rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Наша духовність \ День вічного щастя

Субота - день спокою. Та ніколи не було і не буде такої «спокійної» суботи, як та, коли в лоні землі, в могилі було поховано Ісуса. Ще зовсім недавно Його з любов'ю називали Великим Пророком, Учителем, Спасителем, Господом і Сином Божим.

І Він виявляв велику Божественну любов, вчив і навертав усіх на дорогу спасіння, творив чудеса, зцілював, воскрешав і пробачав гріхи. А сьогодні Його немає. І здавалося, що розп'яття, смерть і поховання - це неправда, марево і страшний сон, який ось-ось минеться й учні знову будуть разом зі своїм Учителем.

Та ні! Це - правда! Він помер і похований. З Його смертю ніби вмерло все живе. Та невже віра і надія учнів даремні й обмануті? «Ми думали, що Він Той, Хто визволить Ізраїль...» Так, власне, Той! І вже визволив, та не тільки Ізраїль, який не прийняв Його, відкинув і розіп'яв. Він визволив увесь світ. І в цьому вони переконалися одразу ж після суботи. А поки що учні за приписом у цей день відпочивали. Та насправді це був час роздумів, переживань і мук. Розгубленість, відчай і розпач пекельним вогнем мучили серце і душу. Пам'ять повертала милий і любий образ Учителя, кожну Його науку. Але це лише посилювало муки: «Ми думали, що Він Той...»

Потім усі будуть свідчити, що їх ні під час розп'яття, ні в цю страшну суботу ні на мить не покидала велика любов до Нього. Десь у глибині душі вона світилася іскоркою віри і надії. Адже все це так несправедливо, думалося - щось станеться, виправиться, зміниться. Мертвий спокій цієї суботи таїв у собі і готував найбільше чудо - воістину Великий день великої радості, якої досі не знало людство. І ні камінь, привалений до гробу, ні посилена римська варта, ні всі сили зла не могли перешкодити й зупинити невідворотне.

На межі ночі і Нового дня чудо звершилося. Коли сторожа заснула, враз Всемогутня сила стрясла землею. З гуркотом відкотився камінь, і Світло, яскравіше, ніж блискавка, кидає воїнів до землі, і вони з жахом втікають.

Гріб порожній!

Смерть переможена!

Сьогодні прислухаймося до свого серця і переконаймося, що за всіма очевидними та явними ознаками рухів і звуків, за всіма клопотами і працею ми в душі відчуваємо і переживаємо якийсь дивний глибокий спокій. Від передчуття й очікування найбільшого дива. Здається, що все, крім часу, завмерло. Та, власне, час безупинно наближає це диво.

Мине день суботній. І після ночі величавим співом: «Христос Воскрес!» світанок пробудить усіх до нового Великого дня - дня щастя, радості й любові.

Пасхальне послання Постійної конференції українських православних єпископів поза межами України

Владика Венедикт: «Я певний, що в Чикаго є той самий Бог, який є в Україні, і який усіх нас любить»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers