rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Мода на середземноморську дієту
Страви з морської риби і морепродуктів є важливою складовою збалансованого харчування.

Вони містять корисні для здоров’я речовини, прекрасно засвоюються організмом і майже не мають протипоказань. Дієта, заснована на вживанні риби та морепродуктів, скорочує ризик серцево-судинних захворювань, допомагає боротися із зайвою вагою і навіть (перевірено темпераментними італійцями) підвищує лібідо.
Люди, які додають до свого меню морепродукти та рибу, менше схильні до депресій і меланхолії. Недарма найпоширенішою і легкою вважається середземноморська дієта, що складається, здебільшого, з морепродуктів, овочів, фруктів та оливкової олії. Численні дослідження і спостереження за людьми з різними кулінарними пристрастями показали, що така дієта не тільки продовжує термін життя, вона так само поліпшує його якість.
Є кухні (до прикладу, іспанська, французька, італійська), в яких рецепти з морепродуктів – невід’ємна частина. А нині ці корисні продукти і в нас стали дуже модними. Жоден святковий стіл не обходиться без риби, креветок, ікри тощо. А чи пробували ви приготувати кальмарів, молюсків, устриць або восьминогів? Встояти перед цими делікатесами неможливо.
Однак для того, щоб страви з морепродуктами були смачними, потрібно, насамперед, правильно підготувати складники, наприклад, креветки чи кальмари.
У кулінарії використовують різні види креветок, що відрізняються своїми смаковими якостями, і це потрібно враховувати, щоб приготувати їх смачно і з максимальною користю для здоров’я.



Як розморожувати креветки?

Дрібні холодноводні види креветок – більш соковиті й солодкі на смак. Вони добре підходять для салатів, а великі тепловодні креветки – дуже ароматні, підходять для приготування насичених і гострих страв.
Якщо ви купили креветки, які вже були перед заморожуванням зварені, то їх треба додавати в страву за кілька хвилин до закінчення її приготування. Їх потрібно лише нагріти (не варити), інакше вони будуть жорсткими.
Оскільки більшість креветок, які можна купити, заморожені виробником, перед приготуванням їх треба розморозити.
Креветки швидко псуються, отож правильне розморожування дозволить запобігти розмноженню шкідливих бактерій.
Радимо дотримуватися таких простих правил: викладіть молюски в миску, накрийте її і залиште в холодильнику на ніч.
Більш швидкий метод: загорніть креветки у водонепроникну плівку і помістіть їх у ємність, наповнену холодною водою. За цим методом креветки повинні розморожуватися приблизно годину.
Ніколи не розморожуйте будь-які молюски за кімнатної температури або в мікрохвильовій печі!

Як чистити креветки?

Креветки можна готувати і в панцирі, і з головою, які можна видалити після приготування, але все ж панцир і голову краще видалити перед приготуванням, коли вони ще трохи підморожені, оскільки так це буде зробити простіше. Голови і панцир можна використовувати пізніше, а до цього їх варто зберігати в морозилці.
Якщо ж ви хочете насолодитися справжнім і повним смаком креветок, то готуйте їх з панциром, неочищеними, оскільки саме це посилює їхній смак та аромат.
Голови та інші рештки креветок не варто одразу викидати. Обсмажте їх протягом кількох хвилин на сильному вогні з додаванням невеликої кількості оливкової олії. Додайте киплячу воду і варіть бульйон приблизно 15 хвилин. Процідіть його через сито в ємність. Такий бульйон можна використовувати для приготування супу з морепродуктів. А зберігати його краще у герметично закритій посудині в холодильнику.
Хвостики у великих креветок, як правило, не видаляють із двох причин: з декоративною метою і для зручності, оскільки за них легше тримати. Хвостики легко знімаються, якщо їх обережно потягнути під час їжі, тому вашим гостям це не додасть жодних труднощів.
Ще один етап чищення креветок – видалення кишкової вени. Як панцир і голова, так і чорні вени, які є на спині у креветки, можна видаляти до або після приготування.
Ці вени насправді їстівні, але вони можуть містити пісок і бруд, особливо у великих креветок. Вени видаляють, розрізаючи креветки зверху ножем і змиваючи під струменем води.

Як варити креветки?

Найпоширеніший спосіб приготування креветок, зокрема, дрібних, – це їх зварити. Важливо не переварити креветки, у той же час вони повинні бути повністю готовими.
Залежно від розміру, креветки варять від кількох хвилин до хвилини. Великі креветки варять довше. За кольором оболонки можна сказати, коли креветки вже зварені: готові молюски стають рожевого кольору.
Поради щодо часу варіння:
– маленькі і середні креветки варять 3-4 хвилини;
– великі – 5-8 хвилин,
– найбільші – 7-8 хвилин.
Щоб зварити 1 кг свіжозаморожених креветок, потрібно налити в каструлю 4 л води і додати 4 столові ложки морської солі. Довести воду до кипіння і покласти у неї креветки. Можна залишити їх неочищеними. Зменшити вогонь, накрити покришкою каструлю і варити креветки протягом 3-8 хвилин, залежно від розміру. Початок відліку – щойно вода знову закипить.
Креветки будуть готовими, коли вони спливуть на поверхню води, а м’ясо стане білим. Зробіть для перевірки один-два надрізи.
Зніміть креветки і помістіть їх під холодну воду на кілька секунд, щоб зупинити процес приготування.
Щойно креветки охолонуть, вони будуть готовими для того, щоб очистити їх і скуштувати.

Салат «Яскравий»


Title  
  
250 г креветок, 3 яйця, зелений листковий салат, 1-2 помідори, 1 червона цибулина, 2 столові ложки оливкової олії, 100 г консервованої кукурудзи, половинка лимона, півчайної ложки цукру, 1 столова ложка гірчиці європейської, сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Яйця зварити на твердо й порізати на великі кубики. Помідори порізати невеличкими кусочками. Листя салату помити й порвати на шматки. Креветки відварити до готовності або купити готові відварені креветки.
Для соусу: 1 чайну ложку цедри лимона, лимонний сік, сіль, цукор, гірчицю, перець перемішати.
У тарілці легко перемішати салат, помідори, яйця, креветки, кукурудзу. Полити соусом.

Салат-коктейль із морепродуктів


Title  
  
300 г креветок, 100 г морського коктейлю, 5 перепелиних яєць, 2 столові ложки вершкового масла, 1 столова ложка коньяку, 3 столові ложки оливкової олії, 1 лимон, 2 столові ложки натурального йогурту, сіль, чорний мелений перець – за смаком, лимон.
Листя зеленого салату добре помити й порвати руками на невеликі кусочки. Яйця зварити й порізати. Помідори чері порізати на половинки. В підсоленій воді з додаванням 1 столової ложки вершкового масла зварити морський коктейль. Креветки зварити в підсоленій воді, додавши туди ложку вершкового масла і коньяк. Кілька креветок залишити для прикраси, решту почистити й порізати на шматки. Всі складники перемішати, заправити соусом.
Соус: до оливкової олії додати сік лимона, натуральний йогурт, сіль і чорний мелений перець, добре перемішати.
Салат викласти у широкі склянки, зверху покласти ложку соусу, прикрасити креветками і кружальцем лимона.

Салат з морепродуктів, апельсина й авокадо


Title  
  
1 апельсин, 1 авокадо, 200 грамів креветок, невелика головка зеленого листкового салату.
Креветки зварити у підсоленій воді, почистити й залишити цілими. Апельсин і авокадо почистити, в авокадо видалити кісточку. Апельсин порізати скибочками, авокадо – кубиками. Листковий салат порвати на кусочки. Фрукти й листя салату перемішати, викласти в салатник, морепродукти покласти зверху. Заправити салат оливковою олією. Сіль і перець – за смаком.

Вибір і підготовка тушок кальмарів

Для того, щоб знати, скільки часу варити кальмари, потрібно знати, як їх заморозили. Кальмари повинні бути заморожені один раз, вони не терплять множинної заморозки. Інакше під час варіння тушки можуть розриватися. Намагайтеся вибирати не злиплі тушки. Розморожувати кальмари бажано в холодній або теплій воді, якщо розморожувати в окропі, може зіпсуватися смак м’яса. Оскільки тушка фактично порожня всередині, довго чекати розморожування не доведеться.
Колір нечищених кальмарів може бути різним: від фіолетового до рожевого, м’ясо ж, зазвичай, білого кольору. Отож, спочатку слід очистити кальмари: зверху зняти тонку плівку (зручніше це робити від основи до плавців) і зсередини, обережно витягаючи нутрощі.

Скільки варити кальмари?

Передусім, потрібно закип’ятити воду, посолити її (на 2 тушки треба приблизно літр води і 5 грамів солі), зменшити вогонь і покласти очищені й помиті тушки кальмарів. Бажано, щоб тушки кальмарів повністю покривала вода.
Кальмари варять 2-3 хвилини. Якщо проґавити момент, кальмари переваряться і будуть неїстівними. Зашкодить смакові і сильне бурління води. Візуально можна визначити готовність кальмарів за кольором тушки: вона починає біліти.
Якщо раптом ви втратили час готовності кальмарів, продовжуйте варити ще хвилин двадцять. Вони, звичайно ж, зменшаться у рази, але зате м’ясо знову стане м’яким і не буде нагадувати гуму.
Кальмари можна варити на парі. Для цього тушки кальмарів необхідно покласти в ємність з покришкою і поставити в більшу каструлю, в якому кипить вода, або в пароварку.
Скільки варити кальмари в пароварці, залежить від її технічних характеристик, але, в середньому, приблизно 12 хвилин, але не менше, ніж 10. При цьому способі смак у кальмарів буде мало відрізнятися від варених тушок, але вони менше втратять в об’ємі. Єдиний недолік такого способу приготування тушки – це відсутність бульйону.
Кальмари можна готувати в мікрохвильовій печі. Покладіть тушки в спеціальний посуд, полийте соком лимона, оливковою олією і додайте спеції. Виставте час близько однієї хвилини і потужність 700 ватт, і ви отримаєте кальмари у власному соку. Цей спосіб зручний тим, що не треба засікати, скільки варити кальмари – про це вам сповістить таймер.

Салат з морепродуктів, селери й оливок


Title  
  
По 100 г креветок і кальмарів, 2 стебла селери, 2 помідори, 50 г оливок, зелень петрушки, сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Креветки й кальмари зварити в підсоленій воді, почистити й нарізати шматочками. Зелені стебла селери помити й нарізати. Помідори нарізати на великі шматки. Оливки без кісточок порізати на половинки. З’єднати всі інгредієнти, заправити сметаною або натуральним йогуртом без домішок. Сіль і перець – за смаком. Прикрасити зеленню петрушки.

Салат з морепродуктів, помідорів і зелені


Title  
  
1 упаковка суміші морепродуктів (мідії, креветки, кальмари, восьминоги), 4-5 помідорів чері, листковий зелений салат.
Морепродукти варити в ледь підсоленій киплячій воді 7 хвилин, остудити й залишити цілими. Помідори порізати скибочками. Усі інгредієнти перемішати, полити оливковою олією, змішаною зі соком половинки лимона. Подавати салат з морепродуктів на листках салату, шпинату чи пекінської капусти.

Салат з морепродуктів і курки


Title  
  
По 100 г креветок і кальмарів, 200 г філе курки, кілька суцвіть цвітної капусти, 3 помідори чері, невелика головка зеленого салату, 1 червона цибулина.
Кальмари і креветки почистити й обсмажити до золотистого кольору. Куряче філе нарізати кубиками, обваляйте в спеціях для курки й також підсмажити до золотистого кольору. Цвітну капусту розібрати на суцвіття й трошки обсмажити. Цибулю нарізати кільцями, помідори – половинками, листя салату порвати. На тарілку викласти спочатку листя салату, потім усі решту інгредієнтів. Полити оливковою олією і лимонним соком, посолити й поперчити.

Салат з печінки тріски і перепелиних яєць


Title  
  
1 банка консервованої печінки тріски (240 г), 10 перепелиних яєць, трошки зеленої цибулі та петрушки, 1 огірок, 2 столові ложки олії, сік із половинки лимона, неповна ложечка цукру, сіль, перець – за смаком.
Перепелині яйця зварити на твердо (протягом 5 хвилин). Очистити від шкаралупи й розрізати на половинки. Дрібно нарізати цибулю. Додати до неї сік з половинки лимона, олію, сіль, перець, трошки цукру, перемішати й відставити на 15-20 хвилин.
Печінку тріски вийняти з консерви й порізати на невеликі, приблизно однакові за розміром, шматочки. На тарілку викласти нарізаний на кружечки огірок. З’єднати печінку тріски, яйця, цибулю із заправкою, акуратно перемішати. Викласти на огірок. Полити заправкою. Салат з печінки тріски можна подавати як у салатнику, так і в порційних тарталетках.

Іспанська паелья


Title  
  
300 г м’яса кролика, 300-400 г курки, 1 кг морепродуктів (креветки, кальмари, мідії, омар), 3-4 великі помідори, 3 зелені перці, 200 г зеленої квасолі-шпарагівки, 350 г круглого рису, оливкова олія, шафран, сіль, перець.
Мало хто може з упевненістю сказати, що він пробував справжню паелью. Єдиної думки про те, як має виглядати ця страва, немає навіть у самих іспанців. Кожна іспанська провінція має свій рецепт паельї, тому існує понад 300 видів цієї страви! У них входить різне м’ясо, овочі, шинка, ковбаса… Який же з них вибрати? Є валенсійська (з м’ясом кролика, курки і равликів), з морепродуктами, змішана (м’ясо і морепродукти) або ж вегетаріанська.
Проте, всі види мають одне спільне: приправлений шафраном рис, помідори й оливкову олію.
Для приготування цієї страви існує спеціальний посуд – паельєра. Це – велика важка пательня з двома ручками і невисокими бортами. Саме в ній вода буде швидко випаровуватися, а рис не розварюватиметься. Діаметр її залежить від кількості порцій.
М’ясо кролика і курки потрібно нарізати великими шматками. Морепродукти очистити й промити. Кальмари нарізати кільцями. Якщо ви берете для приготування омара, також наріжте його великими шматочками.
Помідори залити окропом, очистити від шкірки і насіння, а потім нарізати дрібними кубиками. Так само подрібнити солодкі зелені перці. Промити шпарагівку.
Поставте паельєру на плиту або вогонь, додайте трошки оливкової олії. Шматочки курки і кролика змішайте, трохи посоліть, а потім викладіть на пательню. Обсмажте м’ясо до золотистої скоринки. Потім додайте морепродукти. Кальмари додайте через 5-10 хвилин. Трохи посоліть і вийміть м’ясо і морепродукти.
На пательню викладіть помідори, перець і квасолю. Овочі трохи підсмажте, а потім залийте холодною водою. Після того, коли вода закипить, починаємо закладати рис. Його потрібно додавати так, щоб він рівномірно розподілився на всій поверхні паельєри. Під час приготування рису додайте шафран і зменшіть вогонь. Тепер рис потрібно залишити в спокої на 20-25 хвилин, мішати його не можна! За кілька хвилин до готовності зверху розкладіть шматочки м’яса і морепродукти. Після того, коли рис вбере всю воду, на 2 хвилини збільшіть вогонь – це створить на дні присмажену скоринку – сокарат. Після цього зніміть паелью з вогню, злегка струсіть і залиште на 5-10 хвилин у спокої.
Паелью їдять дерев’яними ложками просто з пательні. До неї чудово смакуватиме келих сухого вина.

Pizza ai frutti di mare (класична)


Title  
  
Так називають класичну італійську піцу з морепродуктами. Її рецепт містить не тільки екзотичні мідії і менш екзотичні кальмари, але і спеціальний соус сальса.
Начинка: 300 г кальмарів, 300 г креветок (очищених), 240 г мідій, 2 зубчики часнику, 1 ст. л. оливкової олії, зелень петрушки, перець і сіль.
Тісто: 1-1,5 скл. борошна, 1 пакетик сухих дріжджів, сіль, цукор, вода.
Соус: 2-3 помідори, 1 маленький перець чилі, 2 зубчики часнику, 1 цибуля, 50 г вершкового масла, 1-2 ст. л. лимонного соку, 30 мл коньяку, сіль, цукор.
Розвести сухі дріжджі у теплій підсолодженій воді і залишити хвилин на десять. Коли дріжджі піднімуться, додаємо їх до заздалегідь просіяного борошна, досипаємо трошки солі і замішуємо тісто. Тісто має вийти м’яким й еластичним. Тому воду підливаємо вже в процесі замісу, орієнтуючись на зовнішній вигляд і консистенцію тіста. Замішане тісто залишаємо підходити протягом півгодини.
Поки підходить тісто, готуємо соус і начинку. Щоб приготувати соус, треба взяти свіжі помідори, зняти з них шкірку. Чистимо перець чилі від насіння. Потім дуже дрібно нарізаємо помідори і перець, шаткуємо цибулю і тушкуємо все на вершковому маслі хвилин п’ять. Потім підливаємо до овочів лимонний сік, коньяк, додаємо трохи цукру і розчавлений часник. Тушкуємо ще п’ять хвилин, а потім соус охолоджуємо.
Для начинки миємо і відварюємо мідії, виймаємо їх із мушель. Кальмари очищаємо від плівки і нутрощів, варимо. Охолоджені тушки ріжемо кільцями.
З тіста формуємо корж для піци і намазуємо на нього соус. Потім розкладаємо креветки, нарізані кальмари, посипаємо подрібненим часником, сіллю і поливаємо оливковою оливою. Ставимо піцу в духовку на десять хвилин, після чого виймаємо, розкладаємо на ній мідії (поклавши їх у половинки мушлі) і знову кладемо піцу в духовку. Зверху посипаємо тертим пармезаном. Через десять хвилин наша піца готова.
Смачного!

Догляд за орхідеями в домашніх умовах

Хто є хто у світі спецій

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers