rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Правда і вигадки про гормони

Термін гормонотерапія вселяє у багатьох панічний жах, але, водночас, ми зіштовхуємося з гормонами щодня - у продуктах і косметиці. Тож варто знати, як впливають ці речовини на наш організм і яким чином отримати від них максимум користі, зводячи до мінімуму негативну дію.

Як гормони потрапляють в організм

Гормони в нашому організмі присутні завдяки роботі гормональних органів: щитоподібної і статевих залоз, яйників, наднирників, гіпофіза та інших. Але існує ще й величезна кількість клітин, які займаються виробництвом гормонів у кишківнику. Треба сказати, що в цьому органі травлення закладений величезний потенціал - він здатний синтезувати до 90% усіх гормонів, які циркулюють в організмі. За умови, що він сам здоровий і не потребує медикаментозної підтримки. Саме від стану кишківника й активності його мікрофлори багато в чому залежить гормональний фон нашого організму. До речі, в певних ситуаціях кишківник може брати на себе замісну функцію і виробляти саме ті гормони, яких організму бракує в конкретний момент. Ми лише можемо трохи йому допомогти, пропонуючи «правильні» продукти харчування. Наприклад, страви з капусти і квасолі неодмінно піднімуть рівень жіночих статевих гормонів естрогенів, а салат, приправлений петрушкою і селерою, - рівень андрогенів, що відповідають за чоловічі інстинкти. Ці продукти містять фітогормони, які потрапляють у кишківник і розщеплюються, утворюючи сполуки, подібні до людських гормонів. До речі, продукти, багаті на клітковину, вітамін Е, цинк і мідь також є своєрідним «паливом» для виробництва фітогормонів.

Але іноді гормони потрапляють у наш організм вже в готовому вигляді, скажімо, з м'ясом тварин. Звичайний стейк з телятини найчастіше містить цілі два види гормонів росту: натуральні, необхідні тварині для росту і життєдіяльності, і синтетичні, якими її підгодовують фермери для швидшого набирання ваги. Ці речовини часто не встигають зруйнуватися і вивестися з організму тварини до того, як потрапляють до нас на стіл.

Про те, що є гормони росту, свідчить сама їхня назва. В організмі дорослої людини, яка вже завершила свій фізіологічний ріст, ці гормони можуть запустити процес росту атипових клітин. А ось серед молоді - сприяти процесам акселерації. Вчені доводять, що це явище пов'язане не тільки з проблемами радіації або сонячної активності, але також зі споживанням неправильних продуктів.

На що здатні жіночі гормони

Головну скрипку в жіночому організмі грають гормони естрогени. Це від них залежить, як довго шкіра залишатиметься красивою і пружною, чи зможе жінка виносити і народити здорового малюка, і навіть яким розміром грудей нагородить її природа. Чим вищий рівень естрогену, тим жінка привабливіша і сексуальніша. А ось нерегулярний місячний цикл, часті збої, виражений передменструальний синдром можуть сказати про те, що запаси жіночих гормонів недостатні. Щоб подібні неприємності вас не стосувалися, в раціоні кожної жінки обов'язково мають бути присутніми наступні продукти: сочевиця, горох, квасоля, соя та інші бобові, всі види капусти, злаки, горіхи, насіння льону, соняшнику, гарбуза, гранати, фініки, материнка, конюшина, корінь солодки. Всі ці продукти можна умовно зарахувати до «жіночих», оскільки вони мають проестрогенну активність. Цікаво, що кількість фітоестрогенів у рослині змінюється разом з її ростом: у насінні і плодах їх значно більше, ніж у листках і стеблах. До речі, іноді до цього списку можна зарахувати ще й молочні продукти. Звісно, йдеться про натуральне виробництво: щоб корова давала більше молока, її годують конюшиною і люцерною, фітоестрогени яких разом з молочними продуктами потрапляють до нас на стіл. Особливо концентрація гормонів може бути відчутною в сирах, сметані та вершках.

Отже, за тиждень до ПМС переходимо на естрогенну, здебільшого, рослинну «дієту», більше спимо і трохи підвищуємо фізичну активність, щоб поліпшити обмін речовин в організмі. Якщо ваші неприємності не пов'язані зі серйозними захворюваннями, дієтичний ефект ви відчуєте дуже швидко.

Зазвичай, гормони розщеплюються печінкою і виводяться з організму приблизно за 6 годин. Але естрогени та андрогени мають властивість розчинятися і накопичуватися в жировій тканині. А надлишок гормонів може бути також небезпечний, як і брак: науковці довели, що жінки з надлишковою вагою частіше страждають від гормонозалежних захворювань, зокрема, злоякісних утворень грудей і матки. В такому випадку величезну профілактичну роль можуть зіграти все ті ж фітоестрогени - вони частково посідають місце власних естрогенів, тим самим блокуючи їхнє надлишкове накопичення. Крім того, активність фітогормонів значно нижча, тому вони практично не мають побічних ефектів. Хіба що тривале захоплення подібною замісною терапією не бажане, інакше організм перестане виробляти власні естрогени - за непотрібністю.

Продукти, з якими треба знати міру

Захоплюючись корисними властивостями деяких продуктів, не варто забувати про те, що у них також є «другий бік медалі».

Капуста. Вона завоювала любов не тільки дієтологів, але і прихильниць швидких дієт. Крім естрогенного ефекту, цей овоч має не менш виражену здатністю до розщеплення жирів і зниження ваги. Однак, здавалося б, корисна капустяна дієта може привести і до іншого ефекту - організм перестає засвоювати необхідний йому йод, тому насамперед страждає щитоподібна залоза. Щоб капуста проявляла лише свої позитивні властивості, дієтологи радять включати її до свого меню не частіше, ніж один раз на день.

  Title

Хміль. Він є одним з рекордсменів за вмістом фітоестрогенів і основним компонентом для виробництва пива. Шанувальникам цього напою дієтологи рекомендують значно скоротити його споживання. У чоловіків постійний надлишок естрогенів з часом призведе до появи більш округлих жіночних форм, а в деяких випадках - і до зниження лібідо. Але і жінкам літри пива не принесуть користі - вони блокують вироблення рідних естрогенів і змушують попрощатися зі стрункою фігурою. До того ж, пиво - продукт алкогольний, викликає залежність, краще замінити його напоєм без градусів, наприклад, квасом.

Арахіс. Серед усіх горіхів він може має найбільшу концентрацію фітоестрогенів, тому, з'їдаючи більше, ніж 5-6 горішків щодня, ви ризикуєте спровокувати коливання гормонального фону. І це не єдиний недолік арахісу: так само, як і капуста, він блокує надходження і засвоєння йоду в організмі. Щоб не отримати проблем зі щитоподібною залозою, переходьте на волоські горіхи і фундук. А земляний горіх варто викреслити зі списку продуктів, які можна їсти в необмеженій кількості.

Title  

Соя. Цей продукт є в епіцентрі суперечок і розбіжностей. З одного боку, в арсеналі соєвих бобів є всі п'ять компонентів, які здатні пригнічувати розвиток злоякісних утворень - це досить потужна зброя проти раку. Саме на основі сої виробляють безліч фармацевтичних і фітопрепаратів проти онкозахворювань. Однак, ті ж компоненти, які допомагають організму боротися з небезпечною недугою, поступово позбавляють його необхідних мінералів та амінокислот. Наприклад, блокують засвоєння організмом білкових продуктів, заліза, кальцію, магнію і цинку. Але найстрашнішим «гріхом» сої є її безцеремонне вторгнення в дитячий організм. Японські науковці довели, що дитячі молочні суміші на основі соєвих білків провокують розвиток зоба, автоімунних захворювань і навіть зниження інтелекту в майбутньому. Крім того, висока концентрація фітоестрогенів сої в дитячому харчуванні призводить до занадто раннього статевого дозрівання дівчаток і порушення фізичного розвитку хлопчиків. Тому, вибираючи малюкові дитяче харчування, уважно читайте склад на баночці або упаковці.

Гормони і косметика

На будь-які гормональні речовини в складі косметичних засобів накладено суворе табу. Одними з перших це зробили США - ще на початку минулого сторіччя, потім їхній приклад запозичили ЄС, Україна та інші країни, яких сьогодні налічується близько 60. Здавалося б, на цьому можна поставити крапку, але недавні заяви вчених не дають можливості назавжди забути про «гормональну тему». Виявляється, деякі речовини, які на перший погляд не мають нічого спільного з гормонами, накопичуючись в організмі у великих кількостях, можуть провокувати збої в гормональній системі. До них належать триклозан, фталати, парабени і навіть деякі ароматизатори.

Проте, сьогодні відомо понад 70 видів рослин, які мають фітоестрогенну дію. До косметичних продуктів вони потрапляють у дещо іншій формі: найпопулярнішими фітоестрогенами є ізофлавоноїди, лігнани і куместани. Саме такі речовини найчастіше можна побачити в косметиці для проблемної або зів'ялої шкіри, а зовсім не людські чи тваринні гормони.

Здебільшого, за допомогою фітоестрогенів створюють косметику anti-age. Омолоджуючі креми і сироватки з цієї серії адресовані насамперед жінкам віком від 35-40 років - саме в цей час шкіра демонструє перші ознаки старіння. Але вік - далеко не єдина причина, адже перші зморшки, тьмяний колір і нерівності шкіри можуть з'явитися задовго до настання бальзаківського віку. Просто в один момент процес оновлення клітин зменшує свої темпи. Якщо в молодості знадобиться приблизно місяць на те, щоб молода клітина змінила стару, то з віком часовий проміжок збільшується в півтора разу. Як наслідок - шкіра тьмяніє і втрачає пружність. На думку деяких косметологів, фітогормони дарують шкірі другу молодість. Вони проникають через епідерміс і діють, немов батіг, стимулюючи клітини і примушуючи їх швидше ділитися. Але постійно користуватися таким кремом косметологи не радять - через 2-3 місяці варто зробити таку ж за тривалістю перерву і тільки після цього повторити курс.

  Title

Іноді фітоестрогени приходять на допомогу і зовсім юним леді. Наприклад, коли вир гормонів у підлітковому організмі виносить на поверхню різні проблеми: масна шкіра, вугрі, прищі і лупа. Винуватцем подібних неприємностей прийнято вважати надлишок чоловічих статевих гормонів тестостерону й андрогену, які витісняють своєю масою естрогени. І тут дія крему з фітоестрогенами допоможе відновити порушений баланс, правда, лише на окремо взятій території - шкірі обличчя. Такі засоби, крім зволоження і живлення, регулюють виділення шкірного жиру і надають виражений бактерицидний ефект.

Однак, будьте готовими до того, що позитивний результат косметики з фітоестрогенами може виявитися короткочасним - тільки-но припиняєте користуватися кремом, шкіра повертається до початкового стану. Причина проста - фітоестрогени працюють виключно у шкірі і жодним чином не впливають на загальний гормональний фон.

Ефект плацебо: коли фітогормони безсилі

Порівняно з натуральними і синтетичними гормонами, фітоестрогени мають значно слабшу дію. Тому їхня концентрація в препараті має бути приблизно в 5000 разів вищою. Лише в цьому випадку фітогормони в змозі вплинути на процеси, що відбуваються в шкірі. Саме присутність у кремі висококонцентрованих екстрактів дійсно наділяє його особливими повноваженнями вирішувати різні шкірні проблеми. А ось додавання до складу косметики настоянок або олій практично не має сенсу, оскільки в такому вигляді концентрація гормонів занадто низька, щоб очікувати будь-якого ефекту. Це варто враховувати при виборі крему і не потрапляти на хитрощі виробників, які обіцяють, що крем зі соєвою олією розгладить зморшки. Насправді він лише зволожить шкіру.

Однак, навіть у достатній концентрації фітоестрогени не завжди можуть продемонструвати свої косметичні властивості. Наприклад, на окрему увагу заслуговує група рослинних гормонів лігнанів, які присутні в злаках і насінні льону. Естрогеноподібну дію на клітини організму ці речовини мають тільки після розщеплення їх у кишківнику. Тому крем з їхньою наявністю принесе користь тільки за умови, що ви його з'їсте. В іншому випадку від нього не варто чекати заявленого результату.

Що треба знати про діабет: симптоми, різновиди, профілактика

Українці Австралії підтримали волонтерів та учасників АТО

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers