rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Українське Чикаго віддало шану Кобзарю! Скарб нашої громади – наші діти, наша молодь!
Щороку в березні місяці українці, розкидані по всьому світу, засвідчують велич Тараса Шевченка – поета, художника й пророка. Шевченко – справжній геній, який крізь сторіччя в сьогодення стає сучасником і співучасником наших патріотичних діянь.

 Title  Title 
    



Шевченко живе в серці кожного українця, де б ми не жили, і в Україні, і в Чикаго. Шевченко передбачив долю свого народу і своєї України майже двісті років тому. В кожної
     
 Title   Title 
     
  Title  Title 
     
  Title  Title 
     
Title  
  
 Title 
  
 Title 
  
української родини є Кобзар, книжка, яку українці бережуть так, як і бережуть Святе Письмо.
Ще за свого життя Шевченко писав і пропагував українську ідентичність, любов до свого народу, повернення до Європи. Він вказав для нас усіх зрозумілий орієнтир: «У своїй хаті – своя правда, і сила, і воля». А Іван Франко про Шевченка написав: «Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові свіжі й вільні шляхи професорам та книжним ученим».
В історії України ще не було людини, яка мала би такий великий вплив на уми і серця своїх співвітчизників, на політичні течії українців, які прагнули незалежності – течії, які з’явилися на початку 20-го сторіччя, та в 1991 році, коли проголошено незалежність, і в 2014 році, коли вибухнула Помаранчева революція, і в 2014 році на Майдані, та продовжуються сьогодні в боротьбі проти російського агресора.
Громада міста Чикаго та околиць вшанувала Великого Пророка в неділю, 5-го березня, в залі школи св. Миколая. Зала була заповнена вщерть. Подію організував Український Конгресовий Комітет Америки, відділ Іллінойс. Президент відділу УККА пан Ігор Дячун відкрив подію закликом до подальшої праці для добра громади та України і нагадав слова Шевченка, які стосуються людей, що живуть в імміграції, далеко від материка: «Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, і свого не цурайтесь».
Присутні були зачаровані талантами юних співаків, танцюристів, акторів. Участь у заході взяли такі колективи: дитячий хор «Надія» при парафії св. Йосипа Обручника (керівник Ольга Допілка); учні школи св. Миколая грали на скрипочках, співали (керівник Ірина Дичій); солісти та дует з вокально-хореографічної студії «Елегія» (керівники Світлана та Віта Поляк). Особливо треба згадати Катерину Глют, Галину Мазурик та Марічку Гарматюк – майбутніх вокалістів Чикаго. Потішила своїм талантом гри на фортепіано Дарина Кулинич.
А як же без бандури? Ансамбль бандуристів «Чар-зілля» та школа бандуристів при організації ОДУМ, де керівником є Оксана Родак, були неперевершені. А ще виступали учні відділу Одеса осередку СУМ ім. Миколи Павлушкова під керівництвом Адріани Попович, учні школи при парафії св. Андрія (керівник Ірина Мусякевич). Також виступили учні товариства «Рідна школа» ім. Василя Стуса (керівник Наталя Пономарьова). А школу осередку СУМ ім. Дмитра Вітовського представили мати і донечка – Анжеліка Сович та Анастасія Олійник-Сович. Свій перший виступ показала дитяча аматорська театральна студія «Оберіг» при соборі св. Софії, керівник Оксана Когут. Це був майстерний, професійний виступ. Танець у творчості Шевченка теж мав своє місце. Отож, на сцені був танцювальний колектив «Вишиванка» при парафії св. Йосифа Обручника (керівники Павло та Оксана Федьків) та «Горлиця» (керівник В’ячеслав Тихонов). Свято закінчилося, коли всі присутні разом з юними артистами заспівали «Заповіт».
Неможливо згадати всіх дітей, які виступали, але від імені всієї громади відділ УККА висловлює щиру подяку всім дітям і юнакам та юнкам, передусім, учителям та керівникам ансамблів і хорів, які так віддано працюють і надихають дітей та глядачів і всю громаду гордістю та любов’ю до українських традицій та культури.
Також щиро дякуємо всім батькам, які виховують дітей у любові до свого народу і віддано возять дітей на лекції. Але найбільшу вдячність складаємо пані Світлані Поляк за головну роль в організації програми та всіх виконавців, як також дякуємо пані Лесі Бакун за її вклад.
Закінчилась програма гучним «Слава Україні» – «Героям Слава!»

Фото Павла Бандрівського та Ігоря Худика

Святковий ювілей катедральної школи св. Миколая

Шевченко в моєму серці

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers