rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Спадок Бадені: без даху і скульптури, але з планами

Палац Бадені, що розташований у центрі Буська, цього року почнуть реставрувати. У планах - найнеобхідніші роботи, аби вивести пам'ятку з аварійного стану.

«Ми замовили проектно-кошторисну документацію на пам'ятку. Основне завдання зараз - накрити і законсервувати палац. На першому поверсі також плануємо поставити ґрати, щоб обмежити доступ у приміщення», - розповів у коментарі «Z» міський голова Буська Ростислав Сліпець.

З міського бюджету на необхідні роботи вже виділили 600 тис. грн. і обіцяють, що це - лише початок. За словами Ростислава Сліпця, наступного року планують взятися до інтер'єрів. У районному центрі сподіваються, що для цього вдасться залучити також гроші з обласного та державного бюджетів.

Палац Бадені - одна з найвідоміших і найцікавіших пам'яток Буська, вона представляє стиль класицизму. Споруду збудували у 1810 році, до 1876-го це була резиденція вельможних осіб. У 1876-му маєток перейшов у власність графа Бадені і до 1939 року був літньою резиденцією цієї родини. Після націоналізації, з 1953-го до 2005 рр., тут містилися різні військові формування.

З 25 травня 1961 року в палаці дислокувалася військова частина стратегічного зв'язку, 2004 року її було розформовано. З 2009-го приміщення палацу перебувало на балансі Міністерства внутрішніх справ України і фактично не використовувалось.

За словами Арсена Авакова, у 2009 році МВС планувало зробити в ньому пункт для нелегальних мігрантів, але через сильний спротив з боку громадськості проект так і не було реалізовано.

За інформацією місцевої влади, нині будівля - в поганому стані. Дались взнаки роки без господаря, а також торішня пожежа, яка сталася 8 листопада, внаслідок чого було пошкоджено покрівлю та перекриття на площі 150 кв. м.

Не вдалося пам'ятці без втрат пережити і холодну зиму. У січні впала скульптура жінки, що прикрашала фасад на рівні другого поверху.

«Внаслідок падіння скульптура пошкоджена і потребуватиме реставрації. Нині її зберігають у приміщеннях культурного товариства «Бужани», - розповів міський голова Буська.

Title Title 

 

Ще один виклик для споруди, про який місцевій владі доведеться думати вже наступного року, - питання її майбутнього використання. Під час передання будівлі місцевій громаді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що «тепер палац використовуватимуть як належить: він стане туристичним центром, відреставрованим музейним комплексом, буде берегти історію свого часу й міста та дивувати гостей».

Щоправда, попри впевненість міністра, у Буську ще не знають, що саме буде у приміщенні палацу. Найгіршим варіантом, що його розглядають сьогодні, називають створення у будівлі своєрідного центру адміністративних послуг для мешканців міста.

Однак, за словами міського голови, найбільше у місті хочуть, аби тут був музей. Раніше пан Сліпець також висловлював амбітне бажання доєднати палац Бадені до «Золотої підкови Львівщини».

«Моє бачення - щоби там зробили філію Львівської картинної галереї. Туристи їдуть через Буськ в Олеський замок. Наскільки я знаю, у сховищах Олеського замку картин є багато. Це дало би нам змогу доєднатися до «Золотої підкови Львівщини». Люди їхали би через Буськ в Олеський замок, далі - у Золочів і Підгорецький замок», - каже міський голова.

Таку «музейну» ідею готові підтримати й у Львівській обласній державній адміністрації. За словами директорки департаменту архітектури та розвитку містобудування Оксани Ткачук, питання про майбутнє палацу ще не розглядали, але після проведення протиаварійних робіт долучаться до дискусії щодо використання історичної будівлі.

На порятунок також чекає ще одна резиденція графа Бадені - йдеться про палац у селі Коропець. Нині тут безлад і пустка, з даху дзюрчить дощова вода.

Колись цей палац славився своєю красою і багатством на всю Галичину. Маршал Галицького сейму граф Станіслав Бадені придбав маєток у родини Мисловських 1893 року й перебудував його у стилі віденського ренесансу. Ця літня графська родинна резиденція є зменшеною копією цісарського палацу у Відні.

До нашого часу збереглась овальна (королівська) бальна зала на першому поверсі палацу з високим куполом. Поруч з нею розташовані їдальня, бібліотека та каплиця. Далі - житлові приміщення. Палац збудований у класично-синкретичному стилі з розкішними бароковими ліпними геральдичними атрибутами.

Автор: Мирослава Іваник

Джерело: «Збруч»

 

Миронівське знелюдніє через відчай та війну

Життя з «донбаським синдромом», або Ті, що пройшли крізь вогонь

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers