rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Освіта \ Мільйони молодих українців мріють про освіту за кордоном

Сьогодні молодь віком від 14 до 35 років складає третину населення України, це близько 12 мільйонів 795 тисяч людей (за інформацією на 2 листопада 2016 року, яка була виголошена під час парламентських слухань на тему «Ціннісні орієнтації сучасної української молоді»).

Міжнародний інститут освіти, культури та зв'язків з діаспорою ЛНУ «Львівська Політехніка» в грудні 2014 року опитав 6 тисяч львівських студентів, 80% з опитаних студентів мріють про роботу чи подальшу освіту за кордоном. Тобто, це молоді люди віком від 17 до 22 років. Схожа тенденція спостерігається в усіх регіонах України. За результатами опитування студентів фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва від 10 червня 2015 року, в середньому, 70% усіх студентів бажають навчатися за кордоном.

Цьогорічні українські дослідження стверджують, що дві третини молоді України віком до 35 років мріють про виїзд за кордон для здобуття кращої долі. Тобто, близько 8 мільйонів 500 тисяч українців віком до 35 років бачать втілення своїх мрій за кордоном і це - якщо не брати до уваги майже 7 мільйонів працездатних українців, які вже працюють за кордоном. Щоб зрозуміти, на що вказують ці показники і чому це важливо для наших українців, які проживають в Америці, потрібно проаналізувати низку запитань.

Які саме чинники штовхають українську молодь до такого вибору? Чому у молоді досягнення успішності асоціюється із закордоном? З якими викликами зіштовхуються молоді люди? І наостанок, як можливо допомогти своїм рідним з України здійснити свою мрію?

Найбільше нарікань викликає корупція, як в цілому в країні, так і у вищих навчальних закладах. До речі, агентство Ernst & Young, щойно 10 квітня 2017 опублікувало список найбільш корумпованих країн Європи у веденні бізнесу, й Україна посіла 1-е місце серед 41 країни, де проводилося дослідження. Наприклад, порівняно з 2015 роком, Україна опустилася на 7 позначок, себто, ситуація з корупцією погіршується. 88% респондентів заявили, що зіштохнулися з корупцією у бізнесі, а минулого року таких було лише 80%.

З кожним роком молодь завдяки Інтернету стає більш ерудованою і вчиться самостійно аналізувати суспільний устрій, порівнювати рівень життя з іншими країнами. Хоча це все відбувається у віртуальному просторі, але це дозволяє зробити реальні висновки. Студенти нарікають, що їхні дипломи з України не визнаються у світі, й з українським дипломом важко влаштуватися на високооплачувану роботу у західні компанії. Навіть ті міжнародні компанії, які працюють в Україні, надають перевагу тим випускникам, які додатково навчалися за кордоном. Принагідно варто зауважити, що українські дипломи визнаються вищими навчальними закладами (ВНЗ) США і Канади у тому випадку, коли студент бажає продовжити свою освіту в них, а от роботодавець чи міжнародна корпорація, скажімо, в Канаді, США чи Європі справді вже надає перевагу тим, у кого диплом є канадським, американським чи європейським.

Понад 40% студентів вважають, що більшість предметів і програм, які пропонують в українських університетах, не є в попиті на ринку праці в Україні та поза її межами, тобто, не відповідають як ринковим вимогам України, так і світовим економічним викликам. І найголовніше, студенти, а саме третина, вважають, що в Україні є низький рівень якості освіти - порівняно зі світовими ВНЗ.

Отже, молодь чітко розуміє, щоби бути конкурентоспроможним і успішним у цьому світі, потрібно їхати за кордон, де можна продовжити своє навчання й отримати освіту й практичні знання, які будуть визнаватися в усіх країнах і що, своєю чергою, дозволить втілити свої плани у життя. Молодь втрачає довіру до системи, де панує нечесність та несправедливість, де процвітає суцільний непотизм, а отже наштовхується на численні перепони, які заважають реалізувати свої мрії. Саме тому дві третини всієї молоді України не бачать себе успішними у своїй країні.

Проте, виникає фінансова проблема, що не дозволяє цій частині молоді втілити свої мрії і поїхати на навчання за кордон. Іншою проблемою є доступність достовірної і вичерпної інформації про навчання за кордоном, зокрема, в США і Канаді та знання мови. Хоча остання вирішується досить легко, адже майже в кожному ВНЗ, наприклад, у США і Канаді, існують мовні курси англійської мови, після закінчення яких студент безперешкодно продовжує навчання за основним напрямком обраної програми. Отже, справжня проблема полягає у доступі до інформації і платоспроможності студента.

Цю перепону для своїх родичів можуть допомогти подолати українці, які проживають у США. Сьогодні західна освіта - це довготермінова інвестиція у своїх дітей, онуків та близьких, які за певних причин залишилися і не змогли виїхати зі своїми батьками та родичами. Не секрет, що багато українців у США важко працюють і також мріють про те, щоб їхні діти були поруч, отримали визнану освіту і добру роботу в престижних корпораціях і змогли реалізувати свої прагнення.

На жаль, на заваді стають імміграційні бар'єри, які не дозволяють близьким з певних причин отримати студентську або туристичну візу до США. А недостатні фінансові ресурси, розповіді знайомих або власний негативний досвід спроб «витягнути» дітей, які увінчалися провалом, стримують багатьох наших співвітчизників від подальших активних кроків у цьому напрямку. Окрім того, відсутність достовірної інформації про навчання та процедуру вступу українських студентів до західних ВНЗ навіюють додатковий острах та не сприяють швидкому розв'язанню проблеми.

Отже, найперше потрібно зрозуміти, що є альтернатива коштовному навчанню в США - це Канада. Канадська освіта - це не просто інший вибір, а з багатьох точок зору це краща альтернатива, адже сама ціна навчання в Канаді значно дешевша, а курс канадського долара стосовно американського додатково надає 30% заощаджень. Наприклад, у середньому, рік навчання в Канаді у державному ВНЗ на післядипломній програмі коштує $15,000 CAD, а в США навчання на схожій програмі буде коштувати $25,000 USD. Математику заощадження рахуємо самі.

Канадський диплом і кваліфікація визнається і високо цінується в США, Австралії і в по всій Європі. Канадські однорічні сертифіковані післядипломні програми націлені на попит, який існує на ринку праці і дозволяють отримати практичні навики, а не тільки теоретичні знання. Окрім того, міжнародний студент має легальне право на працю під час навчання не тільки на території студентського містечка, але й поза його межами, а після отримання диплома Канада надає право студенту оформити робочу візу до 3 років і працювати за отриманим фахом.

Географічна близькість до США є додатковим плюсом і дозволить американським українцям тримати тісний зв'язок зі своїми дітьми, які навчаються в Канаді.

«Якщо потенційному українському абітурієнту не вдається отримати візу до США то, звичайно, потрібно обирати Канаду, як не тільки альтернативу, але як кращу опцію. З початку року ми зауважили ріст звернень від українців з США, які розпочали серйозно цікавитися освітою в Канаді і рекомендувати своїм родичам з України обирати саме цей шлях. Ми розвіюємо міфи, надаємо комплексну інформацію і допомагаємо їхнім дітям вступити на навчання до канадського ВНЗ. Ми працюємо з державними ВНЗ Канади, які є в Торонто і околицях, де пропонується до 800 різних акредитованих програм і спеціальностей. Широкий спектр програм і кваліфіковані поради наших співпрацівників дозволяють молодим українцям обрати оптимальну спеціальність і здійснити свою заповітну мрію, отримати західну освіту і досвід. А близькість до родичів у США дозволяє заспокоїти серця багатьох батьків, що також є вагомим фактором, який впливає на якість життя як студента, так і його рідних», - коментує Тарас Паславський, директор з міжнародних зв'язків «Групи Провіденс».

Канадська консалтингова компанія «Група Провіденс» надає послуги українцям, котрі проживають у США, щодо можливості приїзду їхніх близьких, рідних і просто друзів з України на навчання до Канади, як на довготермінові програми, так і на короткотермінові курси з вивчення англійської мови.

«Група Провіденс» спеціалізується у наданні кваліфікованих послуг з підбору освітніх програм, вступу до навчальних закладів Канади, наданні консультацій і рекомендацій щодо збору необхідних документів для студентської візи в Канаду, підтримки студентів упродовж усієї вступної кампанії й аж до приїзду в Канаду.

З літа 2016 року «Група Провіденс» впровадила нову програму підтримки міжнародних студентів, які вже навчаються в Канаді, отже, зв'язок зі студентом тримається впродовж повного навчального циклу. «Група Провіденс» із 2003 року працює на цьому ринку і вже допомогла багатьом молодим українцям матеріалізувати свої мрії.

За додатковою інформацією,
як ваші рідні можуть приїхати
до Канади на навчання,
звертайтеся до «Групи Провіденс»
на е-пошту: [email protected];
за номером телефону:
+1-647-831-2139;
або на Інтернет сторінку - www.prov.in.ua.

Діти поза системою: чи є законна альтернатива державній освіті?

Раїса Кошелєва: «Новація полягатиме в тому, що фізики, біологи, механіки відтепер керуватимуть процесом підвищення кваліфікації дипломатів...»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers