rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Празник св. Андрія в Норт-Порті
Title  
 Добр. А. Фатенко, о. І. Фатенко і В. Лісничий 
 Title 
  «Соловейки»: (зліва): В. Шпічка, В. Боднарук,
М. Никитин, В. Никитич, А. Правдфут, Г. Ліснич і
М. Бойдуй

  Title
  Присутні на трапезі
У неділю, 11-го грудня ц. р., українська громада в південно-західній Флориді відзначила празник св. Андрія в Українському релігійному і культурному осередку, який названий на честь св. Андрія, в м. Норт-Порт.

Після Служби Божої, яку відслужили для православної громади отці Іван Фатенко, Володимир Пашко та Олег Сацюк, в гарно прикрашеному залі відбулася святкова трапеза, на яку завітав о. протопресвітер Володимир Волощук із греко-католицької парафії.
Гостей та членів осередку привітала на святі Віра Боднарук, культурно-освітній референт осередку. Вона коротенько розповіла про роботу осередку, де 41 рік тому було організовано українських піонерів в околиці м. Норт-Порт в одну українську громаду і побудовано український Народний дім – осередок св. Андрія зі соборною каплицею для православних і греко-католицьких вірних. Ідею однієї Соборної Української Церкви благословили митрополити обох віросповідань. Згодом греко-католицька громада збудувала свою церкву, а при осередку відбуваються богослужіння для православної громади, хоча в осередку можуть мати свої богослужіння всі українці християнського віровизнання. Утримання осередку та каплиці і священика є відповідальністю управи та членів осередку.
Після смачного обіду, який поблагословили присутні душпастирі, почалася коротка програма свята. Наталя Невмержицька прочитала легенду про св. апостола Андрія, як він плив по Дніпрі і зупинився біля гористої місцевості та передбачив, що на цьому місці постане велике місто – майбутній Київ, зі золотими куполами багатьох церков. Вірш Олександра Олеся «Початки Києва» з почуттям передали Лідія Білоус та Леся Попель. А «Соловейки осередку» в складі: Марії Бойдуй, Галі Лісничої, Марії Никитин, Валі Никитич, Анюти Праудфут та Віри Боднарук виконали три пісні «З нами Бог і Первозванний апостол Андрій» (слова Ганни Черінь), «Мені ворожка ворожила» та «Моя Україно». Акомпанував їм на акордеоні Володимир Шпічка.
Приємною несподіванкою свята було відзначення о. протоієрея Івана Фатенка, який іде на пенсію, за його віддану працю для православної громади при осередку. Голова осередку Віктор Лісничий та секретар Богдан Боднарук прочитали та передали о. Іванові подячну грамоту та скриньку фотографій з минулих років. Дружині отця, пані добродійці Анастасії Фатенко, було висловлено подяку за її працю побіч отця і передано букет квітів. На місце о. Фатенка Управа осередку запросила о. Олега Сацюка обслуговувати православну громаду в каплиці при осередку.
Урочиста частина закінчилася молитвою. Гості і члени осередку мали нагоду оглянути і закупити гарно ілюстровані дитячі книжки, які були видані в Україні, у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».
Проведенням успішного свята і приготуванням смачного обіду завдячуємо і членам управи осередку: Вікторові і Галі Лісничим, Дарії і Євгенові Томашоским, Кларі і Володимирові Шпічкам, Анні Мацілинській, Наталі Невмержицькій, Марії Никитин, Богданові Боднарукові та Юлі Стромецькій.

Фото Віктора Лісничого
Автор: проф. Віра Боднарук,
культурно-освітній референт
осередку св. Андрія

День св. Миколая відзначили в Українській школі при церкві-пам’ятнику св. Андрія Первозванного у Саут-Баунд-Бруці

Про вояка УПА й успішного українського бізнесмена з Австралії Івана Контека

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers