rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Рада обійшла вето Порошенка на розірвання
військового контракту під час АТО

Верховна Рада України дозволила військовослужбовцям розривати контракти під час антитерористичної операції або особливого періоду. За законопроект № 5337 на засіданні у вівторок, 6 грудня 2016 року, проголосували 239 нардепів, передає «Українська правда».
Згідно з документом, право на звільнення з військової служби набувають військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, дію якого було продовжено понад встановлені терміни на період до оголошення демобілізації та які вислужили не менше, ніж 18 місяців з дати продовження дії контракту (ті, хто уклав контракт у мирний час).
Також – військовослужбовці, які уклали контракт на термін до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та вислужили не менше, ніж 24 місяці військової служби (ті, хто уклав контракт в особливий період).
Такі особи можуть за бажанням продовжувати військову службу за новим контрактом.
Водночас, згідно з поправкою, прийнятою з голосу, на розробку порядку звільнення військовослужбовців відводиться 1 рік.
«Звільнення таких військовослужбовців з військової служби здійснюється у терміни та в обсягах, визначених центральними органами виконавчої влади, які, відповідно до закону, здійснюють керівництво військовими формуваннями, не пізніше одного року з дня набрання чинності цим законом», – сказано в законі.
Нагадаємо, Верховна Рада 12 липня дозволила військовослужбовцям ЗСУ, які проходять службу на контрактній основі під час дії в країні особливого періоду, у випадку закінчення терміну дії контракту звільнитися з армії, переукласти або достроково розірвати його (закон № 4689).
Однак, 27 вересня президент Петро Порошенко ветував зазначене рішення.
Для подолання президентського вето голосів у парламенті не вистачило. Питання розглядалося 18 жовтня.

Українські ВМС отримали малі броньовані

артилерійські катери

У День Збройних сил України, 6 грудня, відбулася церемонія включення до складу ВМС ЗС України малих броньованих артилерійських катерів «Аккерман» і «Бердянськ».
У церемонії взяли участь представники командування ВМС ЗС України, керівництва Одеської області та міста Одеси, міст Білгород-Дністровський і Бердянськ, правління ПАО «Завод Ленінська кузня», ветерани флоту, волонтери, представники громадськості, працівники підприємства.
Нагадаємо, малі броньовані артилерійські катери «Аккерман» та «Бердянськ» 1 грудня на морському полігоні, поблизу Одеси, успішно пройшли державні випробування. Майже за рік катери подолали понад 2 тисячі морських миль, відпрацювали понад 20 бойових вправ по повітряних, морських та наземних цілях зі всіх видів озброєння.
Нагадаємо, в Міністерстві оборони України планують до 2020 року кардинально оновити корабельний склад Військово-морських сил і побудувати близько 30 бойових кораблів і катерів.

Регламентний комітет не визнав законним

часткове зняття недоторканності з Новинського

Комітет Верховної Ради України з питань регламенту не має підстав визнати законним, вмотивованим і обґрунтованим подання генерального прокурора України Юрія Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата фракції «Опозиційний блок» Вадима Новинського, йдеться у рішенні комітету, прийнятому на засіданні у вівторок.
У той же час комітет зазначає, що подання ініційовано та подано належним чином.
Комітет з питань регламенту підтримав рішення скерувати подання притягнення до кримінальної відповідальності Новинського до голови ВР Андрія Парубія, аби він вирішив, чи надсилати його Генпрокуратурі на доопрацювання, чи винести на голосування сесійної зали. Про це повідомляє УНІАН.
Перший заступник голови комітету Павло Пинзеник, зачитуючи підтримане рішення комітету, зазначив, що подання було ініційоване та подане належним чином.
Водночас, щодо обґрунтованості та вмотивованості подання він зауважив, що на попередньому засіданні з цього питання комітет запитав у ГПУ додаткові матеріали у справі, але ГПУ не надала необхідну комітетові інформацію в повному обсязі. Тому комітет немає достатньо підстав вважати це подання обґрунтованим і вмотивованим.
Щодо законності зібраних доказів, йдеться в рішенні комітету, він не одержав достатніх відомостей про вчинення Новинським відповідного правопорушення.
Так, депутати підтримали пропозицію про скерування Парубію подання. Пинзеник зазначив, що вже підписує його, а далі Парубій має вирішити – надіслати його до ГПУ на доопрацювання чи ж винести на голосування депутатів. Депутат додав, що, як йому відомо, відбудеться саме другий варіант.
Нагадаємо, Новинський підозрюється в тиску на покійного митрополита УПЦ МП Володимира в інтересах екс-президента Віктора Януковича. Також його підозрюють у незаконному обмеженні свободи митрополита Олександра Драбинка, який був помічником Володимира.
Під час засідання регламентного комітету Новинський попросив допитати Януковича у цій справі.
16 листопада Комітет ВР з питань регламенту переніс винесення рішення щодо укладання про надання згоди на притягнення Новинського до кримінальної відповідальності.
Комітет вирішив звернутися до Генерального прокурора України Юрія Луценка щодо надання додаткових матеріалів і пояснень на вимоги, висловлені депутатами під час обговорення вистави.
На засіданні комітету Луценко попросив Верховну Раду дати дозвіл на притягнення Новинського до кримінальної відповідальності.
30 листопада Луценко повідомив, що підписав відповіді на додаткові запитання членів Регламентного комітету Верховної Ради з поданням про притягнення Новинського до кримінальної відповідальності.

Найєм: Кабмін дарує Фірташу та Іванющенку

1,3 мільйона грн. щодня

З вини чиновників Кабміну і Міненерговугілля держава недоотримує 1,3 мільйона в день. Про це у своєму блогу на «Українській правді» написав депутат від БПП Мустафа Найєм.
За його словами, мова йде про 1,3 млн. грн., які щодня недоотримує держбюджет з вини конкретних чиновників уряду, зокрема, Міненерго України.
Як пише Найєм, історія питання почалася в 2012 році, коли уряд Миколи Азарова ухвалив постанову № 770, якою передав газорозподільні системи України в безоплатне використання приватним облгазам. Зокрема, структурам, підконтрольним Дмитрові Фірташу, Юрієві Іванющенку.
«Минуло три роки. У квітні 2015 року парламент прийняв закон «Про ринок природного газу», яким передбачено, що газорозподільні системи, власником яких є держава, не можуть перебувати в користуванні приватних структур на праві господарського відання, тобто, безплатно», – пише він.
Як повідомляється, через п’ять місяців постанову Азарова було скасовано. За ідеєю, вже з 1 жовтня Кабінет міністрів і Міненерго повинні були ініціювати переукладення договорів з усіма облгазами та почати стягувати плату за використання газорозподільної системи.
Але, незважаючи на прийнятий закон і скасування постанови уряду, ситуація не змінилася, пише автор блогу.
Як стверджує нардеп, державні газорозподільні системи досі продовжують використовуватися приватними структурами безкоштовно.
Стороною цих договорів залишається Міністерство енергетики та вугільної промисловості, керівництво якого як у складі минулого, так і нинішнього уряду нічого не зробило для припинення дії незаконних договорів. Кабінет міністрів, посадові особи Мінпаливенерго продовжують робити вигляд, що нічого не відбувається. На сьогоднішній день, за підрахунками фахівців, втрати Держбюджету вже становили 900 млн. грн.
Нагадаємо, в Україні 1 жовтня 2015 року набув чинності закон № 329-VIII «Про ринок природного газу». Цей закон закріплює усталені в Євросоюзі, економічно обґрунтовані підходи до організації роботи газового ринку. За словами Арсенія Яценюка – на той час прем’єр-міністра – цей закон позбавить олігархів або когось іншого права безкоштовно користуватися державними газорозподільними мережами.

Міносвіти проводить гендерну експертизу

всіх підручників

Запровадження гендерної складової вітчизняної системи освіти – це, насамперед, запровадження поваги до гідності кожної людини, відсутність у наших матеріалах і підручниках штампів про певні ролі, які накидаються школярам, починаючи з раннього віку.
Про це заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час круглого столу на тему: «Інституціоналізація гендерної освіти: перспективи і ризики», що проходив у МОН 5 грудня, передає прес-служба відомства.
«Для нас важливо, щоб, незважаючи на те, чи ти хлопчик, чи дівчинка, студент чи студентка, ставлення було однакове, а в системі освіти вчитель чи вчителька, викладач чи викладачка мали однакові кар’єрні можливості. Зараз ми розпочали гендерну експертизу підручників, і мушу вам сказати, що я задоволена нею, принаймні, підручниками для 8 класів, які її пройшли», – додала Гриневич.
Міністр наголосила, що головна проблема розвитку гендерної освіти в Україні – це недостатнє розуміння суспільством цієї тематики. Щоб це змінити, вузькі кола експертного середовища повинні виходити за межі зони власного комфорту та спілкуватися з навколишнім світом, переконувати загал та розповідати йому сенс своїх ідей.
«Найважливішим у цій політиці є відкритість і залучення до неї нових людей. Тільки таким чином у суспільстві можна сформувати розуміння, що таке гендерна політика, що вона несе зі собою захист і повагу до гідності кожної людини незалежно від статі», – наголосила міністр освіти і науки України.
Ще один виклик, на думку Гриневич, – залучити академічні спільноти до вирішення цих питань.
«Наприклад, зараз точаться палкі суперечки щодо норм правопису. Деякі вважають, що має бути звертання «міністерко», інші наголошують на тому, що за нормами правопису правильно – «міністре». Щоб вирішити це питання, до дискусії має долучитися академічна спільнота, люди, які фахово можуть розповісти про, наприклад, зміни у правописі. І це лише приклад, таких питань багато», – зауважила міністр.
Відповідальним за проведення круглого столу, а також збір фахових думок та ідей щодо імплементації гендерної складової до вітчизняної системи освіти Лілія Гриневич визначила заступника міністра – керівника апарату МОН Романа Гребу.
«Мені важлива і дуже цікава думка експертного середовища щодо перспективи системної імплементації гендерної складової до української системи освіти. Саме ви можете дати поштовх для розв’язання проблем, які розблокують роботу у цьому напрямі», – зауважив Роман Греба.
Організацією круглого столу займалися спільно Міністерство освіти та науки України та робоча група «Гендерна просвіта» громадської ради при Міжфракційному об’єднанні «Рівні можливості».
Участь у заході взяли представники закладів освіти, де створені гендерні осередки, а також ті, де є бажання такі осередки створити, представники громадських організацій, випускники програми Фулбрайта, які пройшли навчання за гендерними спеціальностями, представники Національної Академії державного управління при президентові України та громадські активісти.
Раніше громадськість обурив курс «Сімейні цінності», який Міносвіти запропонувало школам.

Поліція ловить львівські сміттєвози

по всій Україні

На Полтавщині «відловили» чотири машини з львівським сміттям, які вивантажували його на території занедбаної ферми. Як повідомили 5 грудня в прес-центрі Національної поліції Сумської області, про незаконне вивантаження відходів заявив голова Коржаневської сільської ради.
«Для з’ясування всіх обставин на місце події прибула слідчо-оперативна група. Під час перевірки було встановлено, що вночі протягом двох днів чотири вантажівки вивантажили сміття на пустирі, де раніше була розташована ферма. З місця події також вилучили чеки з магазинів і конверти з поштовими адресами, які вказували на адреси міста Львів», – повідомили у відомстві.
У поліції також зазначили, що того ж дня правоохоронці наздогнали одну вантажівку в Лохвиці, Полтавської області. Під час огляду в кузові машини виявили залишки твердих побутових відходів.
«Водій машини – 57-річний мешканець Львова. Чоловік зізнався, що він справді вивантажив сміття в зазначеному місці. Каже, що виконував розпорядження керівництва, хоч і добре усвідомлював, що це незаконно», – додали в поліції.
Водія затримали, а правоохоронці продовжують встановлювати інших осіб, причетних до цього злочину.
Повідомляється також, що за даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 Кримінального кодексу України (забруднення або псування земель) та розпочато досудове розслідування.
Нагадаємо, у Львові триває напружена ситуація з вивезенням побутових відходів через закриття Грибовецького сміттєзвалища. Міський голова Львова Андрій Садовий неодноразово звертався по допомогу до інших регіонів країни, однак більшість з них не мають змоги приймати додаткову кількість сміття через технічний стан полігонів.
За даними Львівської міської ради, щоденно місто продукує 650-700 тонн сміття.


Підготувала Зоряна ФРАНКО
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers