rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Наша духовність \ Пасхальне послання Постійної конференції українських православних єпископів поза межами України

Преподобним отцям, монашеству та всім вірним Української Православної Церкви поза межами України та нашим братам і сестрам в Україні

 

«Тілом заснувши, як мертвий, Царю і Господи, на третій день воскрес єси. Адама підвів із тління і подолав смерть, Пасха нетліннa, світу спасіння»

Eкзапостиларій

 

Високопреподобні та преподобні отці, любі брати і сестри,

Христос воскрес!

Сьогодні весь християнський світ у єдиному і радісному хорі славить подію, якій немає порівняння в усіх часах і віках. У Преславному Воскресінні Христовому полягає вся сутність християнства та міститься розгадка таємниці нашого життя і віри. «Якщо би Христос не воскрес - каже апостол Павло, даремною була б проповідь і віра наша» (1 Кор.15:14). Без Воскресіння Христового не було б нашої віри, а без віри не було б істинного життя, тому що віра Христова - це наша суть і наше духовне єство. У цю Пасхальну ніч ми словами св. Іоана Золотоустого проголошуємо перемогу життя над смертю: «Де пекло, твоє жало, де смерте, перемога твоя? Христос воскрес - і жоден померлий не залишився у гробі».

Але, разом з тим, ми бачимо і чуємо, що вмирають наші ближні, помирають молоді і старші. У чому ж перемога Христа над смертю? Смерть буває різною: буває тілесна смерть, але є ще страшніша - смерть духовна, коли душа вмирає, віддаляючись та розлучаючи себе з Богом. Такою смертю протягом тисячоліть до приходу Христового помирало все людство, втративши Бога як джерело життя.

І ось Христос, Син Божий, прийшов на землю. Як Бог, Він не міг померти, але з любові до нас, як людина, Він розділив з нами нашу долю, зійшов на Хрест і за нас помер.

Христос воскрес із мертвих, зійшов у пекло - в безодню гріха, і своїм приходом назавжди зруйнував смерть, наповнивши всіх дивним світлом вічного життя.

У цей радісний Пасхальний день радіймо і ми, любі брати і сестри, бо в цей день Воскресінням Христа відбувся порятунок світу, радіймо і веселімося, бо Христос - Переможець смерті і пекла - відкрив нам шлях до вічного життя і спасіння.

Своїм Воскресінням Христос відчинив нам двері до неба, а насамперед, усім тим, хто приходить до Нього з вірою, надією і любов'ю.

Радіють нині всі скорботні і стражденні, хворі й убогі, і ті, що несуть тягар тяжких обставин земного життя, бо радість Воскресіння є більшою, ніж усі тимчасові скорботи і страждання.

«Страждання теперішнього часу, - каже апостол Павло, - нічого не варті супроти тієї слави і радості, які відкриються нам, коли з благодаті Христа Спасителя ми станемо спадкоємцями благ небесних та учасниками Його вічної слави».

Радіймо і дякуймо Богові, що полюбив нас так, що і Сина Свого Єдинородного віддав за наше спасіння і вічне життя.

Як ми, православні християни, можемо віддячити за цю непереможну і Божественну любов Спасителя? Ми повинні за все дякувати Богові, виконуючи Його заповіді, і навчитися любити кожну людину так, як полюбив нас Бог. Нам потрібно відмовитися від усього тимчасового і тлінного, відмовитися від себелюбства і жити для інших.

Пасха означає перехід з одного стану в інший. «Як у давні часи ізраїльський народ вийшов з єгипетського полону в Обіцяний Край, так і наша душа повинна здійснювати перехід від полону гріха до благочестя і чеснот» (слова преподобного старця Дорофея).

У ці святкові та Пасхальні дні ми щиро вітаємо духовенство, дияконство та монашество Української Православної Церкви в діаспорі, нашу молодь і дітей, та, передусім, наших братів і сестер в Україні, котрі долають різноманітні труднощі і випробовування, захищаючи свою Батьківщину.

Нехай Воскреслий Христос принесе довгоочікуваний мир і єдність у кожну українську сім'ю і родину, зміцнить нашу віру, наповнить наші серця духовною радістю, примножить любов, щоб у всій повноті ми змогли насолодитися радістю світлих Пасхальних днів.

Ми молимось і віримо, що Господь Бог благословить наш український народ і наша матір - Україна - стане сильною європейською країною. Благословення Воскреслого Христа нехай буде з усіма Вами.

 

Воістину Христос воскрес!

 

З архіпастирським благословенням,

+ Юрій, митрополит Української Православної Церкви в Канаді

+ Антоній, митрополит Української Православної Церкви США

Української Православної Церкви в діаспорі

+ Єремія, архієпископ Української Православної Єпархії Бразилії

та Південної Америки

+ Даниїл, архієпископ Української Православної Церкви США

+ Іларіон, єпископ Української Православної Церкви в Канаді

+ Андрій, єпископ Української Православної Церкви в Канаді

 

Д-р Клас Гуіцінг: «Нові медіа та сучасний релігійний кінематограф будують міцні мости комунікації між Церквою та молоддю»

День вічного щастя

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers