rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Виставка Ольги Вербицької та Анни Вихтюк

Квітнева виставка в Українському національному музеї відкриває нові імена в царині емігрантського культурного простору. Це - весна і початок нового життя у новій країні, надії, мрії, сподівання. Поціновувач прекрасного зуміє наповнити скарбничку власного пізнання урбаністичними мотивами, присутніми на виставці талановитих сучасниць Ольги Вербицької та Анни Вихтюк. У їхніх роботах вимальовується Чикаго. А чому б ні? Мрія, народжена у його ж просторі, матеріалізується на полотні, вимоченому в творчих потоках, вибіленому весняним промінням.

Експозицію складають настроєві краєвиди, побачені художницями тут, куди недавно переїхали. Вони дещо холодні, з високим небом шибок, через які всміхається новий світанок емігрантських буднів. Зауважте - всміхається (!) через експресію дощових потоків, легіт вітрів з вибуховою колористикою жіночих вражень. Це місто надихає. Якщо Ольга Вербицька акцентує на колористиці, то Анна Вихтюк намагається координуватися в потоці дійсності, вибираючи для живопису і графіки яскраву точку у просторі її візії. Майстерність обох художниць відзначив під час відкриття виставки художник Володимир Монастирецький, побажавши «розвиватись, рухатись, не зупинятись».

Title Title 

 

Художниці добре підготувалися до своєї першої чиказької виставки, маючи попередній досвід участі в Україні. Зокрема, Анна Вихтюк була захоплена самим процесом підготовки експозиції, власноруч розвішуючи кожну картину. Цілком зрозумілі хвилювання і певні очікування від перегляду робіт стороннім оком. Її краєвиди - це живе спілкування з містом; графіку зоряних квітів присвятила пам'яті Героїв Небесної Сотні. Найголовніше - це енергія, яку через колір та світло передає глядачеві. Передається вона і музеєві, який запропонував Анні свій простір для поступу в майбутнє.

Title Title 

 

Title 

 

Ольга Вербицька представила живопис. Вона також відома як майстриня народної творчості з декоративно-ужиткового мистецтва. Роботи художниці різнопланові, але їх об'єднує настрій. Глядач отримує увагу і задоволення від природи та кольору. Саме весна для Ольги стала мотивуючим фактором приєднатися до музейного виставкового проекту, допомогла розквітнути задуму. А ще Ольга не уявляє своє життя без ниток. Творче ткання чекає кроку талановитої мисткині у нову виставку, як і авторські ляльки-мотанки на майстер-класі для зацікавлених етнотрадиціями. Мисткиня постійно перебуває у творчому пошуку, віднаходить для себе нові й нові техніки, експериментує зі сюжетами.

Виставку відкрила президент Українського національного музею Лідія Ткачук, побажавши художницям успіхів. Розділити радість відкриття виставки прийшли багато людей - художники, рідні, друзі.

Title 
Title
 

 

З музичними побажаннями виступив Андрій Чуйко, створивши чарівною музикою саксофона святкову атмосферу в залі.

Виставка буде чинною до кінця квітня. Запрошуємо.

Title Title 

 

Творча довідка

Ольга Вербицька багато років віддала педагогічній роботі - працювала викладачем рисунка, живопису та композиції у Вижницькому коледжі прикладного мистецтва, була заввідділом образотворчого мистецтва, згодом в Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича викладала композицію моделювання та конструювання одягу та професійної майстерності. Художник декоративно-прикладного мистецтва, член національної спілки дизайнерів України. Закінчила Вижницьке училище прикладного мистецтва та Кам'янець-Подільський державний педагогічний інститут, художньо-графічний факультет. Працює в галузі декоративно-прикладного мистецтва - художнє ткацтво (гобелен), живопису - в жанрі пейзаж. Учасник обласних всеукраїнських, міжнародних виставок. Член української жіночої соціальної та освітньої організації Союз жінок України, член організації Союзу Українок Америки (СУА). Народилася у Вижниці, у 1964 році.

Анна Вихтюк, молода художниця. 2010 р. закінчила Львівський державний коледж декоративного та ужиткового мистецтва ім. Івана Труша, відділ художня кераміка (бакалавр), а в 2012 р. закінчила Львівську національну академію мистецтв, вчилася на кафедрі художньої кераміки (магістр). Протягом 2013-2015 рр. працювала молодшим науковим співробітником у Львівському музеї історії релігії. Від 2009 року брала участь у міжнародних мистецьких проектах та мистецьких пленерах. Зокрема, у 2014 р. - у мистецькому пленері «На барикадах», Київ, у історико-культурологічному фестивалі «Мамай-фест», Кам'янське (у 1936-2016 роках - Дніпродзержинськ), та у благодійному аукціоні «Заради життя» на допомогу сім'ям загиблих в АТО. Народилася у 1988 році, в м. Сокаль, Львівської області.

Світлий день Воскресіння Христового в Українському Православному соборі св. кн. Володимира

Творча зустріч Сергія Жадана з українцями Чикаго

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers