rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Чикаго вшанувало славний ювілей – 45-у річницю від початку заснування Українського Інституту модерного мистецтва

Історичний шлях утворення та всебічного розвитку української діаспори в Сполучених Штатах Америки бере свій початок наприкінці ХІХ сторіччя. Першими емігрантами в Чикаго було зведено греко-католицьку катедру св. о. Миколая, Православний Катедральний собор св. кн. Володимира, Українську католицьку катедральну школу св. о. Миколая, Український Національний музей, Український Інститут модерного мистецтва. З плином часу на околицях Чикаго створювались нові парафії та школи українознавства при них, молодіжні та громадські організації, культурні центри, українські фінансові установи, в яких вирувало в минулому і процвітає до сьогодні громадське, духовне та мистецьке життя українців за океаном.

Одним з найкращих мистецьких центрів по праву вважається Український Інститут модерного мистецтва, популярний не тільки серед українців, а й серед інших народностей, що співіснують у місті вітрів. У 2014 році, за версією американського журналу «Chicago Magazine», УІММ було визнано найкращим у щорічному конкурсі «Best Of Chicago» в номінації «Best Neighborhood Art Museum».

Днями Український Інститут модерного мистецтва урочисто відзначив свій 45-річний ювілей. Проливний дощ не завадив зібратися великій кількості людей, котрі виявили бажання привітати Інститут зі славним ювілеєм. Серед гостей - представники Генерального консульства України в Чикаго, представники духовенства, молодіжних, мистецьких, фінансових установ, громадських організацій, представники інших національностей, зокрема, американців.

Головний доповідач та ведуча програми вечора, заступник голови УІММ, голова ювілейного комітету п. Мотря Мельник виступила зі змістовною промовою, яку вважаю за доцільне подати в оригіналі: «Преподобний отче Мироне, Генеральний консуле України п. Ларисо Герасько, шановні представники Ради директорів Фундації «Спадщина», представники Ради директорів Української Американської Федеральної Спілки «Самопоміч» та Фундації «Самопоміч», шановні гості!

 

Title

 

Маю за честь привітати всіх вас на сьогоднішньому святі - вшануванні 45-ї річниці з дня заснування Українського Інституту модерного мистецтва. Святкуючи сьогодні наш славний ювілей, ми хотіли би вшанувати і згадати імена першопрохідців - ініціаторів створення УІММ. Ці новатори і подвижники були представниками політичної післявоєнної хвилі української еміграції. Серед них - Костянтин Мілонадіс, Михайло Урбан, Василь Качуровський, д-р Ахіль та Віра Хрептовські, Олег Коверко. 45 років тому ці люди посіяли зерно, яке проросло і розквітло прекрасними мистецькими галереями в міжнародному масштабі. Один із них, Олег Коверко, сьогодні присутній у цьому залі. Впродовж 30-ти років Олег Коверко був президентом УІММ, а також обіймав різні посади як у Раді директорів, так і в різних комітетах.

На початках УІММ розміщувався на двох поверхах триповерхової будівлі на Південно-Східному розі вулиць Oakley і Chicago Ave. Проте, впродовж декількох років виникла потреба у збільшенні площі, необхідної як для тимчасових виставок, так і для розміщення швидкозростаючої постійної колекції. Дякуючи благодійникам - родині Хрептовських, родині Трухлих, родині Демус, родині Струтинських та родині Шандрів - було придбано будівлю, де УІММ розташований на сьогоднішній день.

Реконструкцію і фасад було здійснено за проектом відомого місцевого архітектора Стенлі Тайгермана.

Title  Title
 Представники від Кредитівки «Самопоміч»: М. Кос,
В. Войтихів, О. Караван, Б. Ватраль,
Х. Козій, О. Фединяк
 Представники від Фундації «Спадщина»:
П. Надзікевич, Т. Гаврик, М. Мельник, П. Бандрівський

 

Хочу згадати імена людей, які зі самого початку добровільно віддавали свої зусилля, час та досвід на розбудову Інституту. Серед них - адвокат Борис Антонович, д-р Віра Боднарук, Стівен Калуці, Наталка Домченко, Марта Фаріон, Юрій Кавка, Олександра Коверко, Олександра Кочман, Богдан Ковальський, Любомир Крушельницький, Ярослава Кучма, Рей і Ліда Литвини, Іван Ольшанський, Арнольд Мавенбах, Люба Маркевич, Юрій Миськів, Христина Павлик, Ліда Петруняк, Калина Помірко, Лариса Райфел, Юрій Самбірський, д-р Василь Трухлий, Юрій Струтинський. Багато з них сьогодні присутні в цьому залі.

З моменту свого переїзду в 1978 році в приміщенні УІММ було зроблено декілька реконструкцій для збільшення виставкових площ, бібліотечних та архівних об'єктів. Постійна колекція УІММ має найбільші в світі колекції українсько-американських абстрактних та мінімалістських робіт з 1950-х, 60-х і 70-х років. У колекції Інституту зберігаються роботи відомих українських художників, зокрема, таких, як Архипенко, Грінченко, Соловій, Андрієнко, роботи українських нонконформістів радянської епохи, а також роботи сучасних українських художників міжнародного рівня.

У саму назву нашої установи засновники свідомо вклали слово «інститут». Вони бачили УІММ не тільки місцем для проведення мистецьких виставок, а і місцем для навчання, тобто, вони бачили в майбутньому інститут як освітній форум.

І ось це майбутнє настало. На честь 45-ї річниці з часу утворення, ми, послідовники, хочемо втілити в життя ідеї засновників УІММ шляхом будівництва і створення навчального Центру мистецтва для дітей української громади Чикаго та його передмість. За останні роки шкільна освітня програма в США спрощена до загальних основних предметів математики та читання. Мистецька освіта, яка позитивно впливає на розвиток мови, моторику, критичне мислення і навики прийняття самостійних рішень, розвитку зорово-просторових навиків, опинилася поза межами американської навчальної програми. Саме тому питання створення мистецького навчального центру для дітей на сьогодні є дуже актуальним».

 

Title
 

 

Відтак, зі вступним словом до присутніх звернувся голова Ради директорів УІММ д-р Павло Надзікевич. Пан Павло розповів про минуле, сучасне і плани на майбутнє УІММ. У минулому основоположники Інституту мріяли про поширення української культури в світі, зокрема, українського модерного мистецтва, що було заборонене в Україні в роки тоталітарного режиму. На той час УІММ був єдиним мистецьким центром, який репрезентував модерне мистецтво.

Сьогодні УІММ вважається поважною мистецькою установою, яка визнана локальною пресою Чикаго, має підтримку серед еліти та мистецького світу. Виставляти свої роботи в залі Інституту є великим поступом для митця у побудові мистецької кар'єри. На відкриття персональної виставки доводиться чекати в черзі понад два роки.

«На сьогоднішній день УІММ перебуває в стадії розвитку, і колектив хоче розпочати велику роботу, пов'язану зі збільшенням виставкової площі та будівництвом студії для дітей. Також будемо працювати над тим, щоб наш Інститут став центром між мистецькими інститутами та локальними коледжами. УІММ повинен бути джерелом інформації, джерелом знань для тих установ, котрі хочуть знати про українське мистецтво, про українських митців світового рангу», - зазначив Павло Надзікевич.

Від імені дирекції та управи УІММ пані Мотря щиро подякувала фінансовим установам та всім добродіям, які з розумінням сприйняли грандіозний план розбудови УІММ. До слова було запрошено голову Фундації «Самопоміч» п. Оресту Фединяк та члена Ради директорів Фундації «Спадщина» п. Тараса Гаврика.

 

Title
 

 

У своїй промові пані Фединяк дала високу оцінку діяльності УІММ. Зокрема, вона підкреслила, що «...Впродовж 45-ти років Український Інститут модерного мистецтва зберігає мистецьку спадщину українських митців діаспори. Завдяки зусиллям працівників та фундаторів Інституту ми не втрачаємо зв'язок зі своїм народом та плекаємо національні цінності, а наша молодь зростає в чудовій мистецькій атмосфері. Під вмілим проводом дирекції та завдяки старанній роботі як працівників, так і численних добровольців, УІММ став провідною установою серед мистецьких галерей Чикаго, пропагуючи українське мистецтво на широкій світовій арені. Дирекція Кредитової спілки «Самопоміч» високо цінує подвижницьку працю засновників, меценатів та членів УІММ. Бажаємо вам подальших успіхів у вашій роботі на користь наступних поколінь і всіх мешканців Чикаго».

Від імені Фундації «Самопоміч» п. Ореста побажала УІММ здійснення всіх задумів та вручила чек у дарунок мистецькій установі на її розбудову.

Представник від Ради директорів та секретар Фундації «Спадщина» адвокат п. Тарас Гаврик щиро привітав Український Інститут модерного мистецтва з нагоди святкування 45-річчя, подякував колективу за важливу роботу зі збереження та популяризації у світі української мистецької творчості, літератури, музики. Пан Тарас зазначив, що колектив Фундації високо цінує працю першопрохідців, які заклали фундамент 45 років тому. Вони чудово розуміли, що потрібно не тільки плекати своє, українське модерне мистецтво, а й торувати шлях на світову мистецьку арену.

 

Title
 

 

Доповідач підкреслив важливість ідеї створення при УІММ навчального центру для дітей. Рада директорів Фундації цінує зусилля колективу Інституту і цілком підтримує корисну для української громади ідею розбудови цього культурного центру. Фундація впродовж багатьох років допомагала і надалі допомагатиме УІММ. Важливим також є те, що УІММ розбудовується на цьому ж місці, розвиваючи і зберігаючи територію Української околиці недалеко від центральної частини Чикаго. Від імені свого колективу Тарас Гаврик вручив щедрий подарунок на розбудову та розвиток Інституту.

Далі, одне за одним, до мікрофону підходили численні гості, вітали УІММ зі славним ювілеєм. Зокрема, Генеральний консул України в Чикаго пані Лариса Герасько зазначила, що «...На сьогодні Український Інститут модерного мистецтва є одним із провідних українських культурно-мистецьких майданчиків на Середньому Заході. УІММ відіграє важливу роль у просуванні та популяризації української історії, культури та мистецтва у США крізь призму духовних цінностей, що є особливо актуальним і потрібним сьогодні».

 

Title
 

 

Керівник створеної при УІММ групи молодих фахівців «UIMA NEXT» Марта Ривак розповіла присутнім про плани зі залучення до співпраці з Інститутом молодих людей. Добре відома у мистецьких колах художник з текстилю Валя розповіла про свій творчий шлях на теренах мистецтва у США.

 

Title
 

 

Своєю чарівною грою на бандурі потішив присутніх бандурист Іван Шміло. У його виконанні прозвучала в'язанка українських пісень, які, мабуть, уже стали класикою, а також авторська мелодія, виконана вперше на цьому вечорі.

 

Title
 

 

Церемонію закриття вечора здійснила голова Українського Інституту модерного мистецтва п. Орися Коссак-Кардосо. Пані Орися розповіла про нелегку кропітку роботу колективу установи впродовж чотирьох з половиною десятиріччя. Одні люди змінювали інших, втілюючи в життя ідеї та мрії своїх попередників.

Вона щиро подякувала всім тим, хто впродовж десятиріч працював задля розбудови і слави Інституту. Особлива подяка була виголошена тим людям, котрі на сьогодні жертвують своїм часом, коштами, ідеями для однієї мети - підтримки та розвитку УІММ. Також Голова УІММ подякувала куратору Стано Грездо, який відзначає в цьому році ювілей своєї 10-річної праці для УІММ.

Від імені колективу та читачів нашого часопису прийміть найщиріші вітання з поважним ювілейним повноліттям! Зичимо всьому колективові УІММ протягом наступних 45 років працювати не менш продуктивно. Міцного здоров'я вам на многая і благая літа!

Світлини автора та пані Марти Фаріон

Title
Title Title 
 Title Title Title
 Title Title Title
 Title Title Title
 Title Title Title
 Title Title Title

 

Свято Т. Г. Шевченка у школі українознавства «Барвінок»

Noche de Espana!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers