rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Освіта \ Національний репозитарій запрацює в 2017 році
Робота Національного репозитарію розпочнеться до кінця року і сприятиме виявленню академічного плагіату. Про це під час обговорення проекту Середньострокового плану пріоритетних дій уряду до 2020 року повідомив директор департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН Андрій Шевцов.

Чиновник розповів, що створення репозитарію розпочнеться зі систематизації текстів дисертацій, які нині перебувають у сфері використання УкрІНТЕІ. У підсумку, на ресурсі будуть зібрані освітні та наукові тексти в тому вигляді, в якому вони зазнають обробки, перегляду та порівняння.
У міністерстві повідомили, що репозитарій матиме кілька режимів доступу, щонайменше, два: відкритий і обмежений, який встановлюватиметься згідно з чинним законодавством. Це пояснюється тим, що репозитарій міститиме наукові праці для службового користування, з грифом «таємно», обмежені авторськими правами тощо. Завдяки ресурсу чиновники мають намір відслідковувати плагіат в усіх академічних текстах.
«Це стане ще одним важливим кроком МОН на підтримку академічної доброчесності в Україні», – зазначив Андрій Шевцов.
Після запуску репозитарію, в 2018-2019 роках, планується розробка національної наукометричної системи.
«Питання створення власної наукометричної бази даних є надзвичайно актуальним для нас, і ми прагнемо, щоб її рівень був не нижчим, ніж у Web of Science або Scopus. Маємо одразу взяти вищу планку і створити систему, яка буде валідною. І тоді ми зможемо перейти до того, щоб переглянути наявну систему переліку фахових журналів», – пояснив директор департаменту.
Він зазначив, що до бази потраплятимуть не всі тексти, адже частина залишатиметься на локальних серверах, частина виходитиме в друкованому вигляді. Тому в репозитарії також проводитиметься реєстр академічних текстів, який міститиме опис видання або статті. Відтак, цей реєстр стане основою для розробки наукометричної бази даних та визначення індексу цитування.


Учителів вистачає. Молодих не вистачає

МОН має намір відновити роботу зі Світовим банком

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers