rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Резонансне рішення РНБО та президента

Увесь день 15 травня вітчизняні ЗМІ, Інтернет, соцмережі гудуть розтривоженим вуликом. Причина цього надзвичайного пожвавлення - указ президента України № 133/2017 від 15.05.2017 року.

Цим указом вводиться в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБОУ) «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

І рішення це зовсім не свіже - воно було прийнято ще 28 квітня 2017 року. Але травневі свята - то одні, то інші - плюс декілька днів додаткового відпочинку, який собі влаштували деякі політики, депутати та журналісти якраз із 28 квітня до 11 травня призвели до того, що рішення РНБОУ, в яке багато хто і не вчитувався, застало громадськість зненацька.

Більшість сьогоднішніх гарячих відгуків - це реакція на заборону в Україні російських соціальних мереж «ВКонтакте» і Одноклассники». Адже багато українців там зареєстровані і через ці мережі роками спілкуються зі знайомими, домовляються про якісь спільні задумки, проекти, угоди, чимало представників малого та середнього бізнесу знайшли там і продовжують знаходити партнерів.

Словом, ці мережі, що називається, «киплять» від активної переписки.

Тому їх блокування в Україні, як побоюються, відчутно вдарить по всій інфраструктурі міжособистісного та ділового спілкування. Примусить людей шукати нові майданчики для контактів і перемовин.

Але сутність рішення РНБОУ значно ширша, ніж блокування кількох мереж чи сайтів.

У пункті 2 Рішення йдеться: «Застосувати персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до:

1) фізичних осіб згідно з додатком 1;

2) юридичних осіб згідно з додатком 2».

Щоб читачі розуміли масштаб обмежувальних санкцій, уточню: у списку 1 містяться прізвища 1228 осіб. Серед них більшість складають громадяни РФ, зокрема, такі відомі, як міністр оборони РФ Сергій Шойгу, глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров, радник В. Путіна С. Глазьєв, керівники головних російських телеканалів К. Ернст, Д. Кисельов, співак Й. Кобзон, інші.

Декому з них заборонено в'їзд до України, декого мають намір позбавляти нагород чи звань, котрих удостоїли раніше.

Є у списку ціла група осіб, причетних до створення та функціонування так званих самопроголошених «ДНР» та ЛНР» - починаючи від О. Захарченка та І. Плотницького, екс-нардепа О. Царьова, інших громадян України та Росії.

У санкційному списку є також громадяни інших країн - Польщі, Чехії, Угорщини, Сербії, Болгарії, Греції, Франції, Італії, Ізраїлю, Іспанії.

У додатку 2 наведено список 468 юридичних осіб.

Серед них - теле- і радіоканали, сайти, розробники ІТ-продукції (зокрема, популярної системи бухгалтерського обліку 1С, якою користуються чи не всі бухгалтерії України).

Особливо чутливо зреагували на заборону пошукової системи Яндекс, котра надає низку зручних послуг і продуктів (скажімо, системи «Яндекс-мапи», «Яндекс-корки» тощо), до яких багато хто вже звик і постійно користується.

Підкреслю, що заборона на в'їзд чи на трансляцію російських телерадіоканалів майже не обговорюється і можна сказати - нікого не хвилює. Хвилює лише вузький спектр прийнятого рішення - а саме заборона популярних соціальних мереж.

Але думка деяких особливо підприємливих українців починає вже вишукувати засоби, яким чином пом'якшити чи компенсувати наслідки даного рішення та указу президента.

Одні нагадують, що рішення РНБОУ обов'язкові для виконання органами влади, а ось приватних провайдерів вони не стосуються. Інші констатують, що технічних засобів стовідсоткового блокування у більшості провайдерів нема, отже, виконати дані рішення не вдасться, принаймні, надійно.

Згадують і про негативний досвід блокування Інтернету в низці країн - у тій же Росії, Північній Кореї тощо - і пророкують нам аналогічну невдачу. Дехто в'їдливо коментує: «Хотіли в Європу - прийшли в Північну Корею»

Якщо ж, все-таки, провайдерів змусять придбати дороге сучасне обладнання, яке зможе контролювати трафік і блокувати заборонені сайти, то висловлюють побоювання, що наступними можуть стати українські сайти, котрі критикують владу.

Нагадують і про ймовірну негативну реакцію світової спільноти на блокування сайтів, можливі дорікання Україні в обмеженні свободи слова.

Багато що сьогодні можна почитати та почути щодо цих обмежувальних дій.

Влада аргументує тим, що через небезпеку кібернетичних втручань може розгорітися справжня кібер-війна проти України і тому потрібно «чистити» український інформаційний та кібер-простір.

Користувачі, передусім, ті, які за останні роки міцно «сіли» на російські сайти, збурені, схвильовані, а дехто і в паніці. Бажаючим уже починають давати поради і настанови, що блокування сайтів можна обійти технічними засобами - наприклад, через сайти-посередники, які виведуть користувача на заблокований сайт.

Словом, Інтернет-простір в Україні прийшов у активний рух, або, як висловлюється молодь, у «движняк».

Напівжартівливо скористалася цією ситуацією «Укрпошта», утішаючи тим, що відтепер можна менше сидіти в Інтернеті, а частіше писати листи.

Жартують і так: тепер по безвізу можна буде поїхати до Польщі, щоб звідти безперешкодно видалити на своїй сторінці «ВКонтакте» світлину колишнього (чи колишньої).

Але за жартами все-таки продовжує вимальовуватися дуже серйозна ситуація: Україна вступає в наступний раунд інформаційного протиборства. В даному випадку - з Росією.  В перспективі - можливо і з внутрішньою опозицією.

Будемо уважно слідкувати за тим, як буде технічно втілюватися прийняте рішення і до яких соціально-політичних наслідків воно приведе.

А ось думка відомого фінансиста, заступника голови УРП Тараса Козака: «Щодо 1С та інших агресорських програм. Звісно, Україні потрібно зменшувати залежність від Запоребрику. І від товарів, і від послуг, і від пісень. Софт теж у цьому списку.

Але! Мені дуже цікаво знати:

s чи проводився аналіз впливу ухваленого рішення на економіку України?

s чому не було попереднього публічного обговорення такого надважливого рішення?

s чи є хоча б якісь гарантії, що завтра не буде ухвалене ще більш катастрофічне для нашої економіки рішення?

Кажете, що Путін - загроза існуванню Україні? Наші «розумники» мають не меншу руйнівну силу!»

Франція - перемога Емманюеля Макрона

Іміджеві підсумки яскравих подій

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers