rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Стоматологічний путівник для вагітних і жінок, що планують вагітність
Якщо ви вагітні, чи думаєте, що можете бути вагітні, або намагаєтеся завагітніти, тоді це ідеальний час, щоб почати піклуватися про здоров’я своїх зубів та ясен. Здоров’я порожнини рота є важливою складовою вашого загального стану здоров’я, і хороша гігієна ротової порожнини допоможе уникнути стоматологічних проблем під час вагітності.

Вагітність викликає гормональні зміни, які роблять вас більш сприйнятливими до захворювань ясен. Запалення ясен, своєю чергою, може вплинути на здоров’я вашого майбутнього немовляти. Саме тому вагітність – це прекрасний час, щоб почати піклуватися про себе і розпочати життя вашої дитини зі здорової сторінки.
У цій статті я спробую відповісти на найбільш поширені запитання про вагітність, стоматологію і здоров’я ротової порожнини.
– Чи можна відвідувати стоматолога протягом вагітності?
– Американська асоціація вагітності (American Pregnancy Association) не тільки вважає піврічні стоматологічні огляди і профілактичні чистки зубів під час вагітності безпечними, але навіть наполегливо їх рекомендує. Профілактичне стоматологічне лікування необхідне для того, щоб уникнути інфекцій ротової порожнини, таких, як захворювання ясен, які пов’язані з передчасними пологами і низькою вагою при народженні дитини.
Найкращим часом для стоматологічних візитів є другий триместр, після того, коли життєво-важливі органи дитини вже сформовані. Хоча звичайний огляд і чистка зубів не є шкідливими під час першого триместру, лікування в другому триместрі зменшить можливість ризику для вашого плоду. Коли ви досягнете третього триместру, вам може бути важко лежати в стоматологічному кріслі протягом тривалого періоду часу. Обов’язково повідомте свого стоматолога, що ви вагітні.
Інколи під час вагітності вам може бути потрібне більш екстенсивне стоматологічне лікування, зокрема, пломби або коронки. Іноді таке лікування є необхідним для того, щоб запобігти інфекціям, які можуть вплинути на розвиток вашої дитини. Знову ж таки, якщо таке лікування потрібне під час вагітності, другий триместр є для цього ідеальним часом. Лікування, яке не є абсолютно необхідним, потрібно відкласти до народження малюка.
– Що робити, якщо у мене виникла зубна інфекція?
– Якщо у вас виник зубний біль, або ви помітили кров або гній навколо ясен, це може бути ознака інфекції, яка є досить небезпечною для плоду під час вагітності. Інфекція зубів або ясен може розійтися по всьому тілу, значно збільшуючи ризик викидня, передчасних пологів або народження немовляти з низькою вагою. Для лікування стоматологічних інфекцій під час вагітності інколи можуть бути необхідними більш інвазивні, невідкладні процедури, такі, як пломбування кореневого каналу або видалення зуба. Ви повинні проконсультуватися з вашим гінекологом, перш ніж проходити будь-яке інвазивне лікування.
– А як щодо косметичної стоматології?
– Нетермінове лікування, таке, як відбілювання зубів та інші косметичні процедури необхідно відкласти до народження немовляти. Найбільш поміркованим буде – не наражати плід на будь-які ризики, навіть якщо вони є мінімальними.
– Що мені потрібно знати про візити до стоматолога під час вагітності?
– Обов’язково повідомте вашому стоматологу про свою вагітність. Щоб зменшити стрес для вас і вашої майбутньої дитини, під час стоматологічного візиту ви можете зробити наступне:
– принесіть зі собою CD/Мр3-програвач і навушники для прослуховування улюбленої музики під час лікування;
– для підтримки здорової циркуляції крові, поки ви сидите в стоматологічному кріслі, не тримайте ваші ноги в перехрещений позиції.
– Чи насправді під час вагітності матір втрачає кальцій зі зубів?
– Кальцій, який потрібний для розвитку вашої дитини, надходить з вашого харчування, а не зі зубів. Якщо кальцію недостатньо, ваше тіло буде діставати цей мінерал зі сполук у ваших кістках, а не зі зубів. Адекватне споживання продуктів, багатих кальцієм, таких, як молочна продукція, допоможе вам отримати весь кальцій, необхідний для розвитку вашого немовляти.
– Якщо кальцій не втрачається зі зубів під час вагітності, то чому у мене було так багато каріозних порожнин після моєї попередньої вагітності?
– Коли ви споживаєте продукти з високим вмістом цукру або інших вуглеводів, мікроби в зубному нальоті розщеплюють вуглеводи і виділяють кислоти, які роз’їдають зубну емаль (зовнішній шар зуба). З часом тканини зуба починають руйнуватися, і в ньому утворюється дефект – каріозна порожнина. Підвищений ризик карієсу під час вагітності виникає не в результаті потреби кальцію для розвитку плоду, але через зміни у вашому харчуванні, такі, як часті перекуски і тяга до певних продуктів – шоколаду, цукерок та інших солодощів. Крім того, під час вагітності, як правило, погіршується гігієна ротової порожнини, тому що ви часто відчуваєте втому і нудоту. Особливо, коли ранкова нудота супроводжується блюванням, в порожнині рота залишається кислота, яка послаблює зубну емаль і прискорює утворення каріозних порожнин.
– Чи правда, що жінка втрачає зуб під час кожної вагітності?
– Підвищений рівень гормонів вагітності (прогестерон та естроген) призводить до посиленої запальної реакції на мікроорганізми в зубному нальоті. Якщо зубний наліт не видаляти, він може спричинити запалення ясен – «гінгівіт вагітності» – червоні, набряклі і болючі ясна, які схильні до кровотечі. У певного відсотку жінок ця проблема призведе до більш важкої хвороби ясен – пародонтиту. Без професійного лікування пародонтит може призвести до втрати одного або декількох зубів. У більшості випадків цьому можна легко запобігти, підтримуючи бездоганну гігієну порожнини рота і відвідуючи стоматолога під час вагітності.
– Чи можна використовувати анестетик під час стоматологічного лікування протягом вагітності?
– На даний час вплив місцевих анестетиків на розвиток плоду не з’ясовано. Однак, дози анестетиків у стоматології порівняно невеликі і навряд чи можуть викликати ускладнення під час вагітності. US FDA (Адміністрація контролю за якістю продуктів та медичних препаратів в США) зараховує лідокаїн, найбільш поширений анестетик у США, до «категорії Б за рівнем ризику під час вагітності». Це означає, що на даний момент немає доказів, що лідокаїн негативно впливає на розвиток плоду, але це не означає, що він є абсолютно безпечним. Саме тому кількість анестетика повинна бути якомога меншою, але достатньою для вашого комфорту і зниження стресу.
– Чи можна робити рентгенівські знімки під час вагітності?
– Рентгенівські знімки з метою звичайного стоматологічного обстеження варто відкласти до народження дитини. Проте, іноді рентгенівські знімки необхідні для виконання деяких стоматологічних процедур, особливо під час надзвичайних ситуацій, таких, як інфекції, які можуть створити загрозу для розвитку плоду.
Доза опромінення від стоматологічного рентгенівського знімка дуже мала, і у випадках надзвичайних ситуацій користь лікування значно переважає ризик радіації. За даними Американського коледжу радіології (American College of Radiology) доза опромінення стоматологічного рентгенівського знімка є занадто малою, щоб викликати несприятливі зміни в розвитку ембріона або плоду. Проте, щоб мінімізувати вплив радіації, заходи безпеки, такі, як захист живота і шиї спеціальним свинцевим фартухом, повинні бути вжиті вашим стоматологом.
– Чи можна вагітним жінкам застосовувати якісь медикаменти?
– Іноді стоматологічне лікування вимагає використання антибіотиків для профілактики і лікування інфекцій. Інколи після консультації з вашим гінекологом, стоматолог вам може виписати антибіотики, такі, як пеніцилін, амоксицилін або кліндаміцин, які вважаються порівняно безпечними під час вагітності. Ніколи не вживайте антибіотики без рецепту лікаря.
Якщо у вас залишилися антибіотики від попередньої хвороби, не застосовуйте їх в жодному випадку без консультації з лікарем. На жаль, ця небезпечна гра практикується дуже часто серед східноєвропейських іммігрантів. Різні антибіотики працюють проти мікроорганізмів різного роду, і вживання невідповідних вам у даний час антибіотиків або неправильних доз може призвести до бактеріальної резистентності і більш важких, так званих супер-інфекцій.
– Які анальгетики я можу застосувати від зубного болю під час вагітності?
– Найкраще триматися якомога далі від ліків під час вагітності, але часом вам необхідно буде застосувати анальгетик від зубного або іншого болю. У цьому випадку ацетамінофен /Tайленол (acetaminophen, Tylenol, Paracetamol, Panadol) вважаються порівняно безпечними під час вагітності. Але, пам’ятайте, – необхідно проконсультуватися з лікарем, перш ніж застосовувати будь-які медичні препарати під час вагітності.
Аспірин (Aspirin) та ібупрофен (ibu­profen, Advil, Motrin) не рекомендуються під час вагітності. Вживання цих препаратів у третьому триместрі може призвести до значного пошкодження плоду.
– Що таке «пухлини вагітності»?
– Іноді у вагітних жінок, утворюється пухлиноподібне розростання тканин ясен у міжзубному проміжку, яке є чутливим до дотиків і легко кровоточить. Ці пухлини називаються піогенна гранульома або пухлини вагітності і з’являються вони в результаті подразнення ясен, що спричиняються зубним каменем або кострубатими краями пломби. Найчастіше вони самі зникають після усунення зубного каменю і корекції пломб, але іноді їх необхідно видалити хірургічним шляхом після пологів. Щоб уникнути «пухлин вагітності», потрібно дотримуватися бездоганної гігієни порожнини рота під час вагітності.
– Яка правильна гігієна порожнини рота для вагітних жінок?
• Чистіть зуби, мінімум, двічі на день м’якою зубною щіткою і зубною пастою, яка рекомендується Американською асоціацією стоматологів (ADA-Accepted).
• Застосовуйте зубну нитку/флос для видалення зубного нальоту нижче від лінії ясен та між зубами.
• Обмежуйте вживання їжі з високим вмістом вуглеводів (цукор, крохмаль).
• Їжте здорову їжу, яка містить кальцій та вітамін С. Ці речовини допомагають підтримувати здорові ясна та зуби.
• Якщо ви страждаєте ранковою нудотою, яка супроводжується блювотою, прополощіть рот теплою водою або теплим 2% розчином питної соди.
На закінчення я хотів би нагадати читачам газети «Час і Події», що найкращий спосіб уникнення стоматологічних проблем – це профілактика. Хороша гігієна порожнини рота і регулярні стоматологічні огляди допоможуть вам зберегти гарну і здорову посмішку на все життя!
Автор: Ярослав Ярмолюк, лікар-стоматолог,
член Американської стоматологічної
асоціації (ADA),
Американської академії
стоматологічної медицини (AAOM)

Хоч кому!

Найкращий пенсійний план – це бути успішним сьогодні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers