rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ У США помер український мовознавець і дисидент Святослав Караванський
Title  
 Святослав Караванський із дружиною Ніною Строкатою 
У лікарні міста Балтімор, у штаті Меріленд, у США, помер український мовознавець і дисидент 96-річний Святослав Караванський.

Про це повідомила громадська діячка Галина Климук-Хом’як у Facebook.
Караванський народився 24 грудня 1920 року в Одесі. Під час Другої світової війни навчався в Одеському університеті, брав участь у підпіллі ОУН (б) під псевдо «Бальзак».
У 1944 році його заарештували і дали 25 років таборів. З радянського ув’язнення Караванського звільнили майже через 16 років за амністією. Він зайнявся журналістською, літературною та філологічною роботою, яку почав ще в таборах.
За написану в 1965 році в самвидаві статтю «Про одну політичну помилку» з критикою русифікації вищої школи Караванського заарештував КДБ. Його відправили в табори суворого режиму. Загальний термін ув’язнення, проведений Караванським у радянських таборах, склав 31 рік.
У лютому 1979 року його оголосили членом Української Гельсінської групи. Після звільнення, 30 листопада 1979 року, Караванський із дружиною Ніною Строкатою емігрували до США.
Нагадаємо, в листопаді у Львові відбувся з’їзд дисидентів 1960-1980-х років, приурочений до 40-річчя Української Гельсінської групи.
Святослав Караванський – упорядник «Словника українських рим», «Практичного словника синонімів української мови», «Російсько-українського словника складної лексики».
Похоронні відправи відбудуться в четвер, 22 грудня, oб 11 год. 30 хв. ранку в Українській Православній церкві св. Андрія, South Bound Brook, NJ.
Пожертви в пам’ять покійного можна складати на ЗУАДК – похороні кошти, або на ЗУАДК – українське військо.

UUARC
1206 Cottman Ave.
Philadelphia, PA. 19111

Празник св. Андрія в Норт-Порті

Про вояка УПА й успішного українського бізнесмена з Австралії Івана Контека

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers