Звісно, вертольоти.

І фотографії, фотографії, фотографії...

Ось екс-податківцю заламують руки, ось його ведуть разом із торбою, ось мільйони доларів великим планом... Звіти вражених громадян у Фейсбуці на кшталт «Стою в аеропорту, нікого не чіпаю, і тут раптом «стояти, руки за голову, обличчям до стіни» хапають, забирають когось, думав - людина, а воно - колишній податківець, вау, ось воно - справжнє затримання!»

Вражаюче видовище.

За офіційними даними, 24 травня в Україні провели «найсмасштабнішу антикорупційну спецоперацію», у рамках якої провели 454 обшуки у податкових інспекціях 15-ти областей.

Щоправда, за даними МВС, у рамках спецоперації було затримано тільки 22 податківці.

Хоча Луценко обіцяв, що затриманих буде більше, набагато більше.

 Title 
 
 Вміст валізи Антіпова. Олександр Антіпов неодноразово
очолював обласне управління Луганської
податкової (також встиг попрацювати на Запоріжжі),
але у 2006 році, будучи головою фракції
Партії регіонів в облраді, наказом президента
Віктора Ющенка потрапив на посаду голови
Луганської ОДА. У кріслі губернатора Антіпов
змінив Генадія Москаля. Тоді ходили чутки,
що Москаль не сподобався регіоналам Олександра
Єфремова, що спричиняло постійні внутрішні
конфлікти. А кандидатура Антіпова, яку лобіював
для області тодішній прем’єр Віктор Янукович,
стала компромісною у боротьбі за Донбас
між «помаранчевими» і «біло-блакитними».

Порівняно нещодавно Антіпов став помічником
народного депутата від БПП Олега Недави.

«Це не кінець операції. Вертольоти будуть літати. Можливо, навіть частіше, ніж того дня», - запевняв Луценко.

Обставини затримань вражають не менше, ніж вертольоти.

Екс-главу Луганської податкової і екс-губернатора Луганської області Олександра Антіпова затримали із валізою, в якій було 3,8 мільйонів доларів готівки. Перенервував, мабуть, «псіханув», от і напакував. Може, на море збирався.

«Сформувати обвинувачувальні акти у кримінальному провадженні на екс-податківців вдалося завдяки допомозі наразі відстороненого керівника ДФС Романа Насірова», - майже голосом за кадром розповідав головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

«Коли Луценко передав провадження (щодо податкових майданчиків - ред.) ми зібрали нараду. Головуючим від ДФС був Роман Насіров і, якби не його сприяння реально в наданні всіх можливих аналітичних, інформаційних тощо ресурсів, ми б це не змогли дослідити», - пояснював Матіос.

На задньому плані образ Насірова в картатій ковдрі обростав лавровим вінком і німбом потужністю 120 Вт, не менше.

І тут раптом - раптовий поворот сюжету, і ще більш фантастичний «пшик».

Антіпова відпустили із зали суду з електронним браслетом за якихось там 15 мільйонів гривень. Цікаво, їх відраховували із тих 3,8 млн доларів з валізи, чи бідаці довелося з кишень гроші витрушувати?

На екс-голову податкової служби у Полтавській області Володимира Задорожного наділи електронний браслет за якихось 12 млн грн.

Колишнього начальника Дарницької податкової адміністрації в Києві Юрія Кравченка відпустили за заставу в сумі якогось смішного мільйона гривень. Мабуть з кишені зимової куртки витрусив.

Про решту затриманих і говорити не хочеться, сльози на очі навертаються. Бідні, нещасні люди, котрих обмовила генпрокуратура заради красного слівця. А валізи з грошима - ну які там гроші, так, сирітська копієчка...

Екс-начальника Державної податкової інспекції Подільського району Києва Олексія Ярошенка і взагалі відпустили під особисте зобов'язання.

«Ще одне милосердне рішення і я почну переживати за пожежний стан на Печерську», - написав у своєму Фейсбуку Юрій Луценко.

На цьому радісному моменті інтрига ся скінчила.

Title  
 Карикатура Григорія Ключника
 

Вилов хабарників з бойовика у стилі 90-х років перетворився на скромне шоу для шанувальників природи на каналі Discovery - де, як відомо, рибу ловлять тільки для того, щоб відпустити.

Дещо подібне шоу влаштовував років три тому Ляшко - ловив терористів, приводив до суду, де їх відпускали. Клінчаєва он як ловили - з відео, гучними криками, ґвалтами... Досі не знають, де той Клінчаєв зараз ходить. Єдине, що змогли накопати «Наші гроші», то це те, що його київську квартиру отримала у подарунок родичка слідчого СБУ, котрий і вів справу Клінчаєва. Хто забув - у березні 2014 року Клінчаєв організовував захоплення будівлі Луганської ОДА.

А Ляшко на хвилі таких полювань набрав 8,32% голосів на президентських виборах. «Чорні чоловічки», відео допитів терористів, і фотки-фотки-фотки...

Хто найбільше постраждав від теперішнього «пшику», то це Насіров. Бідака вже подумки їхав у США - на лікування свого «інфаркту мікарда з ооот таким рубцем». Випросив собі, мабуть, таку нагороду замість гонорару за участь у блокбастері. Навіть лікарі за нього вступалися - мовляв, в Україні правильного йоду нема, нашому пацієнту тільки американський йод підходить. Не боявся наш герой картатої ковдри, що в США йому можуть дати той самий йод, що вже дали Лазаренку і збираються дати Фірташу. І що із замаскованого рибалки може перетворитися на рибу, а то й впольованого зайця. В США такі полювання проводяться за дещо іншими правилами, принаймні, у більшості випадків... Але - не склалося, не пустили героя. Може, що не все виполював, такі фотогенічні актори з феєричним вмінням файно вписатися у картату ковдру - на вагу золота...

Наскільки була б інакшою ситуація в Україні, якби ці всі полювання велися всерйоз...

І явно не суд є причиною того, що полювання на терористів і хабарників перетворюються на шоу каналу Discovery.

От уявіть себе керівником держави, в якій суд відпускає злочинців. І то злочинців, котрі докладають всіх зусиль для того, щоб це держава зникла з карти світу. І ця держава ще тримається тільки тому, що її сусідам вкрай невигідно, щоб буфер між ними і Росією кудись подівся. Через цих злочинців держава занепадає, люди стрімко перетворюються на жебраків, армія недоотримує критично важливі для неї кошти.

Що буде робити керівник держави, котрий хоче зробити цю державу сильною?

Гори переверне, але знайде на той суд управу.

А якщо судді спокійно проходять переатестацію, розповідаючи, що на Land Cruiser мама заробила за 30 років роботи на «шкідливому виробництві», будинок дружина придбала, бо бізнесом якимсь займалася, хто зна яким...

Значить, керівництву доля держави не цікава.

Є хіба один варіант розвитку подій, за якого це керівництво з власної волі зацікавиться станом судової гілки влади.

Таке може трапитися, якщо суспільство дійде до точки кипіння, і керівництво зрозуміє, що боротьбу з судовим беззаконням простіше очолити, ніж припинити. Так, для прикладу, було з блокадою окупованих територій. Скільки часу і слів влада витратила, аби пояснити громадянам, що блокада невигідна, небезпечна і непотрібна... Чи що без вугілля, купленого в окупантів, Україна не проживе... А потім, коли стало зрозуміло, що метод навіювання не спрацьовує, позиція влади раптом повернулася на 180 градусів, в процесі захльопавши багнюкою вірних прихильників владного курсу. Були палкі противники блокади - стали палкі прихильники. Хто сказав, що назад? Повернулися на 180 градусів - і вперед!

Деякі чиновники, щоправда, намагаються навіть не розвертатися: вперто навіюють громадянам, що назад і вперед - одне й те саме.

Називають то «реальною політикою», вмінням йти на компроміси.

От, для прикладу, мер Дніпра Борис Філатов призначив головою муніципальної поліції екс-беркутівця часів Майдану Андрія Ткаченка.

При цьому Філатов постійно демонструє, що, мовляв, орієнтується на Європу.

Але ж, шановний, Європа тому й стала Європою, що там репутація багато важить. Який би не був золотий спеціаліст, а з мокрою репутацією його на роботу в державний орган не візьмуть.

Що цікаво, навіть диктаторів з мокрою репутацією в тій Європі зараз не дуже прихильно зустрічають.

 Title 
 
 Макрон і Путін. На обличчях
все написано

Он президент Франції Емманюель Макрон на спільній прес-конференції з Путіним заявив: «Я вважаю, що «Russia Today» та «Sputnik» розповсюджували наклеп, і тому вони не мали права перебувати у моєму штабі... Вони себе поводили не як журналісти, а як органи пропаганди, брехливої пропаганди, з метою впливу на кампанію».

І Путін таки на то мусів змовчати.

Хто зна, скільки протримається такий відтінок міжнародної дискусії, і чи призведе така тональність до якихось суттєвих змін на фронті. Бо наразі від зустрічі заступників міністрів зовнішніх справ у «Нормандському форматі» толку не було ніякого. В липні має відбутися зустріч президентів у тому ж форматі. Можливо, з того буде більше користі...

А наразі на Донеччині та Луганщині все беззмінно кепсько. Окупанти обстрілюють житлові квартали, руйнують інфраструктуру, лікарні, школи. Вбивають і калічать людей. Зустрічей європейських міністрів російські окупанти бояться десь так само сильно, як українські хабарники бояться Юрія Луценка.

І доки українські хабарники не припинять свої безчинства - доти окупанти і колаборанти матимуть можливість ходити українцям по головах, як їм заманеться. Бо доки існує хабаристична Україна - доти окупантам з доларами в ній можна все. А чиновники будуть громадянам пояснювати, чесно заглядаючи в очі, що це -  результат «реальної політики» і дива компромісу...

Покарати колаборантів

Політико-психологічна легітимність влади та опозиції

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers