rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ «Центренерго» скасувало виставковий тендер на вугілля за 1,5 мільярда гривень через відсутність учасників

ПАТ «Центренерго» 7 квітня скасувало торги на постачання 700 тисяч тонн вугілля очікуваною вартістю 1,52 млрд. грн. через відсутність пропозицій. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

 

Тендер було оголошено 27 березня. Якісні характеристики бажаного вугілля передбачали, що «Центренерго» планує закупівлю «тощого» вугілля або антрациту з ПАР чи Росії. Постачання планувалось в одеські порти. Очікувана вартість $80 за тонну відповідала ціні російського вугілля. На півдні Африки вугілля необхідної якості зараз торгується по $78, відтак, в українському порту його вартість становитиме близько $90 з урахуванням постачання, що дорожче від очікуваної ціни торгів.

За оцінкою колишнього члена НКРЕКП Андрія Геруса, скасування торгів є передбачуваним результатом.

«На торгах не було тендерної документації англійською мовою, «Центренерго» планувало замовити одразу гігантську партію розміром 700 тисяч тонн, не розбивши її на лоти. І до того ж, у компанії немає репутації на міжнародному ринку, оскільки «Центренерго» раніше взагалі ніколи не купувало вугілля у відомих трейдерів, користуючись послугами незрозумілих фірм, що постачали вугілля з ОРДЛО чи Росії через «прокладки». А загалом, чим більша кількість учасників тендера, тим краща якість закупівель у компанії. У даному випадку висновки очевидні», - зазначив Герус.

Одразу після скасування тендера «Центренерго» оголосило нові торги на таку саму кількість вугілля 700 тис. тонн, але вже за підвищеною ціною - 2 448 грн., або $90 за тонну на загальну суму 1,71 млрд. грн. Прийом пропозицій призначено на 12-14 квітня. Дату торгів наразі не визначено. У випадку скасування повторних торгів «Центренерго» зможе провести переговорну закупівлю.

Нагадаємо, постачання антрациту з ОРДЛО були ускладнені взимку через блокаду двох із п'яти залізничних колій, ініційовану нардепами від «Самопомочі» Семенченком та Парасюком.

У березні президент Петро Порошенко та РНБОУ офіційно зупинили все залізничне сполучення з окупованим Донбасом.

В уряді планують, що заміщення антрациту від сепаратистів проведуть за рахунок імпорту 4,8 млн. тонн вугілля через порти.

Попередні постачання імпортного вугілля для українських держкомпаній завершувались скандалами.

У 2015 році фірма «Mercuria energy trading s.a.» здійснила постачання на ім'я держкомпанії «Укрінтеренерго» 320 тис. тонн антрацитового вугілля з Південно-Африканської Республіки на загальну суму 395,66 млн. грн. Зараз «Центренерго» як кінцевий отримувач вугілля шукає юристів, аби судитись з постачальником через погану якість отриманого палива. За даними «Наших грошей», суперечка триває через те, що проби вугілля при відправці з ПАР показували більш вигідну постачальнику високу якість палива. А проби вугілля в одеському порту показали більш вигідну покупцеві низьку якість вугілля. Відтак, визнання судом взятої в Україні проби як більш релевантної означатиме, що «Mercuria» муситиме повернути «Центренерго» близько 100 млн. грн.

У 2016 році «Українська правда» повідомила, що під виглядом вугілля з ПАР оточення Віктора Медведчука продавало для «Центренерго» антрацит з окупованого Донбасу чи Росії через гонконгську фірму «Arida Global Limited». При цьому, постачання в Україну, нібито, проводилось через залізницю, а не через порти.

Джерело: «Наші гроші»

Кімната розкоші для плацкартного вагону

Комахи покидають бурштиновий полон

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers