rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Нутрікосметика: панацея від старіння чи ефект плацебо

Відомий вислів «краса зсередини» вже давно перестав бути просто виразною метафорою, а перетворився на нову зброю в боротьбі з часом, поганою екологією і стресами. Ім'я йому - нутрікосметика. Але перш ніж перевірити її можливості на практиці, варто проаналізувати деякі теоретичні аспекти.

 

Схід і Захід

Офіційно батьківщиною нутрікосметики вважається Франція, хоча неофіційно пальма першості в цій галузі належить японцям. У 60-70 роках минулого сторіччя, коли Європу охопила сексуальна революція, в Японії була розроблена державна програма оздоровлення нації, орієнтована на профілактику і підтримку здоров'я, краси і довголіття. Поки європейки підтримували красу за допомогою яскравого макіяжу і пишних зачісок, далекоглядні японки постали перед питанням: що б таке з'їсти, щоб стати гарнішою? В результаті, завдяки тісному тандему багатовікового досвіду застосування рослинних екстрактів і досягнень сучасної фармації на світ з'явилися перші біологічно активні домішки, які в народі пізніше прозвали таблетками краси. Вони пропонували швидко і без особливих зусиль наситити організм вітамінами, мікроелементами та іншими корисними речовинами, які ми недоотримуємо з їжею. А заодно - подбати про красу шкіри, волосся і нігтів. Легкий і зручний спосіб доглядати за своєю зовнішністю, звичайно, не могли не оцінити урбанізовані європейки, і передусім, - француженки. Навіть коли на повноцінний обід часу немає, проковтнути кілька таблеток з чаєм - завжди можна.

Місія здійсненна?

Треба зауважити, що перші екземпляри нутрікосметики нічим суттєво не відрізнялися від звичайних біологічно активних домішок і представляли собою поєднання різних екстрактів рослинного, тваринного або синтетичного походження. Кожен з компонентів окремо або в поєднанні один з одним мали здатність регулювати різні функції людського організму, наприклад, активізувати обмінні процеси. А ось лікувальні функції в сферу їхньої діяльності зовсім не входили: БАДи містили значно менший відсоток активних речовин і були позбавлені побічних дій лікарських препаратів. На відміну від кремів і лосьйонів, якими ми користуємося постійно, таку косметику слід застосовувати курсами - їй приписували більш швидкий і тривалий результат. А розташування товарів на аптечних полицях ще більше викликало довіру.

Сьогодні подібні продукти є на будь-який смак: засоби для волосся і нігтів, таблетки від целюліту і порошки для схуднення, а також ціла група препаратів, що пропонують подбати про шкіру - позбавити від втоми, сухості, зневоднення, підготувати до безпечного загару і продовжити його «життя».

Що не вистачає вашій красі, розповість вона сама: сухе волосся і шкіра - ознака недостатності жиророзчинних вітамінів (А, D, Е), бліда зі синявою шкіра видає крихкість судин і дефіцит вітамінів С, Е і заліза, ламкі нігті і часті задирки свідчать про нестачу кремнію, жирній шкірі допоможуть вітаміни групи В і цинк.

Про що мовчить реклама

Незважаючи на величезний асортимент «препаратів краси» на аптечних полицях, виробники вирішили не зупинятися на досягнутому і поклали на нутрікосметику ще більш важливу місію: запобігати старінню. Компоненти, які ще вчора були візитною карткою будь-якого косметичного крему anti-age, сьогодні постають зовсім в іншій ролі: сироп з колагеном, таблетки з керамідами або гіалуроновою кислотою, капсули з коензимом Q10. Також величезною популярністю користуються бурштинова кислота, екстракти зеленого чаю, винограду, гуарани, флавоноїди, фітоестрогени та інші активні компоненти. Але наскільки виправдані подібні метаморфози і чи здатні речовини, які працюють виключно в шкірі, принести користь, раптово опинившись у шлунку? Найкращий спосіб це з'ясувати - включити логіку і орієнтуватися на здоровий глузд.

 

Колаген і К. Наприклад, візьмемо найбільш розрекламований компонент нутрікосметики - колаген. Як будь-який інший білок, потрапляючи в травний тракт, він спочатку розщеплюється на пептиди, потім на амінокислоти і в такому вигляді разом із кров'ю розноситься по всьому організму, де і трансформується в необхідний тип білка (у м'язах - міозин, у молочній залозі - казеїн, у шкірі - відповідно - в колаген і т. д.). Але оскільки на шляху до шкірних покровів основний запас амінокислот витрачається на інші цілі, струнка версія перетворення шкіри зсередини розсипається на очах. До того ж, зайві білки й амінокислоти швидко виводяться з організму, тому «нагодувати» шкіру колагеном про запас з метою профілактики - марна справа.

Йдемо далі і бачимо в переліку інгредієнтів не менш популярних «героїв»: гіалуронову кислоту, коензим Q10, кераміди. Кожен з них чудово зарекомендував себе в традиційній косметиці, але це зовсім не означає, що подібний тріумф повториться, якщо їх з'їсти. Адже жоден з них не був помічений у складі традиційних продуктів харчування. А оскільки наш шлунок і весь травний тракт не знайомий з подібними інгредієнтами, то, влаштувавши собі косметичну дієту, ви ризикуєте отримати у відповідь, як мінімум, харчову алергію. Якщо цього не сталося одразу, вважайте, що вам пощастило: концентрація чудо-компонентів у препараті занадто незначна, щоб викликати будь-які зміни взагалі, тим більше, у шкірі.

 Обережно, вітаміни. З вітамінно-мінеральними комплексами і рослинними екстрактами, на перший погляд, все максимально просто: корисні речовини всмоктуються в кров через стінки кишківника і після цього починають проявляти свої чудові властивості. Це в теорії, а на практиці потрібно безліч додаткових умов. Насамперед, ідеально збалансована рецептура. Щоб вітаміни і мінерали досягли своєї мети, в нашому організмі діють спеціальні білки-переносники. І часом декільком компонентам доводиться конкурувати між собою за подібний «транспортний засіб». Наприклад, вживання високих доз заліза призводить до розвитку дефіциту міді і цинку, оскільки за всмоктування цих мінералів відповідає один білок-переносник. До того ж, чимало антиоксидантів втрачають свою чарівну силу, коли їх безцеремонно «виймають» з одного продукту і додають в інший, позбавляючи при цьому підтримки «родинних» компонентів, які активізують їхню діяльність.

Але далеко не завжди причиною фіаско стає неякісний продукт, часом провина за відсутність очікуваного результату покладається на нас. Думаючи про красу, ми забуваємо про здоров'я. А от, для прикладу, проблеми з підшлунковою залозою перетворюють безцінні жиророзчинні вітаміни А, D, Е в абсолютно непотрібних транзитних пасажирів у нашому організмі.

TitleА через знижену секрецію шлункового соку організм «не помічає» вітаміни групи В, зокрема, В12, нестача якого призводить до анемії. Домішки з екстрактом артишоку і камені в жовчному міхурі - це, взагалі, небезпечне поєднання, здатне спровокувати закупорку жовчних протоків. Значно гірше йдуть справи зі синдромом «дірявого кишківника», який замість вітамінів і мінералів «приймає» більші молекули токсинів. Навіть якщо особливих проблем із травною системою у вас немає, запобіжні заходи аж ніяк не завадять:

  • Незважаючи на те, що таблетки краси дозволені до застосування з 18 років, БАДи з женьшенем або фітоестрогенами не для молодих дівчат - їх рекомендують після 30 років.
  • Якщо шкіра схильна до гіперпігментації, домішки з вітаміном А або бета-каротином відкладіть на зимовий час - вони підвищують чутливість до УФ-променів.
  • Харчовими домішками не варто захоплюватися впродовж усього року, а лише строго визначеними курсами.
  • Не намагайтеся посилити дію нутрікосметики іншими вітамінними комплексами - висока ймовірність передозування. А якщо хочете одночасно вирішити кілька проблем із зовнішністю, довірте підбір препаратів лікарю-нутріціологу.
  • Зрештою, деякі БАДи можуть викликати індивідуальне несприйняття - в цьому випадку просто припиніть застосування.

 Рекламне плацебо. Ще одна модна тенденція останніх років - продукти харчування, які піклуються про вашу красу. Деякі фанатичні виробники намагаються виокремити свої продукти із загальної маси, присвоївши їм властивості нутрікосметики. Тим більше, що сьогодні це не складно: досить заявити, що йогурт з чорницею має антиоксидантні властивості, кукурудзяні мюслі практично не містять калорій, тому сприяють схудненню, а біоморозиво зроблене виключно з органічних продуктів, тому апріорі має приносити лише користь. І ми, самі того не помічаючи, починаємо доплачувати за рекламні обіцянки, купуючи абсолютно пересічні продукти. Щоб уникнути примарних спокус, дійте за принципом «довіряй, але перевіряй». По-перше, уважно вивчаємо етикетки і звіряємо дані - можливо, замість чорниці вам пропонують барвники та ароматизатори, які вже тут антиоксиданти. По-друге, звертаємося по допомогу до здорового глузду і розуміємо, що біоморозиво або шоколадний батончик з гуараною - звичайний солодкий десерт, який і для шкіри, і для фігури є не найкращим помічником. Також варто звертати увагу на рівень обробки продукту (заморозка, пастеризація, охолодження) - чим вона вища, тим менше шансів у тих же антиоксидантів принести вам користь.

Очевидне-неймовірне

  • Французька косметична фірма стуворила мармелад, який містить похідні ботокса. На етикетці вказується, що цей продукт, нібито, сприяє локальному розслабленню мускулатури і розгладжує зморшки.
  • Американський вчений Філіп Коен розробив декілька різновидів шоколаду: для очищення шкіри, для зміцнення кісток і для позбавлення менструального болю.
  • В Японії кілька років тому з'явився напій від фірми Coca-Cola, який, нібито, спалює калорії і збільшує груди.
  • Іноді можна знайти навіть звичайну питну воду, яка містить антиоксиданти, вітаміни та екстракти різних трави. При цьому, виробники сміливо обіцяють, що такий напій очистить шкіру від чорних комедонів, а також уповільнить її старіння.

Консультант: дієтолог, фітотерапевт Борис Скачко.

Меню для шкіри

Косметологи кажуть, що шкіра вкрай рідко «хворіє» сама по собі. Зазвичай, це лише результат внутрішнього стану організму, зокрема, і харчування. Спробуйте поліпшити її стан за допомогою деяких продуктів.

Проти тьмяного кольору обличчя - злаки. Пшениця або овес прекрасно доповнять будь-який зелений салат і подарують здоровий колір обличчя завдяки величезній кількості вітамінів групи В. Найпростіший варіант - щоденний сніданок або підвечірок з декількох ложок пшеничних пластівців або мюслі зі склянкою йогурту.

Проти в'ялості і ранньої появи зморшок - морепродукти. Їхні «легкі» білки та амінокислоти підтримують у тонусі м'язову тканину, відповідають за пружність і еластичність шкіри, тому необхідні організму, мінімум, тричі на тиждень.

Проти сухості і лущення шкіри - рослинні жири. Оливкова, кукурудзяна, соняшникова олії, оливки, авокадо, гарбузове та соняшникове насіння, жирна риба містять незамінні для шкіри 3-омега жирні кислоти, що перешкоджають її зневодненню. Щодня хоча б один з цих продуктів повинні бути у вашому раціоні.

Проти мімічних зморшок - горіхи. Насамперед, волоський, фундук і мигдаль містять багато вітаміну Е та олій, які не дозволяють волокнам шкіри розтягуватися й втрачати пружність.

Проти жирного блиску, прищиків і подразнень - свіжі ягоди та фрукти «з кислинкою», а також квашена капуста та мочені яблука. Великі дози вітаміну С і фруктові кислоти, що містяться в них, регулюють роботу сальних залоз. А щоб не звести позитивний ефект до мінімуму, не зловживайте кавою, оскільки вона посилює активність сальних і потових залоз.

Проти червоних куперозних «зірочок» - курага та родзинки. Лікарям-дієтологам давно відома їхня властивість зміцнювати і підтримувати еластичність кровоносних судин. Зокрема, і дрібних капілярів, розташованих близько до шкіри.

Володимир Саченко: «90% лікарів, з якими працював, уже немає серед живих…»

У Луцьку працює унікальний реабілітаційний центр для хворих із ДЦП

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers