rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Світ про Україну: війна – не перешкода туризму, та значення України в американо-російських відносинах
  Title
  
Минулого тижня світові медіа знову багато писали про війну в Україні, але з різних ракурсів: про вплив конфлікту на психіку населення та, насамперед, дітей, а також про туристичні принади України, які війна не зуміла зруйнувати.

Title  
  
На сайті німецької газети Die Welt з’явилася стаття «Відпустка в Україні: чи це ще взагалі можливо?», де авторка описує туристичні принади Львова та Києва, де мало видно слідів війни, що триває на Сході України.
«Війна на Сході України – це те, з чим у більшості асоціюється країна сьогодні. Але у Львові та Києві ви знайдете небагато слідів війни», – пише авторка.
«Маленькі вулички Львова приваблюють ароматом кави, яка тут є з часів Габсбурзької імперії. Ознаки багатокультурного міста, яким Львів був протягом сторіч, відображені в архітектурі... Війна, що вирує на Сході, далеко звідси. Про неї тут згадується лише зрідка, коли зустрічаються солдати в уніформі, які щойно прибули з фронту, або саме туди збираються. Або ж у сувенірних магазинах, де можна купити туалетний папір з портретом Владіміра Путіна. Таким жартівливим чином українці намагаються боротися з ворогом у своєму повсякденному житті», – пише авторка Die Welt.
Title  
  
«Майже три роки збройного конфлікту завдали глибокої психологічної травми цивільному населенню Східної України. Утім, стигма навколо психічного здоров’я разом з розвалом медичної інфраструктури зривають процес лікування та відновлення», – пише британська газета The Independent.
Як зазначає видання, в Україні існує великій опір психотерапії, оскільки в країні домінантною є патріархальна культура, і механізми ліцензування ефективних консультантів є слабкими. Проблема посилюється також соромом, витвореним радянською епохою, коли репресивна влада використовувала психіатрію як засіб для покарання, ув’язнюючи політичних дисидентів у психіатричних лікарнях, тим самим демонізуючи, на думку авторів The Independent, це питання в майбутньому.
«Війна має руйнівний вплив на дітей, накладаючи все нові і нові пласти шоку й емоційної травми, які можуть через місяці або роки перерости у посттравматичний стресовий розлад (ПТСР)», – зазначає видання. Згідно з даними журналістів, гаряча лінія з надання психологічної та юридичної допомоги українським дітям та батькам протягом останніх років отримує значно більшу кількість звернень. Якщо напередодні конфлікту, у 2013 році, таких звернень було 18600, то цього року ця цифра збільшилася більше, ніж удвічі – до 43000 дзвінків.
Title  
  
Відомий американський дипломат, екс-посол США у Росії, а нині директор «Фонду Карнегі» Вільям Бернс, у своїй статті «Як ми дуримо себе щодо Росії» для The New York Times розповідає про висновки, які він зробив зі своєї співпраці з росіянами, і дає поради, яким чином США потрібно формувати свою політику щодо Росії сьогодні.
Одним з необхідних для США, на його думку, кроків є підтримка України, «країни, чия доля буде мати вирішальне значення для майбутнього Європи та Росії протягом наступного покоління. «Це не про членство в НАТО чи ЄС, обидва є віддаленими прагненнями. Йдеться про те, щоб допомогти українським лідерам побудувати успішну політичну систему, яку Росія прагне підірвати», – зазначає у своєму матеріалі Бернс.
Останні дані свідчать про те, що Росія може планувати велику наземну війну проти України. Про це у своїй статті на сайті журналу Newsweek пише професор Ратгерського університету Олександр Мотиль.
Експерт аналізує нещодавні висловлювання кремлівських аналітиків щодо можливого «сирійського варіанту» в Україні. «У демократичних країнах приватні аналітики, в цілому, говорять самі за себе. В авторитарних, тоталітарних і фашистських режимах високопоставлені аналітики часто говорять від імені лідера, хоча й неофіційно, тим самим надаючи йому можливість заперечувати», – пише експерт, зазначаючи, чому варто брати до уваги слова кремлівських аналітиків (Міхаїла Александрова з Московського Інституту міжнародних відносин, екс-«міністра» бойовиків «ДНР» Алєксандра Кофмана та російського економіста Міхаїла Хазіна, які нещодавно висловлювалися про можливе вторгнення до України). На думку Мотиля, щонайменше, ці висловлювання свідчать про «бруталізацію російської політичної культури». Утім, їхня детальність, на його думку, теж свідчить і про те, що цього разу це – не просто розмови.
Мотиль наводить дані деяких американських експертів, згідно з їхніми підрахунками, Росії потрібна армія численністю від 667 123 до 865 769 осіб для повноцінного вторгнення в Україну.
«Чи може Росія розпочати таку війну, навіть будучи втягнутою у війну в Сирії?» – запитує експерт. На його думку, така ймовірність є, але втрати з обох боків (і українців, і росіян) будуть величезними.

Автор: Ольга Ворожбит
Джерело: «Український Тиждень»
http://tyzhden.ua/World/182720

Похвальне слово газеті

Війна Росії проти України. Чому речі не називають своїми іменами?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers