rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Європейські експерти заявляють, що російські банди на Заході працюють на Кремль

Європейські експерти заявляють, що російські банди на Заході працюють на Кремль

Існує дедалі більше доказів того, що Кремль використовує організовані злочинні групи в Європі для проведення розвідувальної діяльності та політичного впливу на європейське суспільство.

Такий висновок міститься у новій доповіді Європейської ради з міжнародних відносин.

«Сьогодні на організовані злочинні угрупування, які беруть свій початок з Росії, припадає близько однієї третини обсягу героїну на вулицях Європи, значна кількість випадків торгівлі людьми, а також найбільший незаконний імпорт зброї», - йдеться у доповіді, підготовленій Марком Галеотті.

У ній описується, як Росія за допомогою організованих злочинних груп напрацювала міцні зв'язки, створюючи цінний ресурс для Кремля у його асиметричному протистоянні проти багатшого і сильнішого Заходу.

ОЗУ в деяких випадках за гроші, в інших - із примусу виконують завдання в інтересах російської держави. Зокрема, це кіберзлочинність, підтримка європейських популістських партій, контрабанда зброї і людей через кордон і навіть «вбивства від імені Кремля». За останніх 20 років роль російської організованої злочинності в Європі значно змінилася, тепер злочинці працюють менше на вулиці та більше в тіні - як союзники, посередники і постачальники для місцевих європейських угрупувань по всьому континенту.

Автор рекомендує європейським урядам і установам розробити більш чіткі та ефективні заходи реагування на загрози і зробити кроки щодо боротьби з явищем, яке має на меті підірвати західну єдність, створити єдині підходи, налагодити дієвий обмін інформацією, зокрема, між спецслужбами і поліцейськими органами, працювати з місцевими комунами, використовувати за можливістю дипломатичні інструменти.

Наразі ж, визнає експерт, європейські поліцейські органи відстають від викликів, а фінансові інституції, котрі повинні протистояти відмиванню коштів, іноді просто не виказують великого бажання займатися цією проблемою.

Європейська рада з міжнародних відносин - це європейська «фабрика думки», що проводить аналізи за темами зовнішньої політики і безпеки. Штаб-квартира організації розташована в Берліні.

 

МВФ оприлюднив обнадійливий прогноз зростання світової економіки

Міжнародний валютний фонд підвищив попередній прогноз зростання світової економіки на 2017 рік до 3,5%, передбачивши також стале підвищення темпів зростання в 2018 році до 3,6%.

Про це заявив у вівторок під час презентації в штаб-квартирі Фонду огляду «Перспективи світової економіки» економічний радник МВФ Моріс Обстфелд, передає Укрінформ.

«Ми прогнозуємо, що зростання світової економіки відбуватиметься сталими темпами, до 3,5% в 2017 році - порівняно з 3,1% минулого року. І в 2018 році ми очікуємо показник 3,6%», - зазначив представник МВФ.

За його словами, ці показники засновані на позитивному імпульсі в глобальній економіці, який досі продовжує мати місце.

Очікувані поліпшення показників зростання в 2017-2018 рр. мають широку базу, хоча зростання залишається досить низьким у багатьох країнах з розвиненою економікою, й експортери біржових товарів продовжують зазнавати труднощів, йдеться в презентованому огляді Фонду.

Відзначаючи зростання протягом найближчого часу, МВФ, водночас, має занижені очікування на довготермінову перспективу, насамперед, у країнах з розвиненою економікою. У цьому зв'язку вказуються загрози для світового зростання, передусім, у країнах з розвинутою економікою.

«Одна зі серйозних загроз полягає в зміні курсу на протекціонізм, який міг би привести до торговельної війни», - йдеться в доповіді. Крім того, зазначається ще кілька факторів ризику, зокрема, уповільнення темпів відновлення після світової фінансової кризи, порушення в роботі ринків праці, політична підтримка «гри з нульовою сумою» в економічній політиці держав. Усе це здатне «підірвати міжнародні торговельні відносини і, в цілому, багатостороннє співробітництво», підкреслили у Фонді.

 

Смоленська катастрофа: контррозвідка Польщі занадто тісно співпрацювала з ФСБ

Голова Служби військової контррозвідки Польщі Пйотр Бончек заявив, що до прокуратури скеровані нові заяви у справі катастрофи президентського літака під Смоленськом.

Про це повідомляє «Польське радіо».

«Заява є надсекретною і стосується організації візиту до Смоленська. Вона містить також інформацію про контакти і співпрацю Служби військової контррозвідки з Федеральною службою безпеки. Завтра має відбутися слухання екс-прем'єра Польщі Дональда Туска у цій справі», - сказав Бончек.

Він також наголосив, що найважливішими є питання про діяльність служб перед візитом, його безпеку, вжиті заходи, а також дії служби після 10 квітня 2010 року до осені 2015 року.

«Можна з упевненістю стверджувати, що період після 10 квітня був поворотним моментом у діяльності Служби військової контррозвідки. Якщо раніше контакти з ФСБ були службовими і дипломатичними, то після 10 квітня вони перетворилися у співпрацю, що нагадує союз... Маємо службу (ФСБ - ред.), до якої входять колишні співробітники НКВС, КДБ і які мають підтримку всієї адміністрації Росії, а з іншого боку - Службу військової контррозвідки, яка намагається розширити співпрацю з ФСБ будь-якою ціною», - підкреслив керівник СВК.

Він визнав, що багато експертиз, проведених упродовж попередніх років, показали, що під час організації польоту до Смоленська мали місце порушення не тільки з боку Бюро урядової охорони та Міністерства закордонних справ, а й Служби військової контррозвідки Польщі.

 

Прем'єра Іспанії викликали в суд для свідчень у справі про корупцію

Прем'єр-міністра Іспанії Маріано Рахоя викликали до суду для надання свідчень в одній з найбільш гучних корупційних справ в Іспанії - так званій «справі Гюртель».

Про це повідомляє Reuters.

«Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой був викликаний до суду як свідок його правлячої партії «Народна партія» (НП)», - йдеться у повідомленні.

Як відомо, у січні 2013 року стало відомо про рахунки іспанського політика і колишнього члена «Народної партії» Луїса Барсенаса в Швейцарії на суму 22 млн. євро. Барсенас стверджує, що ці кошти не мають стосунку до партії, а були накопичені у результаті продажу ним творів мистецтва. El Pais і El Mundo опублікували інформацію про подвійну бухгалтерію в «Народній партії» і нелегальні внески від підприємців, які розподілялися як винагорода між лідерами «Народної партії», серед яких у записах від руки Барсенаса згадуються голова уряду Маріано Рахой і генеральний секретар партії Марія Долорес де Коспедаль.

До корупційного скандалу причетні більше, ніж 30 підозрюваних. Передбачається, що колишні представники НП укладали договори з державними компаніями, а потім привласнювали частину виділених коштів.

Цей скандал, відомий як «справа Гюртель», зобов'язаний своєю назвою головному підозрюваному - бізнесменові Франсиско Корреа, який, як передбачається, виступав у ролі посередника між держкомпаніями і чиновниками з НП. В іспанській мові «Корреа» (correa) означає «ремінь», що німецькою звучить як «Гюртель» (gurtel).

 

Японія може відрядити військових на Корейський півострів

Японія підготує своїх військових для евакуації власних громадян з Корейського півострова у випадку загострення конфлікту між Заходом та КНДР.

Про це заявила міністр оборони Японії Томомі Інада у вівторок, 18 квітня, повідомляє DW.

За її словами, подібна закордонна місія дозволена японським законодавством, однак потребує згоди країни, до якої вирушають війська.

Водночас, як зазначають ЗМІ, якщо ідея Інади стане конкретною ініціативою, вона ризикує наразитися на спротив Південної Кореї через можливі історичні паралелі, адже японські війська з 1910 по 1945 рік окупували півострів, і Корея тоді фактично була колонією.

Після Другої світової війни численність військ Японії було суттєво скорочено, а їхні функції були законом обмежені обороною. Однак, у 2015 році було ухвалено закон, який вперше з часу завершення війни дозволяє участь японських військ у операціях за кордоном.

Варто зауважити, що заява глави міноборони Японії пролунала на тлі візиту віце-президента США Майка Пенса до країни. Під час розмови з прем'єром Японії Сіндзо Абе сторони дійшли згоди спільно переконувати Китай сильніше вплинути на Північну Корею, аби та відмовилася від войовничої риторики останніх місяців. Водночас, Пенс запевнив японського лідера у непорушній підтримці Японії з боку Америки.

Як відомо, Північна Корея останнім часом неодноразово проводила ракетні та ядерні випробування та погрожувала США та їхнім союзникам застосуванням ядерної зброї у випадку виникнення загроз. Попри міжнародні санкції ООН, очікується, що КНДР може незабаром провести шості ядерні випробування в своїй історії.

 

В Аргентині знайшли яйця з ембріонами динозаврів

На півдні Аргентини, в провінції Неукен, виявили яйця динозаврів зі збереженими всередині ембріонами.

Їх абсолютно випадково знайшли поблизу населеного пункту Агуада-Сан-Роке, передає Argentina's Telam news.

Вік унікальної знахідки налічує близько 70 мільйонів років, яйця збереглися до наших часів через особливість ґрунту, в який вони були закопані. Він зазнав значних змін, перетворившись з болота у вулканічне нагромадження.

Над знахідкою проводяться дослідження. Вже зроблено аналіз шкіри й зубів ембріонів.

Така знахідка вже не перша в цьому районі. Гнізда динозаврів розташовувалися поруч, і згодом були розорені іншими тваринами.

В подальшому на місці розкопок планують спорудити палеонтологічний парк.

 

Австралія скасувала робочі візи для іноземців

Уряд Австралії вирішив припинити дію візи номер 457 - основної робочої візи для іноземців.

Про це повідомляє news.com.

«Ми - нація іммігрантів і завжди нею залишатимемося, однак перевага при наданні роботи має надаватися австралійцям. Тому ми скасовуємо візу номер 457, на основі якої досі в нашій країні на тимчасовій основі перебували іноземні працівники. Ми більше не можемо дозволяти, щоб віза 457 слугувала гарантією отримання робочого місця, яке може і мусить бути надане австралійцям. Програма міграції має працювати у наших національних інтересах», - заявив прем'єр-міністр Малкольм Тернбулл.

Водночас, він повідомив, що, натомість, уряд ініціює запровадження нових тимчасових віз для іноземних працівників, які краще враховуватимуть потреби країни у кваліфікованих працівниках та висуватимуть до останніх більш суворі вимоги.

Тимчасову робочу візу номер 457 в Австралії запровадили у 1996 році, і досі вона залишалася головним інструментом залучення австралійськими роботодавцями кваліфікованих іноземних працівників на термін до чотирьох років.

Референдум у Туреччині: до 2,5 мільйона голосів могли бути підтасовані

Вибори у Франції: попереду – Макрон

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers