rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Літературна сторінка \ Дописувач О. Панченко – лауреат Всеукраїнської премії імені Дмитра Яворницького
Title  
 Голова НСКУ проф. О. П. Реєнт (у центрі) з лауреатами
премії ім. Дм. Яворницького – д-ром О. Панченком
(праворуч від голови) та проф. М. Сигидином
 
25 листопада 2016 року в приміщенні факультету історичної освіти Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова відбувся пленум Правління Національної спілки краєзнавців України.

У заході взяли участь представники центрального керівництва спілки, очільники обласних організацій, відомі краєзнавці та громадські діячі з більшості регіонів України. Під час роботи цього пленуму відбулося також урочисте вручення премії імені Дмитра Яворницького НСКУ 2016 року. Відомо, що ця висока відзнака  щорічно присуджується за вагомий внесок у справу вивчення, дослідження і популяризації історико-культурних і природних багатств рідного краю.
Цьогорічними лауреатами премії стали професор Сигидин Михайло Васильович, заступник декана факультету історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, як також постійний дописувач до нашого часопису адвокат Олександр Іванович Панченко, доктор права Українського вільного університету (Мюнхен), голова вченої ради Інституту Українського Вільного Козацтва імені Антона Кущинського. Лауреатам, крім присвоєння відповідного звання, були вручені ошатний Диплом та Почесний знак.
Після отримання високої премії лауреат О. І. Панченко подякував за нагороду та подарував Спілці низку власних праць краєзнавчого характеру, видань про діячів українського національно-визвольного руху. Він констатував, що в сучасні непрості часи для нашої держави особливо важливо кожному працювати на її благо, всіма силами та в міру можливостей творити власну «маленьку Україну», зокрема, й вивчаючи минуле рідного краю.
…Чомусь згадалося, як колись, характеризуючи багатогранну діяльність Дмитра Івановича Яворницького, видатний український поет-академік Максим Рильський влучно зазначив: «Це був учений і діяч з дуже широким колом інтересів... Але в центрі його уваги була історія Запоріжжя, в яке він був по-юнацькому закоханий».
Цей вислів Максима Рильського про Дмитра Яворницького може стосуватися й Олександра Панченка, який також по-юнацькому щиро закоханий у свій край, духову столицю України – Полтавщину, яку він ніколи не називає «провінцією», а лишень величаво – «духовною столицею України».
Творчої наснаги та нових здобутків тобі, друже Олександре.
Автор: Г. Шевченко

Твої сліди. Зеновія Гринах-Чабан

Видавець Анетта Антоненко: «Роби, що любиш. Люби, що робиш»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers