rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Автосвіт \ У Франції транслюватимуть перші у світі перегони наномобілів

У Франції транслюватимуть перші у світі перегони наномобілів

У Франції пройдуть перші в світі перегони молекулярних «наномобілів» на золотій пластині, NanoCars Race, які покажуть в прямому ефірі.

Фактично перегони будуть безпілотними, а бій покаже винахідливість учених, які створюють транспортні засоби, повідомляє Tehnot.

«Кожен «автомобіль» для перегонів є складною молекулярною машиною з декількох сотень атомів, причому, двигунів у них немає: рух і спостереження за ним забезпечать вузькі потоки електронів скануючого тунельного мікроскопа. Завданням кожного мікроболіда стане покриття 100 нм траси - «наномобілі» рухатимуться по відполірованій золотій пластині паралельними «змійками» з поворотами розміром 20 нм. Хоч автодром і короткий, його проходження триватиме багато часу: транспортні засоби будуть боротися близько 38 годин», - йдеться у повідомленні.

Головною відмінністю «автомобілів» є їхня форма, серед учасників є Y-подібний варіант зі Швейцарії та американський майже справжній позашляховик з величезними колесами.

Під кожен нанобезпілотник виділять окрему ділянку на трасі з дорогоцінного металу, при цьому, звичних для традиційних перегонів дозаправки або заміни шин не передбачається, але можливий варіант заміни «боліда», якщо потік електронів зруйнує зв'язку в «перегоновій» молекулі. Дія відбуватиметься в складних для людини умовах: глибокому вакуумі (10 в -8 ступені паскалів) при температурі -268 градусів за Цельсієм. Переможцем стане той «наномобіль», який першим добереться до фінішу.

Головним завданням NanoCars Race є не поява нового способу заробити тоталізаторам, а популяризація науки і прискорення прогресу у методах маніпуляції нанорозмірними об'єктами, окремими молекулами й атомами. Цьому посприяють як самі досягнення вчених при створенні нанотранспорта, так і пряма трансляція забігу.

Місцем для змагань стане Центр розробки матеріалів і структуральних досліджень (CEMES) французького Національного центру наукових досліджень (CNRS). Зі шести фіналістів NanoCars Race у фінальному етапі змагатимуться лише 4 команди, перегони будуть транслюватися онлайн на YouTube-каналі і в Facebook. Початок - 28 квітня, о 10:00 год. за Києвом.

Осло виділив $1 мільярд на електровелосипеди для мешканців міста

Із 3 квітня в Осло офіційно стартує велосезон. Кожному мешканцеві міста мерія оплачує половину затрат на купівлю вантажного електровелосипеда.

Про це повідомляє Forbes.

«Всього на велосипедування Осло виділено $1 млрд. 700-тисячне місто, розташоване на фіорді, пропагує велосипеди так завзято, як і його скандинавські сусіди. Велосипедна складова - найважливіша частина програми з екологічного оздоровлення норвезької столиці. Зараз у місті тимчасово заборонені дизельні автомобілі», - зазначається в публікації.

У планах мерії до 2019 року заборонити в'їзд автомобілів до центру Осло, а до 2025-го - остаточно відмовитися від використання особистого транспорту. Таким чином до 2030 року рівень викидів вуглецю в місті буде дорівнювати нулю.

Наразі в Осло діють понад 200 точок прокату міських велосипедів. Карта велостанцій викладена на спеціальному сайті в Інтернеті. Абонемент на сезон коштує 299 норвезьких крон, тобто, близько $35. Але для туристів передбачена застава за велосипед в розмірі близько $1000.

У США створили безпілотник для перевезення поранених

Американці створили безпілотник, який розвиває швидкість до 130 кілометрів на годину і дає можливість якнайшвидше перевезти пораненого бійця до госпіталю.

Про це повідомляє VectorNews.

Дрон вертолітного типу DP-14 Hawk може долати великі відстані з вагою 105 кг. Безпілотник дуже важливий для військових, з ним зростає ймовірність врятувати життя пораненого солдата.

Раніше британська компанія Windhorse Aerospace розробила одноразовий безпілотний літальний апарат для постачання їжі, дерев'яний корпус якого можна використовувати для розпалювання багаття, а вчені з Брістольського університету спільно з фахівцями компанії BMT Defence Services за замовленням Міністерства оборони Британії розробили БПЛА, здатний здійснювати м'яку посадку на обмежений майданчик.

Фахівці з університету Міннесоти (США) створили новий безпілотний літальний апарат SUAV:Q, який є, по суті, аеродинамічним крилом.

Натомість, Rolls-Royce планує протягом трьох років побудувати безпілотний вантажний корабель.

У ПАТ «АвтоКрАЗ» створили нову модель вантажівки

Нова надлегка модель КрАЗ-4501Н2 може замінити іноземні аналоги малотоннажних спеціальних автомобілів на внутрішньому ринку.

Таким досягненням вітчизняного автомобілебудування поділився у Facebook прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Чудова новинка від ПАТ «АвтоКрАЗ» - надлегка модель КрАЗ-4501 уже готова замінити іноземні аналоги малотоннажних спеціальних автомобілів на внутрішньому ринку. Приємно бачити, що машинобудівна галузь в Україні продовжує активно розвиватись та працювати над виробництвом якісного українського продукту. Так тримати!» - написав Гройсман.

У прес-службі ПАТ «АвтоКрАЗ» зазначають, що шасі нового авто має можливість відбору потужності від коробки передач. Усі вузли та агрегати - полегшені. Рама - з гнутого профілю заввишки 260 мм, полегшений рульовий механізм інтегрального типу, повітряні ресивери зменшеного об'єму, акумуляторні батареї також зменшеної ємності (100 Ач), є АБС.

З початку року в Україні зареєстровано понад півтисячі електрокарів

За січень-березень поточного року в Україні було зареєстровано 548 електрокарів і 219 «гібридів».

Про це свідчить статистика Міністерства внутрішніх справ України, інформує electrocars.ua.

«За січень-березень 2017 року в Україні було зареєстровано ще 548 електрокарів і 219 гібридів. Порівняно з кількістю зареєстрованих за попередній рік, загальна кількість електромобілів за перші три місяці збільшилася на 32%, а гібридів - на 24%», - йдеться у повідомленні.

Як відомо, протягом 2016 року в Україні було зареєстровано 2593 «зелених» авто: 1709 автівок на електротязі та 884 - з гібридною силовою установкою. Усього за січень-березень в країні зареєстровано 3928 екологічних автомобілів.

Експерти Electrocars прогнозують динаміку у 3000 електромобілів та гібридів на 2017 рік, враховуючи показники першого кварталу.

За результатами 2016 року Україна посіла 5-е місце у рейтингу «Головні електромобільні країни».

«Мерседес» втікає від гонитви: головні інтриги нового сезону Формули-1

Cadillac презентував нову систему автопілота

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers