rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

Європарламент не зміг з першої спроби обрати нового президента

У Європарламенті перше голосування не забезпечило обрання нового голови.
Про це за результатами таємного голосування у Страсбурзі оголосив чинний президент ЄП Мартін Шульц, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.
«Жодний з кандидатів не отримав абсолютної більшості (50% плюс один голос – ред.). Відтак, за процедурою, я оголошую друге голосування», – заявив Шульц.
За результатами першого туру найбільше голосів, як очікувалося, набрав представник Європейської народної партії Антоніо Таяні – 274.
Друге місце посів лідер Прогресивного альянсу соціалістів та демократів Джанні Піттелла – 183.
Кандидат від Європейських консерваторів та реформістів Хельга Стівенс набрала 77 голосів підтримки.
Депутат від Європейських зелених Джин Ламберт – 56.
Представник Європейських об’єд­на­них лівих Елеонора Флоренца має 50 голосів.
Кандидат від Європи націй і свободи Лаврентій Ребега набрав 43 голоси.
У другому турі теж найбільше голосів отримав представник Європейської народної партії Антоніо Таяні – 287.
Другим у проміжних перегонах з результатом у 200 голосів став лідер Прогресивного альянсу соціалістів та демократів Джанні Піттелла.
Представник Європейських консерваторів та реформістів Хельга Стівенс набрала 66 голосів.
Депутат від Європейських зелених Джин Ламберт – 51.
Кандидат від Європейських об’єднаних лівих Елеонора Флоренца здобула 42 голоси.
Висуванець від Європи націй і свободи Лаврентій Ребега набрав 45 голосів.
За процедурою, таємне голосування може проходити у чотири тури. Якщо у перших трьох жоден з кандидатів не набере абсолютної більшості (50% плюс один голос), то до четвертого виходять два, які отримали найбільше голосів порівняно з іншими. Далі переможцем стає кандидат, який отримав звичайну більшість перед своїм опонентом.
Якщо обидва кандидати набрали у четвертому турі однакову кількість голосів, то президентом Європарламенту обирається старший за віком.


Португалія звинуватила Іспанію у створенні

смітника ядерних відходів

Португалія звинуватила Іспанію у накопиченні ядерних відходів поблизу кордону без оцінки впливу на довкілля. Про це йдеться у скарзі, поданій у понеділок, 17 січня, у Брюссель, повідомляє The Local.
Португалія вдалася до такого кроку через рішення іспанського уряду, ухваленого наприкінці грудня, про надання дозволу на будівництво складу ядерних відходів на АЕС Альмарас у центрально-західній Іспанії, на відстані майже 100 км від кордону з Португалією.
Лісабон стверджує, що Мадрид порушив директиву ЄС, яка зобов’язує держави «розпочати консультації» щодо «потенційного транскордонного впливу» на довкілля.
Того самого дня близько 200 людей приєдналися до акції протесту біля будівлі іспанського консульства в Лісабоні.
Іспанія має сім ядерних реакторів, що генерують приблизно п’яту частину електроенергії країни, в той час як Португалія не має жодної діючої АЕС.

Італійські депутати вимагають пояснень

із приводу «консульства ДНР» у Турині

В Італії група депутатів від провладної Демократичної партії скерувала парламентський запит до уряду з вимогою офіційно відреагувати на діяльність так званого «представництва ДНР» у Турині, про відкриття якого оголосили минулого місяця.
У запиті до прем’єр-міністра Італії, МЗС та МВС парламентарії вимагають відповіді, чи відкриття «представництва ДНР» не суперечить зовнішній політиці Італії та ЄС і яких заходів вживатиме уряд, повідомляє Радіо «Свобода».
«Це не є питання місцевого рівня – це справа національного масштабу… Слід протистояти фашистському націоналізму, який представляє так звана «республіка Донбас». Ми будемо чинити тиск, допоки італійський уряд, створений місяць тому, не засудить ініціативу Мауріціо Марроне (координатор «представництва ДНР» у Турині – ред.)», – заявив депутат Умберто Д’Оттавіо.
14 грудня 2016 року у Турині відбулося відкриття так званого «представництва ДНР» в Італії, яке діє при зареєстрованій неурядовій структурі – фонді «Магеллан». Засновники «консульства ДНР» в Італії – активісти правих партій – заявили, що метою організації є «сприяння міжнародному визнанню ДНР» через дипломатичні та інституційні канали в Італії.

Британія вийде з єдиного ринку ЄС після Brexit

Британія не намагатиметься залишитись у рамках єдиного ринку ЄС після Brexit, однак шукатиме можливість отримати якомога більш широкий доступ у рамках угоди про Зону вільної торгівлі.
Про це повідомила прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей під час ключової промови щодо планів Британії стосовно Brexit, котру транслювали британські телеканали.
«Ми не будемо прагнути членства на єдиному ринку, а найбільш широкого доступу до нього», – сказала Мей.
За її словами, залишитися у рамках єдиного ринку, хоча б і поза ЄС, означало б роботу відповідно до європейських норм, тому обидві сторони в кампанії перед референдумом казали, що голос за те, щоб залишити ЄС, означатиме вихід з єдиного ринку.
За словами Мей, пріоритетом Британії стане досягнення амбіційної угоди про Зону вільної торгівлі з ЄС.
«Це угода має надати найбільш широку можливість торгівлі товарами та послугами між Британією та країнами ЄС», – сказала вона.

Міністерство міграції Австралії звинувачують у

розтраті $1,6 мільярда

Незалежний аудит, проведений у Міністерстві імміграції та захисту кордонів Австралії, виявив несанкціоновані витрати державних коштів на суму 2,2 млрд. австрал. дол. (близько 1,65 млрд. дол. США).
Про це повідомляє The Guardian.
Сума була витрачена у період із 2012 до 2016 рр. і пішла на утримання таборів шукачів притулку в Австралії на островах Манус та Науру. У звіті повідомляється, що інспектори не змогли знайти документальні підтвердження відповідності «ціни-якості послуг» (часом жодні роботи за контрактом не здійснювалися), а також доказів, хто саме уповноважував відомство на укладення контрактів з підрядниками.
У міністерстві визнали відсутність потрібних документів, однак заперечили зловживання, посилаючись на складні умови, в яких доводилося укладати контракти. Крім того, відомство звинуватило опонентів у систематичному цькуванні та ставленні під сумнів австралійської політики захисту проти несанкціонованої міграції.

У Чорногорії будуть заочно судити росіян,

підозрюваних в організації перевороту

Влада Чорногорії, яка розслідує спробу вбивства колишнього прем’єр-міністра Міло Джукановича і перевороту в країні, готова судити заочно громадян РФ Едуарда Широкова та Володимира Попова, які проходять по цій справі.
Як повідомляє Радіо «Свобода», про це заявив чорногорський прокурор Велько Рутовіч в ефірі державного телеканалу RTCG.
За його словами, в плануванні вбивства Джукановича, який після виборів покинув посаду, підозрюється тільки Широков. Його також звинувачують у створенні злочинної організації та спробі здійснення терактів.
45-річний Широков з Чити і 36-річний Попов з Кургана були недавно оголошені в міжнародний розшук. Їхні дані та фотографії розміщені на сайті Інтерполу.
За версією слідства, росіяни, спільно з групою громадян Сербії, створили злочинну групу, яка готувала масштабні заворушення і захоплення держустанов у Чорногорії одразу після парламентських виборів 16 жовтня 2016 року. Безпосередньо перед голосуванням у Чорногорії були затримані 20 громадян Сербії. Пізніше чорногорська влада заявила про причетність «російських націоналістів» до цієї справи, вказавши в той же час, що у них немає доказів їхніх зв’язків із владою РФ. Передбачається, що до змови могли бути причетні до 500 осіб.
У Москві заперечують будь-яку причетність до події.

Екс-президента Румунії звинуватили у злочинах

проти людяності

Колишньому президентові Румунії Йону Ілієску висунуто звинувачення в скоєнні злочинів проти людяності за насильницьке придушення протестів шахтарів влітку 1990 року.
Про це повідомив адвокат Андрій Джеорджеску після допиту екс-президента в Генеральній прокуратурі Румунії, передає власний кореспондент Укрінформу.
«Колишній президент отримав статус обвинуваченого у цій справі, він обвинувачується в злочинах проти людяності. Йон Ілієску ознайомився зі справою, і тепер нам належить підготуватися до захисту в суді», – повідомив адвокат.
Сам Ілієску жодних заяв для преси не робив.
Справа про насильницьке придушення акцій протесту румунських шахтарів була відновлена в 2014 році. Військові прокурори Румунії не виключають: у випадку, якщо провина Ілієску буде доведена, йому може загрожувати довічне тюремне ув’язнення.
У цій справі проходять ще 17 людей, серед яких і тодішній прем’єр-міністр Румунії Петре Роман.
Влітку 1990 року при насильницькому придушенні акцій протесту шахтарів, які увійшли в румунську історію під назвою «Мінеріада», чотири людини загинули і більше, ніж тисяча отримали вогнепальні поранення.

Війна в Ємені вже забрала життя 10 тисяч людей

За два роки збройного конфлікту в Ємені загинуло 10 тисяч осіб і близько 40 тисяч людей були поранені.
Про це повідомив представник Управління з координації гуманітарних питань Організації Об’єднаних Націй Джеймі Макголдрік, передає DW.
Зазначається, що це перший випадок, коли ООН підтвердила таку велику кількість жертв. Раніше Організація повідомляла про 4200 загиблих цивільних, зокрема, 1400 дітей.
Водночас, уточнюється, що такі цифри ООН ґрунтуються на інформації медичних закладів, тому реальна кількість загиблих може бути значно більшою.
Як відомо, коаліція арабських країн на чолі зі Саудівською Аравією підтримує в Ємені лояльні до президента Абда Раббо Мансура Хаді сили. Останньому протистоять повстанці-хусити і військові, віддані екс-президентові Алі Абдуллі Салеху. Збройне протистояння у Ємені триває з вересня 2014 року.
Нині країна поділена між шиїтами-хуситами, котрих підтримує Іран, адміністрацією Хаді та терористичним угрупованням «Аль-Каїда на Аравійському півострові».

Шведи змайстрували лайтбокс, який

кашляє на курців

Шведська мережа аптек Apotek Hjartat створила рекламний щит, який починає відчайдушно кашляти, коли повз нього проходить людина з цигаркою.
Про це повідомляє «Популярна механіка».
«Кашляє, зрозуміло, не сам щит, а зображена на ньому людина. Тут немає жодної магії: пристрій обладнаний звичайним детектором диму. Наразі, щоправда, незрозуміло, чи реагує він на вихлопи автомобілів», – зазначається в публікації.
Ідея полягала в тому, щоб у новому році більше шведів, проходячи повз реклами, нагадували собі про шкоду куріння.
«Не буває занадто багато нагадувань про шкоду куріння. Допоки в Швеції залишається хоча б один курець, ми будемо нагадувати суспільству про проблеми», – зазначила прес-секретар фірми Екестам Холст, додавши, що рекламний щит сприймали неоднозначно, але, здебільшого, позитивно.
Швеція – країна з рекордно низькою кількістю курців, і не востаннє це заслуга організацій, що невпинно нагадують людям про шкоду куріння.

Британці законсервують антарктичну станцію

«Галлей» через тріщину в льодовику

Британська антарктична служба (БАС) вирішила тимчасово залишити і законсервувати станцію «Галлей-VІ» через небезпечні тріщини, які з’явилися поруч у льодовику.
Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.
Зазначається, що причиною такого рішення став розлом, який виявили на відстані 17 км на схід від бази. Його знайшли 31 жовтня і тому назвали «Гелловінівською тріщиною».
Довжина розламу – більш, ніж 40 км.
У БАС зазначають, що наразі безпосередньої небезпеки для станції і людей на ній немає, та якщо тріщина почне збільшуватися під час антарктичної зими, то допомогти полярникам буде вкрай складно.
Передбачити, як саме буде поводитися розлам, науковці наразі не можуть, але вони розмістили на кожному з його країв сенсори, за допомогою яких можуть спостерігати за ситуацією.
«За умов непередбачуваності та неможливості щось вдіяти взимку – без авіації на континенті, у темряві та сильному холоді – ми вирішили, що доцільно забрати весь персонал, планово закрити станцію і повернутися туди наступного літа», – розповів BBC News директор з операцій БАС капітан Тім Стокінз.

Підготувала Зоряна Франко
За матеріалами інформагенств

У Канаді МЗС очолила українка Христя Фріланд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers