rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

Макрон припускає, що в ЄС можливий Frexit

Євросоюз треба реформувати, інакше на нього чекає Frexit.
Про це в інтерв’ю Бі-Бі-Сі заявив фаворит президентських перегонів у Франції Еманюель Макрон.
Політик підкреслив, що «подальша розбалансованість у роботі ЄС є неприпустимою».
«Тому я вважаю, що мій мандат поширюється і на глибоке реформування Євросоюзу, нашого європейського проекту», – зазначив кандидат.
Макрон додав: якщо він дозволить Євросоюзу функціонувати так, як зараз, то «наступного дня у нас буде Frexit або знову – «Національний фронт».
Представник від центристів виступає за єдину Європу. У другому турі голосування, яке відбудеться в неділю, йому протистоятиме лідер ультраправих Марін Ле Пен.
«Я – проєвропейський політик, під час цих виборів я постійно захищав європейську ідею та європейську політику, бо вважаю, що це надзвичайно важливо для французів і для того, яке місце наша країна посідає в процесі глобалізації», – сказав політик.
Нагадаємо, Марін Ле Пен має прихильників через бажання провести референдум про вихід Франції з ЄС. Її підтримують виборці у сільських регіонах, а також у колишніх індустріальних центрах, яких приваблюють її обіцянки повернути контроль над кордонами країни і радикально скоротити кількість мігрантів.


Facebook відмовився розсекретити дані

користувачів за запитами РФ

Соцмережа Facebook відповіла відмовою на чотири запити Росії про надання даних користувачів.
Про це повідомляє громадський проект «Роскомсвобода».
«З липня до грудня 2016 року Face­book отримав від російської влади 4 запити на розкриття даних і на все відповів відмовою, при цьому, на вимогу Роскомнагляду соцмережа обмежила доступ до 121 матеріалу», – йдеться в повідомленні.
Як наголошується в звіті Facebook про державні запити (Transparency Re­port) за друге півріччя 2016 року, за цей час компанія отримала, в цілому, 64279 запитів від урядів різних країн з вимогою надати дані про користувачів. Порівняно з першою половиною 2016 року, кількість запитів збільшилася на 9%.
Переважна кількість запитів припадає на США, і на 83,46% з них Фейсбук відповів ствердно. Також у масовому порядку цікавилися аккаунтами своїх громадян Франція, Велика Британія, Індія, Німеччина, Бразилія, Італія, Пакистан і Польща (всі ці країни робили запити на тисячу і більше аккаунтів своїх громадян), і відсоток позитивних відповідей на їхні запити був також високий, як і у випадку зі Сполученими Штатами.
«Росія вимагала дані про чотирьох користувачів, але навіть про них Facebook вирішив не надавати жодної інформації владі. Компанія не пояснює, з яких причин було прийняте дане рішення. Також не повідомляється, яка інформація цікавила російську владу», – констатує «Роскомсвобода».
За словами представників Facebook, левова частка всіх запитів у світі пов’язана з кримінальними злочинами, такими, як пограбування і викрадення. Здебільшого, представники влади запитують базову інформацію про абонента, наприклад, його ім’я, контент облікового запису, дані про IP-адресу і як довго він є користувачем соцмережі.
Попередні випадки подання російською владою запитів на розкриття даних користувачів також ні до чого не призводили – Facebook відмовлявся їх надавати, але при цьому теж погоджувався обмежувати доступ до матеріалів, які порушували російське законодавство.

Ангелу Меркель назвали «зразком

для саудівських жінок»

Напередодні візиту Меркель до Саудівської Аравії заступник міністра економіки розповів, як змінюватиметься роль жінок у саудівському суспільстві і чому потрібно рівнятися на канцлера Німеччини.
Про це заступник міністра економіки Саудівської Аравії Мухаммед аль-Тувайрі розповів в інтерв’ю журналу Der Spiegel.
На його думку, вона своєю кар’єрою і своїми цінностями надихає всіх жінок, які обіймають керівні посади, і дівчат, які хочуть досягти такого становища в майбутньому.
Високопоставлений чиновник також розповів про плани уряду змінити роль жінок у саудівському суспільстві. Він пояснив, що без жіночої робочої сили країна більше не може впоратись. «Часи, коли половина саудівських громадян – жінок – була виключена з ринку праці, остаточно минули. Ніхто більше не може собі цього дозволити», – вважає аль-Тувайрі.
Ангела Меркель 30 квітня прибула в Джидду для переговорів зі саудівською владою. Передбачається, що делегації будуть обговорювати боротьбу з тероризмом, розвиток економічних зв’язків і проблему прав людини в широкому сенсі і жінок зокрема.
Представники німецьких оборонних концернів до складу делегації Меркель не входять, оскільки експорт озброєнь у Саудівську Аравію викликає незмінні суперечки в Німеччині. Противники цих угод вказують на участь Ер-Ріяда в збройному конфлікті в Ємені, який Берлін намагається вирішити дипломатичним шляхом, і на порушення прав людини.
Зі свого боку, аль-Тувайрі заявив, що Саудівська Аравія розглядає Німеччину насамперед як одного зі семи найважливіших економічних партнерів, тому не ускладнюватиме відносини через військові угоди.

Прем’єр Чехії оголосив про відставку уряду

після скандалу

Прем’єр-міністр Чеської Республіки Богуслав Соботка 2 травня оголосив, що йде у відставку.
Про це повідомляє чеське видання Idnes, передає Укрінформ.
«Прем’єр-міністр Богуслав Соботка вважає неможливим після скандалу з главою Мінфіну Андрієм Бабишем залишатися в уряді, і, отже, вважає за краще відправити весь уряд у відставку», – йдеться в повідомленні.
«Це – проблема, яка ставить під загрозу довіру до уряду і політики», – заявив сам прем’єр-міністр.
За його словами, за чотири місяці Бабиш не зміг нічого зробити і детально пояснити будь-що. Главу чеського мінфіну підозрюють у фінансових махінаціях і ухиленні від сплати податків.
Андрій Бабиш — друга найбагатша людина в Чехії. Згідно з опитуваннями, він може стати головним претендентом на посаду прем’єр-міністра на парламентських виборах в країні восени цього року.

Греція і кредитори досягли угоди щодо

пакету реформ

Міністр фінансів Греції Евклід Цакалотос заявив, що Греція та її закордонні кредитори досягли угоди щодо пакету реформ.
Про це повідомляє Reuters.
«Переговори з технічної частини угоди повністю завершені... Відкритий шлях для обговорення часткового списання заборгованості», – заявив Цакалотос.
Договір включає в себе проведення трудової реформи, змін у сфері енергетики, скорочення пенсій і підвищення податків. За словами міністра, ця угода відкриває дорогу для виплати наступних виділених коштів допомоги.
Нагадаємо, теперішня, третя за рахунком, програма фіндопомоги Греції в розмірі €86 млрд. була узгоджена в середині 2015 року і завершується наступного року. Міжнародний валютний фонд тоді відмовився брати в ній участь, оскільки не зміг переконати європейських кредиторів списати або реструктуризувати істотну частину боргу. Основний кредитор – Німеччина – не погоджувалася на списання до тих пір, поки Греція не досягне стійкого первинного (до виплати відсотків по боргу) профіциту бюджету в 3,5% ВВП.
Перед підписанням угоди грецькі профспілки влаштували страйк.
«Грецькі профспілки відзначили травневий день у понеділок 24-годинним загальнонаціональним страйком і протестами проти нових скорочень, що насуваються, яких вимагають кредитори країни в обмін на фінансову допомогу», – йдеться у повідомленні AFP.
Страйк 1 травня, у державне свято в Греції, ознаменувався закриттям підприємств, поромів і потягів, а також зупинкою роботи державних служб. Близько 10000 людей вийшли на демонстрації в Афінах, і ще 3500 – в Салоніках. Також повідомляється, що 17 травня буде проведено ще один загальний страйк проти скорочень.

Швейцарію можуть використати як базу

для організації терактів

Ризик ісламістських атак у Швейцарії, як і в інших країнах Європи, залишається підвищеним.
Такого висновку дійшла Розвідувальна служба Конфедерації (Nachrichtendienst des Bundes) у своїй щорічній експертизі з питань безпеки, оприлюдненій у вівторок, 2 травня, повідомляє DW.
«Рівень терористичної загрози в Швейцарії залишається підвищеним», – йдеться у звіті.
Як зазначається, найбільшу небезпеку становлять окремі особи та малі групи, які радикалізуються під впливом «Ісламської держави» та можуть як організовувати атаки в Швейцарії, так і використовувати цю країну як базу для організації нападів у інших місцях. Швейцарська спецслужба ідентифікувала понад 500 пов’язаних зі Швейцарією Інтернет-користувачів, які поширюють ідеї «джихаду» в соцмережах.
Очевидна загроза виходить і від радикалів, які повертаються з охоплених війною країн, таких, як Сирія та Ірак, наголошують у розвідці. Щоправда, останнім часом кількість осіб, які виїжджають зі Швейцарії до цих країн, зменшилася.
Як зазначив, представляючи звіт, швейцарський міністр оборони, захисту населення та спорту Гі Пармелен, питання не в тому, чи буде скоєний у Швейцарії теракт, а, на жаль, в тому, коли саме.
Варто зауважити, що на референдумі 2016 року швейцарці підтримали розширення повноважень спецслужб.

У Туреччині за день звільнили 4 тисячі

держслужбовців

У суботу, 29 квітня, було звільнено понад 3900 турецьких держслужбовців і військових через загрозу «національній безпеці». Про це повідомляє агентство Reuters.
Це – друга велика хвиля масових звільнень в країні після того, коли президентові Реджепу Тайіпу Ердогану були надані ширші повноваження за підсумками референдуму.
Згідно з указом, держслужбовці були звільнені за підозрілі зв’язки з «терористичними організаціями і структурами, що становлять загрозу національній безпеці».
Зокрема, були звільнені тюремні наглядачі, клерки, вчені, співробітники управління з релігійних питань і 1200 військовослужбовців збройних сил, включаючи близько 600 офіцерів.
У Туреччині після невдалої спроби державного перевороту в липні 2016 року, в цілому, близько 120 тис. осіб були відсторонені від роботи або звільнені, а понад 40 тис. осіб – арештовані.

Екс-прем’єр Ренці знову очолив Демократичну

партію Італії

Колишній прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці повернув лідерство у правлячій Демократичній партії, вигравши праймеріз у неділю.
Про це повідомляє АР.
«Колишній прем’єр Маттео Ренці повернув лідерство в Демократичній партії, вигравши у неділю в праймеріз, що, як він сподівається, зміцнить здатність лівого флангу протистояти зростанню підтримки популістських політиків в Італії напередодні національних виборів», – йдеться у повідомленні.
Як зазначається, Ренці переміг, набравши понад 70% голосів.
У голосуванні брали участь більш, ніж 2 мільйони виборців. Після оприлюднення офіційних результатів Ренці мають затвердити на загальному з’їзді Демократичної партії.

У Великобританії закликали припинити

розведення висловухих котів

Британська ветеринарна асоціація попередила, що слід зупинити розведення котів породи скоттіш-фолд чи шотландська висловуха через загрозу їхньому здоров’ю.
Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.
Генетичні особливості, які й впливають на їхні вуха, також можуть бути причиною хвороб, зокрема, сприяють розвитку артриту. Також ветеринари попереджають, що у котів цієї породи будуть невиліковні хронічні хвороби.

Найбільший у світі китайський літак-амфібія

пройшов випробування

Літак-амфібія AG600, розроблений китайськими конструкторами, успішно пройшов наземне випробування.
Про це повідомляє видання Sina з посиланням на Китайську авіабудівну корпорацію (AVIC).
Як повідомляється, у другій половині року гідролітак планують випробувати над водою.
AG600 призначений для потреб цивільної авіації. Він сконструйований для боротьби з лісовими пожежами та проведення рятувальних операцій. Максимальна злітна маса AG600 становить 53,5 т. Він здатний розвивати швидкість до 500 км/год., дальність польоту досягає 4,5 тис. км, максимальна тривалість – 12 годин.
Довжина літака становить 36,9 м, розмах крил – 38,8 м. За 20 секунд AG600 здатний набирати до 12 т води.

Підготувала Зоряна Франко
За матеріалами інформагенств

SIPRI: Військові витрати у світі торік зросли до $1,7 трильйона

Макрон вступить на посаду президента Франції 14 травня

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers