rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Великокаліберна снайперська гвинтівка Barrett M82A1/M107A1
У січні 1982 року в американському місті Нешвілл, штат Теннессі, нікому на той момент невідомий Ронні Барретт, 28-річний професійний фотограф і колишній поліцейський, який володів невеликим фотоательє і майже ніколи не розлучався зі своїм фотоапаратом, вийшов на прогулянку з наміром подихати свіжим повітрям і, можливо, зробити кілька цікавих фотографій. Його шлях пролягав повз річку Камберленд, де на причалі стояли старенькі річкові патрульні катери, на яких на видному місці були встановлені великокаліберні кулемети Браунінг.

Пізніше він проявив світлини і почав їх розглядати. Його погляд впав на кулемети. І йому в голову запала одна ідея... Будучи людиною творчою, Ронні взяв олівець, папір і почав малювати. Це було якесь схематичне зображення кроссекційної великокаліберної снайперської гвинтівки, яка, за його задумом, повинна була «харчуватися» основними і на той момент безальтернативними армійськими великокаліберними боєприпасами для стрілецької зброї калібру 50 BMG.
Ідея була дуже хорошою. Насамперед, тому, що конкуренції у цій сфері як у США, так і в усьому світі, майже не було. Але її треба було якось реалізувати, а це було непросто. Натхненний ідеєю, Ронні кілька днів працював над кресленнями, а через кілька днів, захопивши їх зі собою, почав обхід місцевих заводських цехів з метою домовитися про виготовлення прототипу зброї. Але скрізь йому казали приблизно одне і те ж: «Ти що, найрозумніший? Якщо б це була хороша ідея, то до цього хтось би уже додумався і без тебе!» Те ж саме було в другому місті, і в третьому.
 Title 
 
Великокаліберна снайперська гвинтівка Barrett M82A1

Але Ронні був не з тих, хто відступає. І ось у місті Смірна місцевий машиніст потяга і за сумісництвом умілець-фанат Боб Мітчелл, вислухавши молодого винахідника і глянувши на креслення, погодився допомогти йому в практичній реалізації ідеї.
У вільний від роботи час вони, іноді ночами, працювали над створенням гвинтівки у гаражі Барретта, роботу виконували за допомогою невеликого багатофункціонального токарного верстата і наборів різних інструментів. Пізніше до них приєднався Гаррі Уотсон, колега Ронні з фотосправи. Своє спільне підприємство вже тоді вони назвали Barrett Firearms Manufacturing.
У результаті, вже менш, ніж через чотири місяці, у середині 1982 року, перший прототип гвинтівки був готовий. Але вже перші випробування показали низку критичних помилок і недоробок, які треба було виправляти, насамперед – дуже потужну віддачу при пострілі, що зводить нанівець точність зброї. Другий прототип вийшов більш вдалим. Ронні відзняв промо-відео другого прототипу, розібрав і упакував гвинтівку і поїхав з нею на виставку зброї у Техас.
Другий прототип він назвав Model 82 або М82. Тоді він навіть не підозрював, що ця гвинтівка, після низки доробок і модифікацій, стане не тільки легендарною, але і тривалий час буде залишатися основною великокаліберною снайперською гвинтівкою не тільки армії США, але й армій цілої низки інших держав.
Але це буде потім. Ронні презентував свій винахід на виставці зброї, на техаському GunShow, куди, за традицією, з’їжджалися шанувальники зброї, конструктори-розробники і представники різних охоронних/силових структур не тільки США, але і всього світу. Розробка Барретта зацікавила одразу трьох любителів-колекціонерів «екзотичної» зброї. Вони видали Ронні деяку суму у вигляді авансу для того, щоб він виготовив для кожного з них один примірник гвинтівки, що Ронні з партнерами і зробив.
Виконавши замовлення та отримавши всю суму, яка була досить солідною на той час, Барретт відкрив невеликий магазин-майстерню зброї на першому поверсі свого будинку. Виготовивши і зібравши 30 гвинтівок, він дав оголошення про їх продаж у спеціалізовану газету Shotgun News. На чималий подив і радість Ронні та партнерів, ця пробна партія розійшлася, як гарячі пиріжки – покупці були у захваті від новинки.
У 1985 році з Ронні налагодив контакт високопоставлений чиновник із ЦРУ. Їх теж зацікавила його розробка, і «контора» готова була придбати деяку кількість гвинтівок для снайперських груп підтримки афганських моджахедів, які воювали проти армії СРСР.
Далі справа пішла: на підприємство чекало замовлення від Міністерства оборони США, а згодом – небачений успіх і визнання в усьому світі. Снайперські гвинтівки Barrett на тривалий час стали еталоном міцної, безвідмовної, надійної армійської великокаліберної снайперської зброї не тільки у США, але й у всьому світі. Були розроблені зразки модельного ряду M (Model): M95, M98B, M99, M107/107A1 у різних варіантах і модифікаціях, а Barrett Firearms Manufacturing перетворилася на одну з найбільш відомих і шанованих у світі приватних компаній з виготовлення зброї зі штаб-квартирою у Мерфрісборо, штат Теннессі.
Кріс Барретт, син Ронні, на базі патрона 50BMG створив патрон 416 Barrett меншого калібру для використання в зброї меншого калібру в тих штатах США (наприклад, Каліфорнія) і країнах, де цивільним особам заборонено купувати зброю більшого калібру.
У даний час великокаліберні снайперські гвинтівки Barrett є на озброєнні армії США, Австралії, Австрії, Бахрейну, Бельгії, Бутану, Бразилії, Ботсвани, Грузії, України, Данії, Сальвадору, Індії, Франції, Швеції, Туреччини, Єгипту, Мексики, Оману, Норвегії, ОАЕ, Лівану, Кувейту, Португалії, Сінгапуру, Іспанії, Голландії. Всього – приблизно 45 держав.
Крім розробки і виробництва великокаліберної снайперської і стрілецької зброї, компанія займається розробкою та виробництвом інноваційних оптичних систем, амуніції та аксесуарів для зброї.

Barrett M82A1

Title  
  

Великокаліберна снайперська гвинтівка M82A1 є оригінальною модифікацією моделі M82 і містить у собі низку вдосконалень – порівняно з прототипом. Це можна легко помітити, порівнявши фото гвинтівок.
Основне призначення зброї – пошкодження і знищення легкоброньованої і броньованої техніки противника (вантажівок, БТР, БМП), антен та обладнання РЛС, боєприпасів, вертольотів на стоянці та літаків на аеродромі.
Самозарядна зброя, працює на основі автоматики з коротким ходом дула. Ділиться на три варіанти: власне, модель M82A1 (стандарт), M82A1 CQ (варіант із вкороченим дулом) і модель M82A1 416 Barrett (під патрон 416 Barrett).
Штатним прицілом, яким при бажанні замовника комплектують гвинтівку, є оптичний приціл змінної кратності Leupold Mark 4M 1. Компанія розробила спеціальний балістичний комп’ютер BORS (Barrett Optical Ranging System) із програмним забезпеченням, який інтегрують на оптичний приціл і який містить у собі спеціальну балістичну програму, що обчислює і видає на екран оптимальні параметри прицілювання (внесення поправок прицілу) з урахуванням таких факторів, як відстань до цілі, температура повітря, атмосферний тиск, напрямок і швидкість вітру. Через USB-кабель може під’єднуватися до будь-якого мобільного пристрою, що працює під управлінням Windows не нижче від XP, а також Mac OS.
При транспортуванні на значні відстані гвинтівку розбирають на основні частини і компоненти і вкладають у кейс.

Основні частини і компоненти

1. Верхній ресивер або верхня частина дульної коробки. Виконаний зі штампованої листової сталі. До нього кріплять рейкову направляючу для встановлення оптичних прицілів, ручку для перенесення зброї, цілик, мушку, а також дуло. Із нижнім ресивером з’єднується поперечними штифтами.
2. Цілик. Складається вздовж осі рейкової направляючої. Маркований для здійснення стрільби на дистанції від 100 до 1500 метрів як патронами 50BMG, так і .416 Barrett (тільки для стволів довжиною 29 дюймів, тобто, 740 мм).
3. Рейкова направляюча. Призначена для встановлення будь-яких сучасних оптичних та інших прицілів.
4. Ручка для перенесення. Призначена для перенесення зброї на невеликі дистанції. Виконана з міцного сталевого прута зі жорсткою пластиковою ручкою.
5. Мушка. Її складають вздовж осі рейкової направляючої. Разом із ціликом складає відкритий прицільний пристрій.
6. Трикамерний дульний гальмо-компенсатор. За заявою розробника, виробника поглинає приблизно 70% від віддачі.
7. Дуло. Масивне, з поздовжніми долами для кращого охолодження, зменшення маси і додання більшої жорсткості. На дульному зрізі має різьбу для встановлення дульного гальма-компенсатора.
8. Затвор з екстрактором і ежектором.
9. Ручка зведення затвора і затворна група. Складається зі затвора, ударника, шептала та інших компонентів.
10. Складаються швидко-знімні регульовані сошки.
11. Нижній ресивер або нижня частина дульної коробки. До нього кріплять сошки, спусковий механізм, приймач магазина. Приклад з амортизуючою подушкою на затильнику і висувною додатковою опорою, «третьою ногою», є його складовою частиною.

Title  
  

 

 

Принцип роботи

Затвор поворотом замикає ствол на три бойові опори. Після пострілу жорстко замкнуте затвором дуло відкочується назад приблизно на 25 мм, після чого штифт на затворі, взаємодіючи з фігурним вирізом у затворній рамі, змушує затвор повернутися і відімкнути дуло.

Title  Title
 Великокаліберна снайперська гвинтівка Barrett M82A1 зі
системою BORS

Великокаліберна снайперська гвинтівка Barrett M82A1
зі системою BORS


Дуло наїжджає на важіль-прискорювач, який передає енергію відкату дула затворної рами, викликаючи відкриття затвора. Дуло зупиняється, екстрактор затвор витягає і викидає відстріляну гільзу.
Дуло повертається у переднє положення під дією власної поворотної пружини. Своєю чергою, затвор під дією своєї поворотної пружини наводиться у крайнє переднє положення, дорогою досилаючи у дуло новий патрон з магазина, а потім замикає дуло.
Ударник зводять постановкою на шептало при русі затвора вперед. Гвинтівка готова до наступного пострілу.

Title Title 
 Три основні складові компоненти великокаліберної
снайперської гвинтівки Barrett M82A1:
1 – верхній ресивер; 2 – затворна група;
3 – нижній ресивер

 Великокаліберна снайперська гвинтівка Barrett 82A1
у розібраному вигляді в кейсі




Вартість великокаліберної снайперської гвинтівки Barrett M82A1 безпосередньо від виробника становить від $8900 до $11 869 залежно від комплектації і колірного виконання.

Barrett M107A1

 Title 
  Великокаліберна снайперська гвинтівка Barrett M107A1
на додатковій опорі. Сошки і цілик – складені,
оптичний приціл – знято. Знизу – тактичний глушник
QDL Suppressor
Є продовженням моделі M107, яка, своєю чергою, є вдосконаленим «нащадком» розглянутої вище M82A1. Кожна деталь цієї моделі була спроектована заново, опрацьована і, наскільки це можливо, покращена. При цьому вислуховували побажання і зауваження снайперів-ветеранів бойових дій в Іраку, Афганістані та інших країнах, там, де так чи інакше використовували попередній зразок цього модельного ряду.
По-перше, вдосконалення стосувалися матеріалів виготовлення зброї, де були застосовані такі інноваційні легкі міцні матеріали, як титан, спеціальний алюміній, полімери, а також різноманітне покриття для підвищення зносостійкості і тактико-технічних характеристик гвинтівки.
Title  
Великокаліберна снайперська гвинтівка
Barrett M107A1 CQ на виставці зброї

 
По-друге, як наслідок, значно зменшилася маса зброї, що також зі зрозумілих причин покращує її ТТХ.
По-третє, з’явилася можливість стріляти з інтегрованим на дуло тактичним глушником, що значно знижує звук пострілу. Також конструктори вирішили, що така деталь, як ручка для перенесення зброї, є непотрібною.
Специфікації моделі: M107A1 (стандартний варіант) і M107A1 CQ (з вкороченим дулом).
Принцип роботи цієї зброї нічим не відрізняється від розглянутого вище принципу роботи моделі М82А1. Вартість великокаліберної снайперської гвинтівки Barrett M107A1 безпосередньо від виробника становить від $12 000 до $14 769, залежно від комплектації та виконання.


Основні частини і компоненти

  Title
  
1. Верхній ресивер/верхня частина дульної коробки. На відміну від попередньої моделі, виконаний з алюмінію, а тому має значно меншу масу. До нього кріплять рейкову направляючу для встановлення оптичних прицілів, цілик, мушку, а також дуло. Як і в попередній моделі, він з’єднується з нижнім ресивером поперечними штифтами.
2. Цілик. Складається вздовж осі рейкової направляючої. Маркований для здійснення стрільби на дистанції від 100 до 1500 метрів патронами 50BMG.
3. Мушка. Складається горизонтально вздовж осі рейкової направляючої. В парі з ціликом складає відкритий прицільний пристрій гвинтівки.
4. Чотирикамерний оригінальний дульний гальмо-компенсатор віддачі. Його циліндрична конструкція дозволяє додатково використовувати тактичний глушник QDL Suppressor спеціальної конструкції. Обидва аксесуари є власною запатентованою розробкою компанії.
5. Дуло з поздовжніми долами. На його дульний зріз інтегрують гальмо-компенсатор і при необхідності – глушник.
6. Затвор. Покритий спеціальним, запатентованим компанією, жорстким нікель-тефлоновим покриттям, що забезпечує краще ковзання, захищає від корозії і несприятливого зовнішнього впливу, спрощує збірку-розбирання затворної групи та її чищення.
7. Затворна група з важелем зведення затвора.
8. Швидко-знімні складні повністю регульовані сошки. Виконані з легких титанових сплавів з нижніми опорними елементами з полімерів.
9. Нижній ресивер/нижня частина дульної коробки. Виконаний з цільного гнутого металевого листа. До нього кріплять сошки, елементи спускового механізму і приймач магазину. Приклад з амортизуючою подушкою на затильнику і додатковою висувною опорою «третя нога» є його складовою частиною. Підставка під щоку стрільця покрита спеціальним термостійким регулюючим покриттям, що захищає обличчя стрільця від надмірного холоду або спеки.

Title  
  


Джерело: http://sniper-weapon.ru

Реакція противника на вогонь снайпера

Сучасні стрільці українського війська

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers