rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Топ 10. Найзагадковіші місця планети
Світ має багато загадкових пам’яток, створених давніми майстрами. Ці місця були ретельно вивчені вченими, істориками та археологами, але деякі з них настільки давні, незакінчені або незрозумілі, що все ще не ясно, навіщо вони були побудовані і якій меті слугували. Ми підготували добірку «найзагадковіших місць планети», які досі викликають багато запитань, збиваючи з пантелику дослідників.

 Title 

10. Почнемо з десятого місця. Це – кургани Кахоку

Кахоку – назва індіанського поселення поблизу Іллінойсу, США. Археологи вважають, що місто було засноване в 650 році нашої ери, і складна структура його будівель доводить, що колись це було високорозвинуте процвітаюче суспільство. На піку розвитку Кахоку населяли 40 000 індіанців – це було найбільш густонаселене поселення Америки до прибуття європейців. Найголовніша пам’ятка Кахоку – земляні кургани висотою до 100 футів на ділянці в 2200 акрів. По всьому місту також розташована мережа терас, і вважається, що особливо важливі будівлі, такі, як будинок правителя, були побудовані на верхніх терасах. Під час розкопок було знайдено дерев’яний сонячний календар під назвою Woodhenge. Календар відігравав найважливішу роль у житті спільноти, як релігійну, так і астрологічну, відзначаючи дні сонцестояння і рівнодення.
 Title 
Хоча вчені постійно знаходять нову інформацію про співтовариство кахокійців, найбільшою таємницею залишається – яким є сучасне індійське плем’я, що походить від мешканців стародавнього міста, і що змусило їх відмовитися від свого міста.

9. Дев’яте місце в списку – Ньюгрейндж

Вважається, що це – найстаріша і найвідоміша доісторична споруда в усій Ірландії. Ньюгрейндж був побудований із землі, каменю, лісу і глини приблизно в 3100 році до н. е, приблизно за 1000 років до будівництва пірамід у Єгипті. Складається ця будівля з довгого коридору, який веде до поперечної палати, що, ймовірно, використовувалася як могила. Найбільш характерна особливість Newgrange – точний і міцний проект, який допоміг споруді залишитися повністю водонепроникною до теперішнього часу. Що найдивніше – вхід у могилу розташований стосовно сонця у такий спосіб, що при зимовому сонцестоянні, в найкоротший день року, промені сонця проникають через невеликий отвір у 60-футовий прохід, де вони освітлюють підлогу центральної кімнати монумента.
Археологи припускають, що Newgrange використовувався як могила, але чому і для кого, все ще залишається таємницею. Також складно визначити, яким чином давні будівельники з такою точністю розрахували конструкцію, і яку роль мало сонце в їхній міфології. Вчені так і не змогли визначити точну причину будівництва Ньюгрейндж.

 Title 

8. На восьмому місці розташовані підводні піраміди Йонагуні

З усіх відомих пам’яток в Японії, можливо, жодна не є більш загадковою, ніж піраміди Йонагуні, – підводне формування, яке розташоване недалеко від берега островів Рьюку. Місце було виявлено в 1987 році групою водолазів, які спостерігали за акулами. Знахідка миттєво викликала величезну кількість дебатів в японському науковому співтоваристві. Монумент складений з низки висічених гірських формувань, включаючи масивні платформи і величезні кам’яні стовпи, які лежать на глибині від 5 до 40 метрів. Найпопулярніше формування має назву «черепаха» через свою унікальну форму. Підводні течії в цій акваторії досить небезпечні, але це не завадило монументу Йонагуні стати одним з найпопулярніших місць для пірнання в усій Японії.
Дебати, що досі тривають навколо Йонагуні, засновані на одному ключовому питанні: чи дійсно пам’ятник – природне явище, чи створений штучно? Вчені довго стверджували, що протягом тисячоліть сильні підводні течії та ерозія виточили формування з дна океану, і вони вказують на факт, що пам’ятник – частина твердої скелі. Інші вказують на безліч прямих країв, квадратні кути і безліч формувань різної форми, доводячи, що пам’ятник має штучне походження. Якщо прихильники штучного походження мають рацію, то виникає ще більш цікава таємниця: хто побудував пам’ятник Йонагуні і з якою метою?

 Title 

7. Лінії Наска в рейтингу найбільш загадкових місць планети посідають сьоме місце

Геогліфи Наска – низка ліній і піктограм, розташованих на сухому плато в пустелі Наска, Перу. Вони покривають територію приблизно в 50 миль і були створені між 200 роком до н. е. і 700 роком нашої ери індіанцями Наска. Лініям вдалося залишитися неушкодженими протягом сотень років завдяки посушливого клімату цього регіону: дощі і вітри тут бувають дуже рідко. Деякі з ліній охоплюють відстані в 600 футів і зображують безліч предметів, від простих ліній – до комах і тварин.
  
Вчені знають, хто намалював лінії Наска і як вони зробили це, але вони все ще не знають навіщо. Найпопулярніша гіпотеза – те, що лінії, швидше за все, фігурували в релігійних віруваннях індіанців, і що вони зробили ці малюнки як пожертви богам, які зможуть бачити їх з неба. Інші вчені стверджують, що лінії – свідчення використання масивних ткацьких верстатів, а один дослідник навіть запропонував безглузду теорію, що лінії – залишки давніх аеродромів, що використовувалися зниклим, технологічно просунутим суспільством.

Title  

6. Шосте місце має Гозекське коло в Німеччині

Одне з найбільш таємничих місць у Німеччині – Гозекське коло, пам’ятник, зроблений із землі, гравію і дерев’яних палісадів, який вважається найбільш раннім прикладом примітивної «сонячної обсерваторії». Коло складається з низки круглих канав, оточених стінами палісаду (які були з тих пір відновлені). Вважається, що пам’ятник був побудований приблизно в 4900 році до н. е неолітичними народами.
Точна та якісна будівля пам’ятника примусила багатьох учених вважати, що коло було побудоване, щоб слугувати примітивним сонячним або місячним календарем, але його точне використання – все ще джерело дебатів. Згідно зі свідченнями, так званий «сонячний культ» був широко поширений у стародавній Європі. Це призвело до припущення, що коло використовувалося в деяких ритуалах, можливо, навіть у ритуалі принесення людської жертви. Ця гіпотеза повинна, все ж таки, бути доведена, але археологи витягли кілька людських кісток, включаючи безголовий скелет.

  Title

5. На п’ятому місці загадковий Саксайуаман – стародавня фортеця великих інків

Недалеко від відомого стародавнього міста Мачу-Пікчу розташований Саксайуаман, дивний комплекс з кам’яних стін. Ряд стін був зібраний з масивних 200-тонних блоків скелі і вапняку, і вони розміщені в зигзагоподібній формі вздовж схилу. Найдовші блоки складають приблизно 1000 футів у довжину, і кожен має приблизно п’ятнадцять футів у висоту. Пам’ятник зберігся в гарному стані, враховуючи, скільки йому років, і особливо зважаючи на те, що в цій місцевості часто бувають землетруси. Під фортецею були знайдені катакомби, що, найімовірніше, ведуть до інших споруд столиці інків – міста Куско.
Більшість учених згодні, що Саксайуаман слугував своєрідною фортецею. Однак, це питання залишається досить спірним, оскільки існують й інші теорії. Ще більш таємничими є технології, які використовувалися при будівництві фортеці. Як більшість кам’яних будівель інків, Саксайуаман був побудований з великих каменів, які прилягають один до одного настільки щільно, що навіть аркуш паперу не пройде між ними. Те, як індіанцям вдалося транспортувати настільки важкі камені, все ще невідомо.

Title  

4. На четвертому місці – острів Пасхи, поблизу берегів Чилі

На острові Пасхи є пам’ятники Моаї – група величезних людських статуй. Моаї були вирізані приблизно між 1250 і 1500 роками нашої ери найбільш ранніми мешканцями острова, і, як вважається, зображують предків людей і місцевих богів. Скульптури були висічені та вирізані з туфу – вулканічної породи, яка поширена на острові. Вчені з’ясували, що спочатку було 887 статуй, але багаторічна боротьба серед кланів острова призвела до того, що вони були зруйновані. Сьогодні є лише 394 статуї, які все ще стоять, найбільша з них становить 30 футів у висоту і важить більше, ніж 70 тонн.
Вчені дійшли згоди в питанні про причину встановлення статуй, але як остров’яни зробили їх – все ще тема для дебатів. Середній Моаї важить кілька тонн, і вчені не можуть описати, як пам’ятники транспортувалися від Rano Raraku, де більшість з них було створено, до різних куточків острова Пасхи. Впродовж останніх років найпопулярніша теорія полягає в тому, що будівельники використовували дерев’яні сани і бруски, щоб перемістити Моаї. Це також дає відповідь на питання, як такий зелений острів став майже повністю безплідним.
Тепер переходимо до трійки лідерів рейтингу «Найзагадковіші місця Землі».

 Title 

3. На третьому місці розташувалися скрижалі Джорджії

У той час, коли більшість місць стали загадками після тисячоліть, скрижалі Джорджії були загадкою від самого початку. Пам’ятник складається з чотирьох монолітних плит граніту, які підтримують один карнизний камінь. Монумент був створений у 1979 р. людиною під псевдонімом RC Christian. Скрижалі показують на сторони світу, в деяких місцях зроблені отвори, через які можна побачити Полярну зірку і Сонце. Але найцікавішими на плитах є написи, які можна вважати своєрідними настановами для майбутніх поколінь, що вижили в результаті глобального катаклізму. Ці написи викликали безліч суперечок і збурень, пам’ятник неодноразово зазнавав осквернення.
Крім безлічі протиріч, дуже небагато відомо про те, хто побудував цей пам’ятник або яка його справжня мета. RC Christian стверджував, що він представляв незалежну організацію і не контактував з нею після завершення будівництва. Оскільки пам’ятник був побудований у час розпалу холодної війни, одна популярна теорія стверджує, що наміри групи полягають у тому, що Джорджійські скрижалі повинні бути своєрідним нагадуванням, слугувати підручником для тих, хто почне відновлювати суспільство після ядерного Голокосту.
Title  

2. На другому місці – Великий Сфінкс у Гізі

Неймовірно, але статуя Сфінкса, вирізана з однієї монолітної частини скелі, складає 240 футів у довжину, 20 футів у ширину і 66 футів у висоту. Це – найбільший пам’ятник свого виду в світі. Історики значною мірою згодні, що функція Сфінксів була символічною, оскільки статуї були стратегічно розміщені навколо важливих споруд, таких, як храми, могили і піраміди. Великий Сфінкс у Гізі стоїть поруч з пірамідою фараона Хафра, і більшість археологів вважають, що саме його обличчя зображено на цій статуї.
Незважаючи на репутацію однієї з найбільш відомих пам’яток старовини, все ще багато загадок навколо Сфінкса Гізи. У єгиптологів є думки щодо причин спорудження статуї, але абсолютною таємницею залишається те, коли, як і ким вона була створена. Якщо це був фараон Хафра, то скульптура датується 2500 роком до н. е., але інші вчені стверджують, що наявність водяної ерозії на статуї свідчить про значно більший вік Сфінкса. Якщо ця теорія правильна, то будівельниками були зовсім не стародавні єгиптяни.
 Title 

1. Перше місце – найзагадковіше місце планети – Стоунхендж в Англії

З усіх відомих пам’ятників у світі жоден не оповитий такою таємничістю, як цей. Стародавній монумент викликає дебати вчених, істориків і дослідників ще з часів Середньовіччя. Стоунхендж – це кам’яна мегалітична споруда на відстані 130 км на північний захід від Лондона. По колу вздовж зовнішнього валу розташовані 56 маленьких похоронних «лунок Обрі», названих так на честь Джона Обрі, який першим описав їх у XVII сторіччі. На північний схід від входу в кільце стояв величезний, семиметровий П’ятковий камінь. Хоча Стоунхендж виглядає дуже переконливо, вважається, що його сучасна версія – лише маленький залишок значно більшого пам’ятника, який був пошкоджений із плином часу.
Монумент став відомим, спантеличивши навіть найбільш відомих дослідників. Неолітичні люди, які побудували пам’ятник, не залишили жодної писемності, тому вчені можуть базувати свої теорії, ґрунтуючись лише на теперішньому вигляді кам’яної споруди й аналізуючи її. Це призвело до такого припущення, що пам’ятник створили іноземці, або що він був побудований високорозвиненим суспільством технологічно просунутих суперлюдей. Відкинувши всі божевілля, вчені пояснюють, що Стоунхендж слугував пам’ятником поблизу поховань. Підтвердженням свідчать знайдені поруч кілька сотень могильних пагорбів. Ще одна теорія припускає, що ділянка була місцем для духовного зцілення і віросповідання.

12 міст, які відмовляться від автомобілів

10 чудових садів і парків, у яких хочеться зустріти весну

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers