rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Барометр ринку праці України: головні тенденції I кварталу 2017 року

Загальний аналіз підсумків першого кварталу 2017 року.

  • Перший квартал 2017 року - період порівняної стабільності і продовження повільного зростання ринку праці. Традиційно січень став періодом затишшя як з боку пошукачів, так і з боку роботодавців, а у лютому та березні спостерігалася відчутна активізація всіх гравців ринку. У лютому на порталі hh.ua відбулося збільшення кількості резюме порівняно зі січнем на 10%, кількості вакансій - на 15%. Така ж тенденція спостерігалася і у березні.
  • Більшість компаній змогли подолати кризові тенденції ще минулого року, а тому вказали на стабільну роботу або зростання бізнесу в 2017 році. Більше, ніж 85% компаній набирали персонал (хтось масово, хтось точково).
  • Масових звільнень не спостерігалося. Проте, на жаль, без скорочень персоналу в першому кварталі не обійшлося. Роботодавці зазначили, що звільняли лише неефективних працівників.
  • Рівень конкуренції вимірюється hh.Індексом (співвідношення кількості резюме до кількості вакансій) і дорівнює 3. Це означає, що протягом першого кварталу 2017 року на одну вакансію, в середньому, по Україні претендувало 3 пошукачі.
  • Значна конкуренція на сьогодні серед пошукачів спостерігається у сфері видобутку сировини: на кожну вакантну посаду тут претендують 12-13 осіб. Не менш гострою є конкуренція серед ТОП-менеджменту. Традиційно не просто знайти роботу студентам та спеціалістам без досвіду. У переліку проф. сфер, де конкуренція найнижча, серед лідерів - страхування, інсталяція і сервіс, консультування, продажі, медицина.
  • Найвищі показники конкуренції спостерігаються у Київській, Сумській, Запорізькій та Чернігівській областях. У середньому, 4-5 фахівців на вакансію. Найнижча конкуренція, як і раніше, у західних регіонах країни: Львівській, Закарпатській, Тернопільській, Волинській областях.
  • Термін пошуку нової роботи скоротився і складає у більшості випадків від трьох до шести місяців. Разом з тим, 52% опитаних заявляють про стабільність у зайнятості протягом останніх півроку - вони, взагалі, не змінювали місце роботи.
  • За словами керівників компаній, більшість з них встигли переглянути зарплатну політику співробітників ще наприкінці 2016 р. і запланували підвищення виплат уже на початку 2017 р. Майже у 50% компаній підвищення склали від 5 до 10%. Трохи більше, ніж третина змогли підвищити рівень винагороди для працівників на 15-20%. І лише у кожній десятій компанії підвищення склали близько 30%.
  • Щодо прогнозів на найближче майбутнє, роботодавці не беруться з впевненістю обіцяти подальше підвищення зарплат. Більше, ніж половина з них зазначають, що схильні мотивувати не всіх без винятку, а лише найцінніших з кадрів. Тих співробітників, які виконують плани і показують високу результативність праці. Тільки 1% респондентів зазначили, що планують скорочення виплат у своїх компаніях.
  • Думки роботодавців і співробітників щодо підвищення з\п у першому кварталі різняться. Так, за даними опитування, лише кожен п'ятий українець зазначив, що його зарплатня у новому 2017 році зросла. Натомість, 75% українців не відчули на собі підвищення якості життя. І це, насамперед, пов'язано з тим, що підвищення з\п з боку компаній, у середньому, на 5-15% поглинають показники інфляції та загальне подорожчання життя в Україні.
  • Кожен п'ятий роботодавець підкреслив, що в компанії відбулися зміни у процесі підбору персоналу. Так, вони почали активніше залучати до роботи молодих спеціалістів чи студентів, у яких зарплатні очікування невисокі порівняно з досвідченими спеціалістами.
  • 40% опитаних зауважили, що не розуміють критеріїв, за якими їхню роботу оцінює керівник, та від чого залежить сума їх премій. Третина опитаних впевнені, що керівництво опирається на показники KPI's, і це є головним критерієм оцінки внеску кожного працівника в загальний показник успішності компанії.

Загальноукраїнський та регіональний фокус ринку праці

Найдинамічнішими проф. сферами за кількістю резюме були адміністративний і робочій персонал, автомобільний бізнес, державна служба, початок кар'єри. Найбільшу кількість вакансій у першому кварталі роботодавці розмістили у таких проф. сферах, як виробництво, бухгалтерія, автомобільний бізнес та будівництво. Також популярними були фахівці готельного бізнесу, медпрацівники та педагоги. Якщо йдеться про сферу освіти, то приріст пропозицій роботи на початку весни пояснюється тим, що багатьом випускникам шкіл напередодні вступних іспитів і ЗНО потрібні репетитори.

Також із приходом весни роботодавці починають активно шукати студентів, молодих фахівців для програм стажувань та практик. Адже скоро літо і вже зараз потрібно шукати спеціалістів для виконання тимчасових робіт.

Найактивнішими були роботодавці Києва, Чернігова, Хмельницького та Івано-Франківська. Саме у цих містах помітно зросла кількість вакансій. А от щодо пошуку роботи, то найчастіше роботу шукали мешканці Києва, Запоріжжя, Херсона, Одеси, Житомира, Хмельницького та Івано-Франківська.

Динаміка вакансій і резюме: структура попиту та пропозиції на ринку праці

Розподіл кількості резюме та вакансій протягом першого кварталу 2017 року був дещо неоднорідним. У січні 2017 року на порталі hh.ua спостерігалось зменшення кількості вакансій та резюме порівняно з груднем 2016 року. Адже, традиційно перший місяць нового року вважається місяцем затишшя. У лютому та березні тенденція змінюється, зростає рівень вакансій та резюме, всі учасники ринку праці стають активнішими.

Title Title 

 

У лютому-березні, після завершення періоду тривалих свят, всі гравці ринку запрацювали у звичному режимі. Компанії готові були брати на роботу нових співробітників, а пошукачі активніше почали розмішувати та промотувати свої резюме. Порівняно зі січнем у лютому кількість резюме на порталі hh.ua зросла на 10%, а вакансій - на 15%, такий самий приріст спостерігався і у березні.

Title Title 

 

Показники конкуренції

Рівень конкуренції протягом першого кварталу 2017 року залишався приблизно на одному рівні: 3 пошукачі на одне вакантне місце. Щоправда, у січні спостерігався спад активності учасників ринку праці. При цьому, пошукачі були більш активними, ніж роботодавці.

Якщо порівнювати І квартал 2016 року з І кварталом 2017 року, то, в цілому, рівень конкуренції знизився. Рік тому на одну вакантну посаду претендували 4 пошукачі.

Значна конкуренція на сьогодні серед пошукачів спостерігається у сфері видобутку сировини: на кожну вакантну посаду тут претендують 12-13 осіб. Однією з причин подібної ситуації є розташування великої кількості підприємств з видобутку паливно-енергетичної сировини на непідконтрольній Україні території. Не менш гострою є конкуренція серед ТОП-менеджменту. Традиційно не просто знайти роботу студентам та спеціалістам без досвіду.

У переліку проф. сфер, де конкуренція найнижча, серед лідерів - страхування, інсталяція і сервіс, консультування, продажі. В медицині також спостерігалася низька конкуренція. Це спричинено, з одного боку, попитом на спеціалістів галузі серед роботодавців, а з іншого - низькими зарплатами у державних лікарнях, що змушує медпрацівників перекваліфіковуватися і шукати іншу роботу.

Найбільш активними роботодавці були у Києві, Чернігові, Хмельницькому та Івано-Франківську. Саме в цих містах помітно зросла кількість вакансій. Найбільш продуктивними за кількістю розміщених резюме були Київ, Запоріжжя та Житомир. Різкий спад кількості резюме спостерігався на Херсонщині, що, ймовірно, спричинено підготовкою до сезонних с\г робіт та активним набором спеціалістів роботодавцями регіону.

Найвищі показники конкуренції спостерігаються у Київській, Сумській, Запорізькій та Чернігівській областях. У середньому, 4-5 фахівців на вакансію. Найнижча конкуренція, як і раніше, у західних регіонах країни: Львівській, Закарпатській, Тернопільській, Волинській областях.

Терміни пошуку роботи

Термін пошуку нової роботи скоротився і складає у більшості випадків від трьох до шести місяців. Разом з тим, 52% опитаних заявляють про стабільність у зайнятості протягом останніх півроку - вони взагалі не змінювали постійне місце роботи.

Усе це у комплексі вплинуло на те, що «білі комірці» стали більш впевненими і порівняно з 2015-2016 рр. менше бояться втратити роботу. Таких - 37%. Однак, кожен четвертий українець все ж не може не думати про втрату робочого місця - страх викликає перспектива залишитись без фінансового забезпечення. Трохи більше, ніж третина опитаних не думають про ймовірну втрату роботи взагалі. 3% респондентів, які взяли участь у дослідженні, зазначили, що на поточному етапі життя є непрацевлаштованими, тож про страх втрати роботи казати недоречно.

Результати опитування також показали, що в основі страхів більшості наших співгромадян, а це 79% від загалу, лежить необхідність фінансово забезпечувати себе та свою сім'ю.

Зарплати

За словами керівників компаній, більшість з них встигли переглянути зарплатну політику співробітників ще наприкінці 2016 р. і запланували підвищення виплат уже на початку 2017 р.

Так, 26% керівників підвищили зарплатню своїм підлеглим на 10%. Кожен п'ятий зазначив, що підвищення зарплат, у середньому, становить 5%. У той же час, 18% роботодавців підвищили виплати на 20%, ще стільки ж - на 15%. І лише у кожній десятій компанії підвищення склало 30%.

Title Title 

 

Щодо наступного кварталу 2017 року, то роботодавці по-різному оцінюють можливості своєї компанії. 27% керівників не поспішають давати прогнози щодо змін у зарплатній політиці їх компаній. Натомість, кожен п'ятий роботодавець планує підвищувати зарплатню тільки тим співробітникам, хто показуватиме гарні результати своєї роботи. Такий самий відсоток працедавців (19%) мають сумніви щодо можливості підвищувати зарплату, зауважуючи, що в планах - втримати існуючий рівень зарплат на даний момент та здійснювати виплати вчасно. Лише кожна десята компанія планує підвищувати з\п всім, без винятку, співробітникам.

Тільки 1% респондентів зазначили, що планують скорочення виплат. Такий незначущий показник є свідченням того, що ринок починає грати «на руку» пошукачів. Аби утримувати співробітників, роботодавці змушені покращувати умови праці, зокрема, підвищувати рівень зарплат.

Думки роботодавців і співробітників щодо підвищення з\п у першому кварталі різняться. Так, за даними опитування, лише кожен п'ятий українець зазначив, що його зарплатня у новому 2017 році змінилася і причиною тому стало підвищення мінімалки. Натомість, 75% українців не відчули на собі підвищення якості життя.

Ініціатори підвищення мінімальної зарплатні вказували, що зміни в оплаті праці українців стануть поштовхом до покращення благополуччя українців. Автори закону стверджували, що це допоможе українцям не лише отримувати вищу зарплатню, але і вийти з кризи споживчого кошика. Однак, згідно з даними опитування, підвищення мінімальної заробітної плати (3200 грн.) суттєво не вплинуло на зарплатну політику більшості компаній. Про зміни у виплатах заявили тільки 20% українців. І навіть у цьому випадку про підвищення винагороди повідомили 51% респондентів, натомість, 25% опитаних констатували зменшення розміру виплат внаслідок перерозподілу зарплат між усіма співробітниками компанії. Тих, кому підвищили лише офіційну зарплату, а надбавку виплачують у конверті, - 19%.

Одним з методів заохочення та мотивації співробітників є система нарахування бонусів чи премій. Не завжди керівники українських компаній об'єктивно оцінюють внесок працівника в роботу організації. 40% опитаних зауважили, що не розуміють критеріїв, за якими їхню роботу оцінює керівник, та від чого залежить сума їхніх премії. Третина опитаних зауважили, що керівництво їхньої компанії опирається на показники KPI's, і це є головним критерієм оцінки внеску кожного працівника в загальний показник успішності компанії. 21% респондентів зауважили, що керівництво їхньої організації керується, насамперед, результатами бізнесу, наскільки успішними є досягнення цілей компанії загалом.

Суб'єктивне ставлення керівництва до своїх підлеглих є достатньо поширеним явищем. Не завжди оцінка, котра ґрунтується на особистих симпатіях, є правдивою. Але 11% респондентів висловились, що саме особисте ставлення до працівника грає ключову роль у формуванні розміру премії та впливає на регулярність її виплати.

Звільнення та прийняття на роботу нових працівників у І кварталі 2017 року

Попри підвищення рівня мінімалки, а разом з тим і виплат співробітникам, 37% роботодавців зазначили, що впоралися з нововведеннями. Не обійшлося без скорочень, але, як зазначають роботодавці, скорочення стосувалися лише найменш ефективних співробітників. І лише 10% респондентів зазначили, що кількість співробітників була дійсно значно скорочена.

Title Title 

 

У третині компаній відбулася ротація колективу. Керівники таких компаній зазначили, що протягом першого кварталу прийняли на роботу нових співробітників замість тих, хто звільнився за власним бажанням. У той же час майже чверть опитаних стверджують, що відкрили декілька нових вакансій з метою посилення позицій компанії на ринку й активізації роботи бізнесу. 22% респондентів зауважили, що штат їхньої компанії збільшувався точково: лише за рахунок прийняття на роботу фахівців, які були вкрай необхідними для посилення стратегічно значущих напрямків функціонування компанії або бізнесу в цілому. Кожен восьмий зазначив, що керівництвом було вирішено посилити роботу всіх напрямків розвитку бізнесу, а тому були прийняті на роботу співробітники в більшість відділів чи підрозділів компанії.

7% роботодавців не брали нових працівників у свою компанію через відсутність нагальної потреби, але нікого і не звільняли. В той же час, 3% роботодавців зазначили, що становище компанії не дозволяє набирати нових співробітників. Вони стверджують, що фінансовий стан справ в організації є на тому рівні, коли важко знайти кошти на виплату зарплат працюючим співробітникам, не кажучи вже про нові кадри.

Із кількості тих роботодавців, хто мав досвід прийняття нових працівників у першому кварталі 2017 року, третина зазначили, що особливих змін до вимог кандидатів не висували. Як і раніше, роботодавці бажають брати на роботу спеціалістів з багатим досвідом, компетентних, вмотивованих, котрі готові працювати, навчатися та розвивати компанію.

Кожен п'ятий роботодавець підкреслив, що в компанії відбулися зміни у процесі підбору персоналу. Так, вони почали активніше залучати до роботи молодих спеціалістів чи студентів, у яких зарплатні очікування невисокі порівняно з досвідченими спеціалістами. Є компанії, в яких керівники надають перевагу вирішенню завдань шляхом перерозподілу роботи між уже працюючими фахівцями. Тобто, у випадку появи вакантної посади насамперед намагаються делегувати доручення комусь із працівників, стимулюючи підвищення або підвищенням грошової винагороди.

Задля підвищення якості підбору персоналу 14% роботодавців підвищили вимоги до кандидатів. Перед тим, як пройти співбесіду з керівником, пошукачу необхідно відповісти на питання анкети, пройти тестове завдання чи виконати низку завдань на підтвердження проф. здібностей. Випробувальний термін більшість компаній не скорочують, і він традиційно триває три місяці.

Двоє з десяти роботодавців зазначили, що більше не користуються послугами рекрутингових агентств. Підбір персоналу відбувається власними зусиллями. Так, роботодавець, по-перше, розуміє, скільки пошукачів претендують на вакантну посаду певної проф. сфери. По-друге, краще орієнтується в тому, які вимоги потрібно ставити до кандидатів. А, разом з тим, може оцінити, наскільки запропонована ним зарплата є конкурентною на ринку праці.

 

Title
 

 

8% топ-менеджерів зауважили, що протягом першого кварталу 2017 року помітно підвищилась кількість кандидатів на вакантну посаду і, разом з цим, роботодавці мають можливість вибрати того працівника, який максимально підходитиме до вимог вакантної посади і буде найменш затратним для компанії.

Окрім того, 4% роботодавців шукають нових співробітників лише за допомогою рекомендацій колег чи знайомих. Натомість, 5% роботодавців кажуть про те, що їм важко знайти кандидата, котрий відповідатиме вимогам вакансії. Вони впевнені, що на ринку праці небагато пошукачів, готових не тільки отримувати кошти, але і гідно працювати, ділитись своїм досвідом та знаннями.

Програми зі залучення молодих спеціалістів

На сьогодні достатньо популярним є працевлаштування молодих спеціалістів або студентів, котрі не закінчили навчання. 42% роботодавців зазначають, що програми стажування і працевлаштування для молодих спеціалістів існують уже давно та їх скорочення не планується.

Натомість, 37% респондентів визначили, що в їхніх компаніях не практикується співпраця зі студентами чи молодими фахівцями. Це може бути обґрунтовано специфічністю проф. сфери, в якій працює компанія, або особливими вимогами до кандидатів.

Разом з тим, 17% роботодавців зазначили, що в їхніх компаніях з початку року збільшилися випадки працевлаштування молодих фахівців, котрі ще не мають необхідного досвіду роботи, але мають бажання вчитись.

Як правило, фахівцям без досвіду пропонують не лише стажування (нерідко з мінімальною заробітною платою), але великі можливості для навчання і професійного зростання. Погоджуючись, на здавалося б, не дуже привабливі умови, цілеспрямовані молоді люди отримують можливість приєднатися до команди професіоналів і досвідчених наставників, а в перспективі претендувати на більш серйозні посади і, відповідно, більш високі зарплати.

Автор: Катерина Криворученко, Міжнародний кадровий портал HeadHunter Україна (hh.ua)

Джерело: http://www.hh.ua

 

Девід Ліптон: «Україна не може загальмувати або піти у зворотному напрямку»

Середній клас. Безпорадний велет

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers