rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Мова \ В українській мові є слова, запозичені з мови майя
Як лаялися за часів цивілізації майя та які слова з їхньої мови українці вживають щодня – розповідає доктор філософії Державного університету штату Каліфорнія Юрій Полюхович.

Василь Шандро: Що вас спонукало займатися цією далекою від нас екзотичною темою – дослідженням писемності цивілізації майя?
Юрій Полюхович: Культура майя не дуже далека для України, адже споживаючи помідори, какао чи викурюючи цигарки, ми маємо бути вдячні цій цивілізації. Саме вона подарувала людству всі ці речі.
Навіть у нашій мові є слова, запозичені з мови майя. Це  – сигарети, какао, ураган.
Це – слова, які майя використовували протягом життя. Крім того, кукурудза, помідори – це їхні сільськогосподарські культури. Цих слів вони не вживали, хоча кукурудзу вирощували. Щодо какао, то вони його промовляли як «какава». Це можна прочитати за ієрогліфами.
Наталя Соколенко: А що було на цих ієрогліфах?
Юрій Полюхович: Мова йде про поліхромну кераміку. Текст був приблизно таким: «Ось розписаний келих для фруктового какао царя». Вони дуже любили підписувати кожен предмет.
Василь Шандро: А який вигляд мала їхня писемність? Це – ієрогліфи, це – малюночки, які означають цілі поняття?
  Title
  
Юрій Полюхович: Це – лого-силабічна система писемності. У ній була словесна складова. Тобто, можна записати речення, використовуючи винятково знаки-склади, а можна записати те ж саме речення, використовуючи знаки-слова. Наприклад, «ягуар» мовою майя звучить як «балам». Це слово можна записати трьома значками «ба-ла-ма», а можна записати значком у вигляді голови ягуара.
Наталя Соколенко: А як відбувалося навчання цій писемності?
Юрій Полюхович: Ми продовжуємо навчальну традицію писарів майя і проводимо семінари, зокрема, в Україні. Звичайно, це – цікавий процес. Він не відрізнявся від навчання, яке проходило у Вавилоні чи у нас в Україні.
Василь Шандро: Загалом, народ майя був освіченим?
Юрій Полюхович: Конкретних даних немає, але зрозуміло, що ця писемність не була поширена серед простого народу. Це – типова ситуація для давніх суспільств – сакральними знаннями не розкидаються. Хто володіє знаннями, той володіє світом. Прості люди могли розібрати імена богів чи тварин. Писемність – це була справа писарів. На жаль, книг збереглося небагато. Цікаво виглядає папір майя. Словами не поясниш, але це – кора дерева з фікуса, яку вони покривали спеціальною пастою і робили певні таблички. Це – не той папір, до якого ми звикли.
Наталя Соколенко: А чи писали майя поезії?
Юрій Полюхович: Вони писали навіть матюки. Це – тема окремого дослідження. Це – не такі матюки, які ми знаємо. Такі речі дуже фрагментарні. Писарям іноді було нудно, і вони записували і казки, і все таке. До нас дійшли лише фрагменти. В умовах тропічного клімату органіка не зберігається.
Наталя Соколенко: Як звучить лайка мовою майя?
Юрій Полюхович: «Пулу ахоль» та «уцу авіт». У перекладі це означає «гори твоя голова» та «понюхай свою дупу». Цікаво, що одного разу, коли я спілкувався зі сучасними індіанцями майя, які проживають на території Мексики, я запитав, чи означають для них щось слова цієї лайки? Жінка відповіла, що кожного дня так свариться на свого чоловіка. Тисячі років минуло, а вона досі використовує ці слова.
Сьогодні приблизно 6 мільйонів носіїв різних мов майя.
Майя – це збірне поняття. Це – група народів, як слов’яни, наприклад.
Мови у них – різні, їх близько 30. Групи майя іноді не можуть зрозуміти мови одне одного.
Василь Шандро: Чому не витримала цивілізація майя зустрічі з європейською цивілізацією?
Юрій Полюхович: Дуже важко конкурувати цивілізації, яка належить до кам’яного віку, з цивілізацією, де вже є вогнепальна зброя. Крім того, іспанські завойовники мали досвід ведення бойових дій і знали свою справу.
Василь Шандро: Тобто, цивілізацію майя знищили?
Юрій Полюхович: Доклали до цього зусиль, якщо казати про релігію, про знання, писемність тощо. Іспанська інквізиція хотіла витравити рештки язичницьких знань майя. Їх перетворювали у рабів, і про жодну культуру і традицію мова не йшла. Зазначу, що класична цивілізація майя загинула ще у Х сторіччі. Тоді загинули основні міста майя. Не можна казати, що європейці винищили майя, але вони доклали зусиль. До речі, 90% втрат були не через зброю, а через хвороби.
Василь Шандро: Чи можна казати про паралелі між трипільською культурою, яка існувала на території України, і культурою майя?
Юрій Полюхович: Я б не казав. Тут інші хронологічні і географічні межі. У трипільців немає писемності. Майя – це одна з небагатьох цивілізацій Америки, представники якої яка записували і фіксували все, що з ними відбувалося.

Текстову версію підготувала
Валерія Широкова
Джерело: «Громадське радіо»


Мовна концепція Шевельова таки стане наріжним каменем нового українського мовознавства

Про найпоширеніші мовні помилки в радіо- й телеефірі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers