rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Чому судомить ноги
Спортивний лікар, реабілітолог та остеопатолог Володимир Демченко розповідає, як виникають судоми і чому найчастіше зводить саме литкові м’язи.

Судоми (або міоклонії) – це різке неконтрольоване хворобливе збільшення тонусу м’язів тривалістю від 10 секунд до 15 хвилин. Найчастіше хапають судоми литкових м’язів. Це пов’язано з тим, що литкові м’язи багато працюють і при цьому вони є на периферії, далеко від серця і центральних судин.
Причини спазмів можна розділити на дві групи – одні зумовлені фізичними навантаженнями, інші ж є симптомами різних системних патологічних станів. Ось неповний список патологій, які можуть супроводжуватися цією симптоматикою: варикоз, неінсулінозалежний цукровий діабет, ниркова недостатність, дисбаланс гормонів, плоскостопість, хвороба Паркінсона, цироз печінки, різні пухлини, спазмофілія, розсіяний склероз, нейроінфекції, енцефаломієліт, ГРВІ і так далі. Тому, якщо спазми спостерігаються частіше, ніж два-три рази на місяць і не пов’язані зі спортивними навантаженнями, то необхідно звернутися до лікаря-невролога.
Якщо ж судоми хапають на тлі підвищеної фізичної активності – насамперед це стосується циклічних видів спорту, таких, як біг або велоспорт – то з ними цілком можна впоратися самостійно. Найчастіше причиною цієї болючої ситуації є брак таких макроелементів, як кальцій і магній (вони потрібні для м’язового скорочення), а також надмірне навантаження, що, своєю чергою, призводить до накопичення молочної кислоти і збільшення базового тонусу м’язів. Також велику роль відіграє плоскостопість – тоді нога не оптимально «пружинить», що призводить до порушення кровотоку та відтоку лімфи.

  Title
  

Що робити для профілактики судом

Брак електролітів спостерігається на тлі втрати рідини через підвищене потовиділення під час циклічних тренувань. Тому для регуляції нормального м’язового скорочення потрібно відновлювати необхідну кількість магнію, кальцію і калію (а для кращого їх засвоєння можна додати вітамін В6).
Часто лікарі радять збалансувати раціон, але в умовах сучасного життя значно простіше заповнювати відсутні елементи за допомогою біологічно активних домішок або вітамінних комплексів.
При вираженій плоскостопості необхідно придбати або виготовити ортопедичні устілки хоча б для тренувального взуття.
Два-три рази на тиждень потрібно розтягувати литки – три повтори (не менше), тривалість кожного – 40 секунд. Якщо ви готуєтеся до змагань або періодично виконуєте тренувальні вправи, не забувайте раз на тиждень робити спортивний масаж ніг.

Що робити, якщо вже схопили судоми

  
Title  
  
Найчастіше судоми хапають уночі – це пов’язано з тим, що у положенні лежачи і при зниженому артеріальному тиску в нічні години погіршується кровообіг у м’язах ніг. Коли це сталося, найпростіше потягнути носок на себе, кілька разів зігнути і розігнути колінний суглоб, розтерти і добре промасажувати м’язи гомілки. Плюс – для посилення кровообігу можна використовувати зігріваючі мазі.
Якщо ж ви боїтеся спазму під час змагань, візьміть зі собою спиртову серветку і стерильну голку від шприца. Якщо схопили судоми, потрібно зупинитися, протерти спиртом зовнішню частину литкового м’яза у найширшій частині і проколоти його голкою (на 1,5-2 см). Так ви зможете швидко усунути спазм і продовжити біг. Після ін’єкції голку можна одразу витягувати. Якщо ж ви нікуди не квапитеся, варто почати з натягування носка і масажу.

Автор: Ірина Моргунова
Джерело: https://the-challenger.ru

Прості правила здорового харчування

Про страх, маніпуляції політиків та як жити в умовах стресу. Поради соціального психолога Олега Покальчука

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers