rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Кобольд у Вільногірську
Незважаючи на кримінальне провадження НАБУ, в експортних схемах ОГХК Журила збереглась австрійська «прокладка» і з’явилась нова.

Деколи дійсність буває настільки дивною, що пояснити її можна лише потойбічними силами. Наприклад, переглядаючи дані про діяльність держпідприємства «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» під керівництвом Руслана Журила, мимоволі згадався середньовічний гном-кобольд, який всіляко заплутував усіх охочих видобувати руду. Можливо, у читачів буде й інше пояснення, залюбки прочитаємо це в коментарях. А поки що – ті факти, які нас здивували.
Завдяки джерелу у фіскальній службі, «Наші гроші» провели огляд експортних цін на руду «ОГХК». Виявилось, що рутиловий концентрат із вмістом TiO2 до 96% (видобутий Вільногірським гірничо-металургійний комбінатом) продовжує експортуватись по всьому світу через різні «прокладки» з розльотом у ціні від 0,56 до 1,00 долара за кілограм.
Загалом, у квітні-вересні ОГХК експортувало рутиловий концентрат на 484,79 млн. грн.
Експортні контракти нерівномірно розподілились по трьох напрямках. Через контрагента, зареєстрованого в Австрії, пройшли вантажі на 317,02 млн. грн. З цієї суми вантажі на 288,60 млн. грн. були задекларовані на митниці по $0,56-0,66/кг.
Раніше цим контрагентом з Австрії була і залишилась нині фірма «Boll­werk Finanzierungs – und In­dust­rie­ma­na­gement AG», яку пов’я­зу­вали з екс-нардепом від «Народного фронту» Миколою Мартиненком.
Із травня 2016 року значна частина рутилу почала йти через контрагента зі Сполученого Королівства. За даними Міністерства економічного розвитку, цим посередником є компанія «Adelis trade llp» (Лондон). Згідно з британським реєстром, ця компанія була зареєстрована у січні 2015 року іншою фірмою «Viala trade limited». Згодом у фірми «Adelis» ще кілька разів змінювались номінальні власники, ними по черзі виступали офшори з Белізу та Панами «Gateno Ventures Inc», «Relton ltd», «Molton ltd». Зі 7 грудня 2016 року «Adelis trade llp» записано на офшори «Status grand limited» (Кіпр) і «Lanbert ltd» (Віргінські острови).
Отже, через цього британо-офшорного контрагента за півроку пройшло рутилу на 141,77 млн. грн. по $0,57 /кг. Весь концентрат був призначений для компанії «Tioxide Americas LLC» (Вестлейк, штат Луїзіана, США).
Відтак, руда лише на 52,14 млн. грн. пройшла через інших контрагентів з Росії, Іспанії і Німеччини по цінах $0,80-$1,00 /кг.
Така різниця в експортних цінах може свідчити про недоотримання державним ОГХК експортних доходів через продаж своєї продукції по занижених цінах. Різниця з ринковою ціною у цьому випадку залишається на посередницьких фірмах з Австрії та Сполученого Королівства.
Про можливість такої ситуації також свідчать дані про експорт рутилового концентрату в Росію. З нижченаведеної таблиці очевидно, що постачання в ту саму або сусідні дати на однакових умовах FCA, але для різних російських компаній і через різних контрагентів відрізнялись у ціні у майже півтора разу.
Наприклад, 1 липня руда для компанії «Редметконцентрат» через російського контрагента перетнула митницю по ціні $0,81/кг. У цей же день аналогічна руда поїхала на «ЭСАБ-СВЭЛ» через австрійську «прокладку» по $0,60/кг, тобто, на третину дешевше. Ще більшою різниця стає при порівнянні постачань на компанії «Регіонпромсервіс» і «Редметконцентрат», яким руда Вільногірсського комбінату обходиться від $0,90/кг.
Ми вже писали півроку тому про той самий експорт рутилу.
Тепер до ланцюжка безкарності залишається додати лише кілька речень.
«Дельта» у постачаннях руди ОГХК збереглась. Додався ще один контрагент зі Сполученого Королівства, який має аналогічну австрійській «прокладці» знижку на руду для постачань у США.
НАБУ вже майже рік продовжує вивчати обставини експортних контрактів ОГХК у рамках кримінального провадження № 52016000000000005.
Однак, ситуацію це кардинально не змінило. Тому ми й думаємо, що тепер до цього причетні якісь духи. Бо що кобольдам якесь НАБУ?

Автор: Юрій Ніколов
Джерело: «Наші гроші»
http://www.nashigroshi.org

Українські солдати під російським артикулом

Прокурори Матіоса не змогли посадити в тюрму навіть податківця, який вимагав гроші з «В мережі»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers