rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наша Історія \ Про вплив сумського коріння на світове насіння
Вийшов друком альбом ліногравюр «Корінням зі Сумщини», присвячений життєвим долям 70 уродженців області, які не сприйняли революційних подій 1917 року й емігрували за кордон.

  Title
  
З-поміж них такі відомі творчі постаті, як письменники Олександр Олесь, Іван Багряний, Михайло Арцибашев, художник і поет Давид Бурлюк, шевченкознавець Павло Зайцев, співак Іван Стешенко, митці – Василь Кричевський, Олекса Грищенко, Микола Неділько, Надія Сомко, рідний брат педагога Антона Макаренка, історик, публіцист Віталій Макаренко, композитори Ігор Білогруд і Павло Маценко, актор Ростислав Василенко, мовознавець Яків Гурський, музеолог Кость Мощенко, доктор медицини Анатоль Лисий та інші.
Як розповів автор ліногравюр художник Микола Бондаренко зі села Успенка, Буринського району, над творчими портретами відомих земляків-емігрантів він працював протягом 2000-2012 років. Найважче було знайти світлини, адже до 1991 року про більшість героїв його альбому майже нічого не було відомо.
Історичне та культурно-мистецьке значення видання істотно посилили інформаційні матеріали про земляків. Їх підготував відомий сумський краєзнавець, голова СМГО «Сумщина-світ» і Фундації Д. Бурлюка Олександр Капітоненко.
Таким чином, покладено початок у вивченні однієї зі значимих і драматичних сторінок в історії не лише Сумщини, а й України, Європи і світу загалом. Адже згадані уродженці Слобожанського краю відбулися як особистості не на рідній Батьківщині, а далеко за її межами.

Професор Плохій: «Вбивство Бандери готувалося дуже довго, з кінця 40-х років»

Земля Мамаїв. Стародавня Україна і татаро-монгольський Великий Степ

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers